Blues rockoví Depeche Mode

Blues rockoví Depeche Mode

Ešte stále sa v médiách objavujú rozhovory, ktoré Depeche Mode poskytli v čase tlačovej konferencie v Paríži, v októbri minulého roka. Ten nasledujúci vyšiel v Portugalsku.

Chystáte nový štúdiový album a turné. Reprezentuje rok 2013 pre Depeche Mode nový začiatok?
MG: Skôr ide o prirodzený vývoj. Vieme, kde sme skončili, prišla pauza a po nej nový projekt. Sme späť v hre.

Ste spolu viac ako 32 rokov. Zmenil sa váš kreatívny proces alebo je stále rovnaký?
AF: Z väčšej časti je to stále rovnaké. Aj keď sa snažíme pracovať s inými ľuďmi, spôsob, akým Martin a Dave komponujú mimo studia, a potom aj samotný nahrávací proces, zostali bez zmeny...
MG: Na posledných troch albumoch sme pracovali s tým istým producentom a v podstate tým istým spôsobom. Tentoraz sme však chceli veci urobiť trochu inak, čoho dôkazom bola prítomnosť Christophera Berga zo Švédska. Priniesol na tento album veľa nového a jeho práca so zvukom je skvelá.

Takže stále vám pasuje označenie "pionieri techno popu"?
AF: Dnes sme viac "blues rockoví", stereotyp veľmi nemusíme...
MG: Z elektronickej hudby sa dnes stala jedna obrovská a hlavne popová záležitosť! Boli časy, kedy sme mali pocit, že treba vztýčiť zástavu, no dnes to potrebné nie je. Tej hudbe sa venuje dnes toľko ľudí, že sa z toho stala mainstreamová záležitosť.

Často sa vraví, že pôsobiť v jednej kapele viac ako 32 rokov, to už je ako manželstvo. Čo vás definuje ako kultovú kapelu?
AF: Ale mne sa to tak páči. Niekto mi povedal, že sme boli najväčšou kultovou kapelou na svete. Ten pohľad na nás sa mi naozaj páči a jeden z dôvodov je fakt, že sme si pred fanúšikmi ukrývali svoje tajomstvo.
MG: Jedna z vecí, ktoré sme si neuvedomili je tá, že sme sa pre značnú väčšinu fanúšikov stali doslova životným štýlom. Nevieme, prečo sa tak stalo, ale lichotí nám to.

A vaši fanúšikovia svoje rady neustále omladzujú...
AF: Áno, všimli sme si, že nám fanúšikovia mladnú. Je to evidentné. Na poslednom turné som si v hladisku všimol veľmi veľa deciek. Dokonca v prvých radoch... Na druhej strane, je fajn mať publikum, ktoré nás prežije. My to musíme prežiť takisto. Faktom však zostáva, že ak našou hudbou k sebe dokážeme prilákať mladých ľudí, tak je to skvelé.

Myslíte, že vaši fanúšikovia majú k dispozícii dobrý mentorov, pokiaľ ide o súčasnú hudbu?
MG: Myslím, že spôsob, akým sa vyvíjal hudobný priemysel v poslednej dekáde je pekne zahanbujúci! Samozrejme, neplatí to pre všetko, no 90% súčasnej hudby tvoria prefabrikáty a úplne sa to akceptuje. Pre dieťa, ktoré sleduje televíziu, je úplne prirodzená túžba stať sa hviezdou. Pozrite si dnešné programy, a nie je len SuperStar. Keď sme vyrastali my, bolo úplne normálne venovať sa hudbe, formovať kapely, vybavovať si koncerty vlastnou cestou a postupne vďaka nim rásť. Dnes decká absolútne nepremýšľajú o komponovaní skladieb, ale je pre nich normálne zúčastňovať sa televíznych súťaží, v ktorých sa za noc stanú úspešní.

Do akej miery vás dokáže prekvapiť, že ste stále schopní vyjsť na pódium?
AF: Dnes už to nie je o nejakej záhade, skôr ide o entuziazmus. Dnes vieme na pódiu ponúknuť neuveriteľnú kvalitu a hlavne nás chcú ľudia vidieť. Je to fantastické! Ako Depeche Mode máme neuveriteľné šťastie, často sa pýtame, "máme najlepšie publikum v Maďarsku alebo v Španielsku"? No, a odpoveď znie: najlepšie publikum na svete je to, ktoré má rado Depeche Mode. Nemôžeme povedať, že si niektorú krajinu ceníme viac. Jednoducho, keď hráme, je to vzrušujúce... je to fantastický pocit!

Takže vlastne už navždy budete preferovať veľké publikum, štadióny...
AF: Áno, veľké publikum. Ale takisto sa mi páči, keď máme možnosť hrať v menších halách.
MG: Hranie vo veľkých priestoroch nám pomáha v oslovení väčšieho množstva ľudí. Malých priestorom sa vyhýbame (smiech).

Po prvý krát vystúpite na festivale Optimus Alive! Aké spomienky máte na vystúpenia v Portugalsku?

MG: Pamätám si veľmi dobre na koncert v Park Of Nations, na brehu rieky... Pamätám si, ako som bežal pred koncertom po nábreží v domnení, že ma naháňajú démoni.

Nový album obklopuje jedno veľké tajomstvo. Máte v pláne zahrať v Lisabone aj nové skladby?
AF: Vždy sa snažíme o kombináciu nových skladieb a veľkých hitov, to všetci vedia. Niekedy je však zaujímavejšie hrať práve nové skladby. Jednoducho sa musí nájsť správna rovnováha.
MG: Nový album bude vydaný aj v špeciálnej verzii s bonusovým DVD, na ktoré sme nahrali naživo 4 nové skladby. Bolo fajn sa na takéto niečo podujať, pretože to bolo vlastne prvý krát po troch rokoch, čo sme spolu opäť hrali. Znie to skvele! To, čo príde, vyzerá sľubne...

Predstavíte na turné nové skladby aj trochu inak?
AF: So skúškami sme ešte nezačali, sme vo fáze spracovávania nových nápadov. Nateraz absolútne nevieme, aká bude koncepcia koncertov.
MG: Začneme s natáčaním videofilmov, po nich bude nasledovať dizajn pódia, ale v súčasnosti už premýšľame o prvom videoklipe k albumu.

Veľké turné odštartujete vlastne v čase krízy, ktorá trápi celú Európu. Ste si toho vedomí?
AF: Áno, a máme z toho menšie obavy. Preto sme vytvorili rozpis turné, ktorý je logický, no zároveň si uvedomujeme, že je tu veľa krajín, kde sú Depeche Mode veľmi populárni, no zároveň sa tieto krajiny pasujú s finančnými problémami, ako napr. Grécko, Španielsko, ale aj Portugalsko.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa