Behind The Wheel / Route 66

Behind The Wheel / Route 66

Tesne po Vianociach, v roku 1987, vrhli Depeche Mode na trh tretí singel z albumu "Music For The Masses" - "Behind The Wheel". Ten sa v ich rodnej Británii umiestnil na 21.pozícii v rebríčkoch, v Nemecku dokonca na 6. V rebríčku magazínu Spin "The 100 Greatest Singles Of All Time", v roku 1989, sa prekvapivo umiestnil na 30.mieste.

Autorom skladby je samozrejme Martin Gore. Ten sa v roku 1998, pre magazín Bong (no.37), vyjadril nasledovne:
"Mám túto skladbu veľmi rád. Spomínam si, ako sme ju dokončili a vyrazili na Montreux Pop Festival, do Švajčiarska (v máji 1987). Pred samotným vydaním sme tú skladbu odprezentovali práve tam. Spomínam si, ako som bol s ňou spokojný a bola odlišná od všetkého, čo na tom festivale zaznelo."

Alan Wilder: "Bola to skvelá otváracia skladba večera, pretože je rýchla, nová a už prakticky veľmi známa. V ten večer, v Pasadene, som bol nervóznejší, než zvyčajne, z časti aj kvôli tomu obrovskému davu, ale hlavne pretože, že bol koncert nahrávaný a filmovaný, a hlavne som bol zvedavý, či to všetko bude správne fungovať. Na pódiu som mal zlý príjem, nepočul som vlastný spev. A hneď na to začalo popŕchať. Našťastie dážď veľmi rýchlo ustal, takže našu techniku to neohrozilo." (Best, 1989)

O videoklip k singlu sa postaral opäť Anton Corbijn a klip sa stal neskôr súčasťou videokompilácie "Strange". Čierno-biele video zachytáva odtiahnutie Davidovho auta z predchádzajúceho videa "Never Let Me Down Again" a neskôr sa vezie k pohľadnou dievčinou na jej motocykli Vespa SS180. Spolu končia v akomsi mestečku na Juhozápade, kde trávi večer aj zvyšok kapely. Zvukovú stopu videoklipu tvorí 7" remix pôvodnej skladby, hoci existuje aj video s pôvodnou, albumovou verziou.

Na b-stranu singla zaradili Depeche Mode ich vôbec prvú, oficiálne vydanú, prespievanú skladbu iného autora. Išlo o legendárnu rythm&bluesovú záležitosť amerického pesničkára Bobbyho Troupa - "Route 66". Jej text vlastne opisuje cestu po legendárnej, "matke všetkých ciest", diaľnici spájajúcej Chicago a Los Angeles.

Martin Gore: "Prišlo mi to ako skvelý nápad, zaradiť na b-stranu singla "Behind The Wheel" nejakú šoférsku skladbu. A bolo dobré zahrnúť do nej prvky z hlavnej skladby." (DVD 101, 2003)

Andy Fletcher: "O jeden z remixov tejto skladby sa postarali The Beatmasters. Vzali sme našu pôvodnú verziu a posunuli sme ju tým talentovaným ľuďom, no a výsledok poznáte. Oni tú skladbu zmixovali s A-stranou singla, s "Behind The Wheel". Ako k singlu, tak aj k filmu sme chceli nejakú hybnú skladbu, tak sme si vybrali "Route 66". A ukázala sa ako úplne vhodná, pretože ako skladba, tak aj film vlastne pojednávajú o cestovaní naprieč Amerikou. A náš film takisto končí v Los Angeles, takže je vlastne dokonalá. Po tom, čo sme skladbu nahrali a vydali, sa Martinovi dokonca telefonicky ozval jej autor, Bobby Troup, ktorý mu povedal, že je to jedna z jeho najobľúbenejších verzií." (DVD 101, 2003)

Martin Gore: "Skladba "Route 66" bola nahratá tak vlastne podomácky. Nahrávanie nám trvalo menej než deň a zmixovaná bola hneď na druhý deň. Nestavali sme sa k nej nijak vážne, bola to len vydarená b-strana singla, skladba do auta. Ale všetci sa z nej išli zblázniť a tak sme ju použili aj do filmu "101". Američania sa dožadovali dokonca jej vydania v podobe singla (A-strana). Faktom však je, že táto skladba už bola vydaná nespočetnekrát v iných interpretáciách, tak k tomu nakoniec nedošlo." (Best, 1990)

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (24)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa