Bolo to o nás všetkých

Bolo to o nás všetkých

Rozhovor s Alanom Wilderom pre berlínske Rádio Eins, spolu so spomienkami na Alexa Harveyho, štúdiá Hansa, ranných Depeche Mode a Rammstein!

pozn.: preklad z odposluchu. Za prípadné nepresnosti sa vopred ospravedlňujem.

Dobrý deň, Alan...
Ahoj.

"Strange Hour with Alan Wilder"... to znie veľmi mysteriózne a trochu vzrušujúco.. takže zvláštna hodinka zajtra večer (19.3.)... čím to bude zvláštne, čo sa bude diať?
Pre mňa je to mysteriózne takisto, pretože je to po prvýkrát, čo takéto niečo robím, takže... pripravili sme akúsi prezentáciu, ktorá v sebe zahŕňa hudbu a film a celé sa to pohybuje medzi výstavou umenia a rockovým koncertom. Nemyslím, že by ľudia mali očakávať... teda by som ani nemal používať slovo "koncert", "šou" alebo podobne, radšej preferujem názov "prezentácia", takže nech ľudia neočakávajú, že zažijú nejakú veľkú kapelu, pretože žiadna nebude. Ale myslím, že to bude pre ľudí zaujímavé.

No, ale my vieme, že sa tam takisto objaví Paul Kendall (Mute Records), potom producent Gareth Jones (Hansa), takisto tam bude Daniel Miller (Mute Records). Je šanca, že sa na pódiu objavíte všetci štyria súčasne?
Celé sme to pripravovali ako prekvapenie pre návštevníkov... takže ďakujem :) Nie, nebude to o nás štyroch, ale bude to aj o špeciálnom hosťovi, ktorí bol vlastne prezradený, bude sa prezentovať vlastným spôsobom. Ide o to, hlavne pre tých, ktorí to nevedia, že štúdia Hansa sú veľmi výnimočným miestom pre Depeche Mode, hlavne pokiaľ ide o ranné časy, samozrejme, tu v Berlíne je to veľmi slávne štúdio. Chceli sme jednoducho urobiť prezentáciu v tomto štúdiu a zároveň pritiahnuť k tomu ľudí, ktorí s týmto štúdiom majú čosi spoločné, hlavne pokiaľ ide o spomenuté obdobie s DM, takže nám to prišlo ako skvelá príležitosť to ľuďom zatraktívniť.

Myslím, že je to aj vhodná príležitosť oživiť staré spomienky...
To nepochybne.

... práve v priestoroch Hansy.
Presne tak.

Máš aj ty nejaké príjemné spomienky?
A veľmi veľa, viete, boli sme vtedy veľmi mladí, hlavne keď sme tam prišli po prvý krát. Bolo to vzrušujúce, boli sme mimo domova a mesto malo svoju úžasnú atmosféru. Samozrejme aj dnes má svoju atmosféru, ale tá sa vždy mení. V tých časoch vládla veľmi netradičná a veľmi kreatívna atmosféra, ale to o Berlíne tých čias povie každý, kto tam bol...

Hlavne kvôli Davidovi (Bowiemu) a Iggymu (Popovi) ...
Tak nejak... učili sme sa životu, objavovali sme čaro hudobnej produkcie, ako pripraviť nahrávky, jednoducho to všetko vtedy na nás prišlo naraz... takže prirodzene to bolo vzrušujúce.

Chcem sa len ospravedlniť, že som prekazila prekvapenie... nie som telepat, každý dnes používa internet, takže to ľudia vedia... prepáč.
:)

Ešte stále vládne medzi tebou a Danielom to napätie? Pretože on nebol o tebe veľmi presvedčený, keď si prišiel do Depeche Mode.
Áno. A nikdy som mu to neodpustil :)

O čo vlastne išlo?
Myslím, že mal pocit, že som bol až príliš zručný, viete, mal som to klasické hudobné pozadie, zvládal som komplikované party na piáne a rôzne iné veci... no a Depeche Mode vzišli z punkového hnutia s tým postojom, že "nemusíte byť zdatný hudobník, aby ste vytvorili hodnotnú a zaujímavú hudbu" - to bolo v tom čase dôležité a doslova kľúčové. Daniel bol v mojom prípade skutočne veľmi opatrný, no a bol tam ešte jeden chlapík, ktorý priniesol nejaké skladby a Danielovi sa páčili.

Kto to bol?
Na meno si nespomeniem, ale kapela preferovala mňa, takže nakoniec to bolo podľa nich.

Možno preto, že si dobre vyzeral.
Jasné, muselo to byť preto :)

Ako veľká fanynka Alexa Harveyho som v mladosti jednoducho nemohla byť na diske a nepožiadať dj-a o zahratie skladby "Faith Healer". Bola som ohromená, keď si urobil cover tejto piesne... aj ty si tancoval na "Faith Healer", keď si bol mladý?
To asi nie, ale bola to moja najobľúbenejšia skladba od Alexa, dokonca si pamätám na jej živú prezentáciu, boli skvelou kapelou, veľmi teatrálnou, viete kostýmy.. a Alex bol skvelý "herec".

Aj si nosil čierno-biele veci?
Mal som presne také isté tričko ako on. A tá pieseň mi jednoducho zostala v mysli a vlastne to bola prvá skutočná vec od Recoil, po tých veľmi experimentálnych záležitostiach... bola to skladba, ktorú som vždy chcel urobiť a takisto sa veľmi páčila Danielovi.

A možno bola šanca, aby ju Alex naspieval.. zomrel len tri roky predtým, čo si začal s Recoil...
Hej, myslím, že zomrel na otravu alkoholom, to mal vtedy už takmer 50.. rock´n´rollová smrť...

Minulý mesiac si sa pripojil k tvojej "starej" kapele v RAH. No a od toho momentu vyštartovali nádeje fanúšikov do obrovských výšin, pokiaľ ide o znovuspojenie... tak teda kedy k tomu spojeniu príde?
Tak to je otázka, ktorú dostávam najčastejšie...

Tak by si mohol urobiť nejaké vyhlásenie...
K spojeniu už došlo a tým to haslo. Nič iné v súčasnosti nie je v pláne, ale bol to jeden skvelý deň a skutočne som si ho užil.

Je ale pravda, ak poviem, že si tvorca typického zvuku Depeche Mode, mám na mysli industriálne sample, ten jedinečný zvuk... to si mal na svedomí ty, nie?
Nie, to si rozhodne nemyslím, to bolo o nás všetkých, dokonca je veľmi zložité definovať ten "typický" zvuk... jednoducho išlo o spojenie ľudí, ktorí v tých časoch spolu pracovali, ktorí sa snažili byť experimentálni, bol tam Gareth, ktorí v Berlíne žil už predtým, než sme sem prišli. V tom čase sme začali viac experimentovať so zvukom, samozrejme sa experimentovalo už skôr, hlavne s Danielom a syntezátormi, lenže potom prišli samplovacie technológie, prepojenie syntezátorov na zosiľňovače.. to v tom čase nie veľa ľudí skúšalo, takže vážne šlo o spojenie ľudí.

Aký veľký vplyv mali na vás Einsturzende Neubauten?
Určite tam nejaké ovplyvnenie byť muselo, pretože sme tých ľudí vyhľadávali, v tom čase sa okolo nás motali samí "super" ľudia z Berlína, ale skôr išlo o nové techniky samplovania, potom tu bol Emulator, to bol prvý počítač, do ktorého ste mohli nahrať skutočný zvuk, potom je prirodzené, že chcete z takýchto vecí niečo získať a bol to väčšinou kovový zvuk, ktorý bol všade okolo vás.

Ty asi poznáš "Stripped" v podaní Rammstein, však? Poznáš sa aj s nimi osobne?
Nedávno som sa s nimi stretol, rozprával som sa s Paulom (Landersom). Boli sme sa na nich v Berlíne pozrieť, niekedy cez Vianoce.

Ty si tu bol v decembri?
Strávil som tu Vianoce. Bola veľmi zima, šli sme myslím do Velodromu. Asi trikrát sme obišli celý štadión, kým sme našli vchod, vonku bolo tuším -15 stupňov a keď sme vošli dovnútra, tak robil pyrotechnik javiskové testy, čiže tam bolo dosť horúco...

Ten koncert bol skvelý.
Je to veľmi dynamická šou, čo ale ľudia, ktorí ich poznajú, rozhodne vedia. Ale bola to zábava a po koncerte sme sa skvele pozhovárali. No a potom sme ich videl opäť v Londýne.

Predpokladám, že si kvôli zajtrajšiemu vystúpeniu aspoň trošku nervózny. Máš pripravené všetko vybavenie, nič nechýba... ?
Nie, potrebujem skutočne dobrý syntezátor, ak mi ho môže niekto požičiať...

Aký?
Nie, úplne vážne, hľadám modulárny syntezátor pre zajtrajšie vystúpenie.

Typ?
EMS alebo niečo podobné. Už som sa zopár ľudí spýtal, tak dúfam, že sa niečo vhodné nájde. Ale nie, že by som nemal správne vybavenie, to nie. V mojom prípade ide o skutočne minimálnu zostavu, využívame laptopy a podobné veci.

Ďakujem, že si prišiel.
S radosťou.

A prajem príjemný koncert.
Ďakujem.

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa