Andy: Sme najväčšia elektronická kapela

Andy: Sme najväčšia elektronická kapela

Andy Fletcher z Depeche Mode tvrdí, že ich hudba je v podstate nadčasová a sú najväčšou kultovou kapelou.

Nikdy sa počas viac ako 33 ročnej kariéry ničím nevystatovali, no dnes majú Depeche Mode jasno v tom, že sa podpísali pod históriu hudby.

"Množstvo ľudí nás miluje a asi rovnaké množstvo nenávidí, no myslím, že sa môžeme považovať za najväčšiu elektronickú kapelu sveta. A podľa mňa to tak aj je," prehlási otvorene klávesák a jeden zo zakladajúcich členov Depeche Mode, Andrew Fletcher. Popri fakte, že dosiahli 100 miliónový predaj ich nosičov, je tu paradox: považujú sa za večnú kultovú kapelu, no plnia štadióny.

"Domnievam sa, že sme najväčšou kultovou kapelou. Nikdy sme nepatrili medzi mainstream, nie sme ani tradičnou rockovou kapelou a väčšinu cien a ocenení si rozdelia "biznisovo" orientované kapely. V tomto smere sme jednocho iní," povie Fletcher v telefonickom rozhovore z New Yorku.

Práve v New Yorku testuje trio, ktoré dopĺňa Dave Gahan a Martin Gore, nový koncertný program pre "Delta Machine World Tour", o ktorého produkciu sa opäť stará dánsky fotograf Anton Corbijn.

Hudobníka v okuliaroch dnes už netrápi fakt, že ich texty sú plné večného pesimizmu, ako ho ani netrápia pokusy o samovraždu, či problémy s drogami frontmana Davida Gahana v 1990-tych rokoch. "Gang Depeche Mode má svoje zlé časy už za sebou," dodá.

"Počas turné "Devotional", v rokoch 1993 - 1994, sa Dave utápal v drogách, ja som upadal do depresii a veľa pil. Stratili sme nad sebou kontrolu, no našťastie sme to prekonali a temné roky sú už spomienkou. Dnes je výnimočnosť našich životov postavená na našich rodinách a fyzicky sme na tom takisto veľmi dobre, takže sme pripravení odštartovať začiatkom mája nové turné."

"Byť úspešní v našom súčasnom postavení, to je naozaj ako sen. Sme nadčasoví, tešíme sa z obrovského množstva fanúšikov a rád by som povedal, že máme pred sebou ešte niekoľko albumov a turné."

"Vieme o čom je život a uvedomujeme si, čo sa Davidovi prihodilo začiatkom posledného turné, ale skutočne dúfam, že nahráme ďalšie albumy a podnikneme ďalšie turné."

"Delta Machine", trinásty štúdiový album kapely, dosiahol prvú priečku v predajnosti albumov, v období marec - apríl, v 14-tich krajinách sveta, vrátane Mexika. Album sa tak, pokiaľ ide o úspešnosť, radí k produkciám ako "Songs Of Faith And Devotion" (1993) a "Ultra" (1997).

Zmienené turné v sebe zahŕňa 82 plánovaných koncertov v Európe, Severnej Amerike a samozrejme sa nerátajú zatiaľ nepotvrdené vystúpenia v Ázii a Južnej Amerike v budúcnom roku.

"Album nesie poradové číslo 13, no paradoxne sme s týmto číslom očakávali šťastie a čaká nás skvelý koncertný rok. V Mexiku máme obrovské množstvo fanúšikov, publikum, ako aj koncerty, sú tam vždy skvelé, preto s ním rátame aj tentoraz a čoskoro ohlásime presné termíny."

Hoci sú Depeche Mode médiami označovaní za temnú a pesimistickú kapelu, podľa Andyho je toto označenie nesprávne.

"Nemyslím si, že je naša hudba temná, skôr je realistická. A na druhej strane, naše koncerty sa dajú označiť ako jedna veľká oslava pre fanúšikov, takže by som to skôr klasifikoval ako emotívnu hudbu, ktorá ľuďmi pohne a má svoju hĺbku."

Aké miesto zohráva dnes kapela v životoch jej členov?
"Samozrejme, prioritou číslo jedna sú naše rodiny, to je dôvod frustrácie našich fanúšikov, keďže vydávame albumy v podstate každé štyri roky. Lenže, potrebujeme dostatok času, aby sme tým, ktorí nás milujú, podporujú nás, keď sme v štúdiu a ktorí pre nás tak veľa znamenajú, poskytli kvalitu."

zdroj: Reforma, MX

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa