Čo koncert, to nádherná oslava

Čo koncert, to nádherná oslava

Martin Gore sa z Berlína online spojil s reportérom magazínu SPIN a spolu sa pozhovárali o nadchádzajúcom novom albume a následnom svetovom turné kapely.

Synth-rockeri, ktorých posledný album "Spirit" vyšiel v roku 2017, spôsobili v auguste na internete menší rozruch, keď prostredníctvom sociálnych sietí zverejnili fotografiu z nahrávacieho štúdia s podtextom "hľadanie stability v tom, čo poznáme a máme radi, a sústredenie sa na to, čo dáva životu zmysel a význam."

A hoci ohlásený názov albumu "Memento Mori" znamená v preklade "Pamätaj, že musíš zomrieť", Martin tvrdí, že tým nemyslia nič zlovestné. "Ten názov mi nepríde morbídny. Rád to vnímam skôr pozitívnym spôsobom, v štýle, "Ži naplno, život je krátky". Mal som pocit, že ten titul vhodne reprezentuje skladby, ktoré sme pre album pripravili. Ešte stále mám pocit, že v našej hudbe sú prvky spirituality a radosti, a že naša hudba je povznášajúca."

A hoci názov albumu vznikol ešte pred Fletchovým náhlym odchodom z tohto sveta, nadobudol po jeho smrti, s ktorou sa Martin ešte stále zmieruje, ďalší dojímavý význam. Martin označil Andyho smrť ako "totálny šok" a priznáva, že neustále mu život pripomína jeho neprítomnosť.

"S Andym som bol v tomto hoteli nespočetne krát a vždy sme zašli dolu do baru. Ako som šiel okolo, akoby som ho tam videl sedieť s pivom v ruke. Okamžite ma to v spomienkach vrátilo späť. Zrazu mi došlo, že v najbližších rokoch to bude množstvo hotelov a rôznych miest, ktoré navštívim, kde ho jednoducho budem vidieť. Je to nevyhnutné. Smútok, ako taký, je zábavným čo poviete? Toľko drobností, ktoré Vás v spomienkach vrátia späť v čase."

Andyho neprítomnosť, počas nahrávania albumu "Memento Mori", bola však pre Martina menej citeľná, nakoľko kapela pracovala v štúdiách, kde predtým nikdy nenahrávali. Väčšina zo skladieb vznikla v Martinovom domácom štúdiu Electric Ladyboy a niekoľko dní strávili, pre zmenu, v štúdiu slávneho producenta Ricka Rubina, Shangri-La.

Materiál pre album vznikal postupne od konca roka 2019 a v júli tohto roka, po tom, čo zredukovali počet skladieb zo 16 na 12, sa konečne pustili do nahrávania. "Pandémia je strašná vec, ale má aj svoju pozitívnu stránku. Mali sme na komponovanie ohromné množstvo času, čo je vždy dobrá vec, takže sme nakoniec vyberali z veľkého množstva skladieb." Samotný album produkovali James Ford a Marta Salogni.

A hoci hotové skladbe bude nutné ešte zmixovať, počas tlačovej konferencie zaznela v krátkom zostrihu zo štúdia ukážka zo skladby "Ghosts Again" (zatiaľ pracovný názov), čím sa opäť potvrdilo, že typický zvuk Depeche Mode je pre kapelu stále dôležitý. Téma pominuteľnosť, ktorá bude novému albumu dominovať, bola z textu ukážky citeľná, keďže David spieval "We know we´ll be ghosts again".

A hoci Martin tvrdí, že zatiaľ žiadne rozhodnutie nepadlo, skladba "Ghosts Again" sa javí ako najsilnejší kandidát na pilotný singel. "Aktuálne je to favorit. Má optimistický nádych, počuli sme ju už asi tisíckrát a stále si hovoríme, že nás asi nikdy neprestane baviť, takže je to asi dobrá pieseň."

Depeche Mode, ktorí majú, "po dvojročnom poflakovaní sa," v pláne vyraziť opäť na cesty, sa ešte stále tešia z úspechu predošlého "Spirit" turné, ktoré bolo pre nich komerčne najúspešnejšie. "Niekedy je to naozaj ťažké pochopiť, ako sa nám stále darí lákať fanúšikov. Naše publikum, to nie sú len ľudia v našom veku. Veková škála začína už u pubertiakov, čo ma privádza do úžasu."

"Hrať naživo je zábavné a naše publikum je jednoducho úžasné. Každý koncert je nádhernou oslavou a publikum si s nami spieva všetky piesne."

Názory Devotees (24)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa