Basildonské puto (1984)

Basildonské puto (1984)

Keď Depeche Mode zavítali do Mníchova po prvýkrát, tak si museli cestu z hotela prebojovať, keďže spitý rakúsky obchodník a jeho spoločníci mali námietky na účesy členov kapely. Nič nové, v Basildone na tom boli rovnako!

To najhoršie, čo museli zvládnuť v Mníchove naposledy, bola účasť v televíznej playbackovej relácii, kde ich producenti natlačili medzi "Beast Of Burden" Bette Midlerovej a gitarový duel Dave Gilmoura z Pink Floyd a niekdajšieho člena Bad Company, Micka Ralphsa. Depeche Mode však viac zniesli pohľad na inšpirujúcich Violent Femmes.

"Ale toto je omnoho viac povzbudivejšie," zakričí Andy Fletcher, s pohárom piva v každej ruke, počas druhej skúšky američanov z Milwaukee. "Samozrejme, od Depeche Mode je to na hony vzdialené, ale myslím, že Violent Femmes sú skutočne zábavní. Ale Martin je do nich úplný blázon. On má vlastne rád úplne všetko, čo vychádza z tradícii Jonathana Richmana." Samozrejme, Martin Gore. Ten musí vždy vyčnievať z radu. Aktuálne si vyholil boky hlavy a svoje typické kučery nechal doslova explodovať - na pódiu v štúdiu kýval s hlavou do rytmu, takže jeho účes bol neprehliadnuteľný.

Depeche Mode je jedna súdržná kapela. Nepotrebujú veľa podnetov na to, aby boli nadšení z Femmes, či Iggyho Popa alebo, povedzme, z The Birthday Party. Svoj posledný album, "Construction Time Again" mixovali v Berlíne, kde základy svojej nesmrteľnosti položili aj takí Bad Seeds. Keď však majú hovoriť o vlastnej tvorbe, sú až bolestivo diskrétni a často až vyslovene pohŕdaví.

Dokonca ani nadšenie médii, v súvislosti so spomenutým albumom "Construction Time Again", im nebolo veľmi po chuti. "Stále máme pred sebou veľmi dlhú cestu," povie Andy, "kým sa v ľuďoch prebudí hrdosť z vlastnenia albumov Depeche Mode vo svojich zbierkach."

Odmietajú tú strohú novinársku kategorizáciu, vďaka ktorej dostali označenie "Socialisti", čo je podľa Andyho zavádzajúce tvrdenie. "X Moore pokladá náš album za virtuálny prepis komunistického Manifestu. To mi príde úplne smiešne. Tie piesne nie sú politické, skôr sú to piesne zdravého rozumu."

No a ak by si niekto myslel, že ako poslednú albumovú skladbu napísal Martin Gore pieseň "Love In Itself", ako zjavné odmietnutie orientácie na pop, tak musíme dodať, že Martin je aktuálne zaneprázdnený písaním - môžete hádať - zaľúbených skladieb pre ďalší album Depeche Mode.

"Ale zasa, nie sú to len piesne o láske," uškrnie sa Andy. "To sú tie okato predvádzané zamilovanosti, akože "mood-in-june" a podobne ...," poznamená s viditeľnou nechuťou v tvári. "Viete, Martin je totiž momentálne opäť zaľúbený."

Skladateľ sa začervená a zachichoce. "Ide o to," povie, "vidieť to, čo je dôležité a písať o tom úprimne, aj keď je to dôležité iba pre vás. No a pieseň o láske môže byť len taká vec na jedno použitie alebo môže vyznieť absolútne pravdivo, veď viete ;) Sú ľudia, ktorí zastávajú názor, že k zaľúbeným skladbám by sa nemalo pristupovať seriózne. Seriózne by sa malo, podľa nich, pristupovať iba vtedy, ak ide o skladby zamerané na sociálne problémy."

A hoci Depeche Mode o sebe tvrdia, že sú kapelou bez ambícii ("Nikdy sme nechceli mať No.1 hit, či podobne, dokonca sme nikdy nechceli preraziť v Amerike ..."), je úplne zrejmé, že každý ich krok, či počin, je starostlivo zvážený a premyslený. Martinova náklonnosť k iným kapelám je čisto spontánna, ale v prípade Depeche Mode je to vec bez debaty. Depeche Mode sú kapela, ktorá si na pódiu nemôže dovoliť improvizáciu, aj keď by akokoľvek veľmi chceli. Záložná páska totiž beží každý večer bez zmeny. Nie je preto prekvapením, že na konci dlhého turné často celý svoj koncertný set doslova nenávidia.

Keď sa k nim, počas vystúpenia, priblížia kamery, tak predsalen sa objaví malá ilúzia spontánnosti. To hlavne v prípade Martina, ktorý predvedie z elektrickou gitarou zopár rockových pohybov. Čo na tom, že v skladbe, ktorú Depeche Mode predstierajú, gitary ani nie sú. To je tá cena za hranie techno popu.

"No, gitara v skladbe je, ale samplovaná," povie Martin, aby ospravedlnil svoje vystupovanie a zároveň dodá, že gitarový part naprogramoval Daniel Miller v štúdiu na jeho Synclavieri.

"K použitiu gitary pre toto vystúpenie som bol tak trochu prinútený," pokračuje Martin. "Samozrejme, že som tým nebol úplne nadšený. Viem si ale aj predstaviť, že ľudia sú tak trochu znudení pohľadom na Depeche Mode stojacich za troma syntezátormi, no na druhej strane by som nás nerád videl ako bežnú rockovú kapelu. To je totiž dnešný trend, však? Aj Human League hrajú dnes na gitarách. Zdá sa, že množstvo súčasných elektronických kapiel presedláva na gitary."

Nie, že by kariéra tejto elektornickej kapely v Nemecku potrebovala množstvo kozmetických úprav, veď práve s albumom "Construction Time Again" sa na tunajšom trhu skutočne etablovali. Svedčia o tom aj aktuálne predaje.

"Je príjemné mať konečne hit aj mimo Anglicka," povie Andy. "Ťažšie sa to už ale chápe. Albumu sa tu nakoniec skutočne veľmi dobre darí, vydali sme singel "Love In Itself" a ten skutočne zabodoval. Ovplyvniť to ale nedokážeme. Úspech je taká čudná vec, možno sa to už nikdy nezopakuje."

Martin: "Keď si Daniel po prvýkrát prečítal texty tohto albumu, povedal, 'Super, Green Party sa ten album bude určite páčiť'. To si ja zasa neviem ani predstaviť. Ak si ten album aj niekto z nich kúpil, tak určite nebol predtým na našich koncertoch ..."

Návrh, aby sa Depeche Mode permanentne presunuli na európsky kontinent a využili tak tunajšiu popularitu, sa však minul účinkom ...

"Nie. Samozrejme, že Basildon nie je centrom sveta, ale keď tam žijete celý život, je ťažké odtiaľ odísť. Žijú tam všetci naši priatelia. Jasné, Vince Clarke sa presťahoval do Walton-on-Thames, a ten je od Basildonu teda dosť ďaleko. Ale viete, že premýšľa o tom, že sa vráti späť?"

Turné, často vnímané ako niečo dobré spolu so zlým - "užívajú si ho všetci, okrem nás" - majú, keď už nič iné, aspoň tú vlastnosť, že dostanú kapelu mimo Essexu. Depeche Mode majú aktuálne namierené do Španielska a Talianska. Vrátia sa v máji, aby sa pustili do nahrávania ďalšieho albumu, ktorý, pokiaľ všetko pôjde podľa plánu, by sa mal na trhu objaviť v septembri. Následne, v októbri, by mali vyraziť na turné po Británii a o mesiac neskôr opäť navštáviť Nemecko. Potom ich čaká ďalší pokus v Spojených štátoch.

"A bez pochýb," usmeje sa Martin, "si to celé zopakujeme v roku 1985". Andy pridá úškrn. "Nie vždy je to taká nuda, ako sa to javí."

zdroj: Melody Maker, 10/03/1984

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa