Andy odišiel, “spirit” zostal (2017)

Andy odišiel, “spirit” zostal (2017)

Pripomeňme si Andyho Fletchera vo videorozhovore so svojím najlepším kamarátom Martinom, ktorý v marci 2017 poskytli francúzskej mutácií magazínu Rolling Stone.

Aký je to pocit opäť vyraziť na turné?
AF: Myslím, že nás to celkom teší, keďže dnes pracujeme v 4-ročných cykloch, kedy máme dostatok času pre naše rodiny, potom nahráme albume a vyrazíme na turné. Nie je to ako kedysi, kedy sme boli na turné stále. Takto sme na turné neboli celé štyri roky, takže sa veľmi tešíme.

Akú rolu si zohrával pri vzniku tohto albumu?
AF: Dnes pracujeme v štúdiu ako tím a mali sme k dispozícií producenta Jamesa Forda a chlapíka menom Matrix Man ... ako sa on vlastne volá?

MG: Matrixxman

AF: Jasné, a ja som povedal Matrix ... čiže Matrixxman. Takže, v štúdiu sme fungovali ako tím a snažili sa z našich skladieb získať to najlepšie, čo sa len dalo.

Často o sebe tvrdíš, že si v kapele akýsi "rozhodca". Je náročné fungovať vedľa Martina a Davida?
AF: Takto to nefungovalo nikdy. Jasné, že väčšinou sa zhodneme, dokonca máme akési zlaté pravidlo, že je niekto z nás v ničom proti, tak sa s dotyčným pustíme do diskusie. Niekedy som v nezhode s Davidom, niekedy sa nezhodne Martin s Davidom, jednoducho fungujeme na tímovom základe.

Aký je recept na dlhoročné úspešné fungovanie kapely?
AF: Myslím, že úplne kľúčová vec je skladateľstvo, čiže to, že Martin, a dnes už aj Dave, naďalej pokračujú v písaní veľmi dobrých skladieb. Myslím, že toto je úplne prvoradé.

Máte obavy o osud tohto sveta?
AF: Toto je vcelku zaujímavá téma, keďže som jediný, kto žije stále v UK. A keďže Martn a Dave už žijú v Spojených štátoch, tak sú viac zainteresovaní v americkej politike. Ale nakoľko som tam strávil posledný rok pri nahrávaní albumu, tak som mal možnosť to sledovať takisto, no a k tomu sme u nás mali Brexit ...

Máte obavy v súvislosti s Brexitom?
AF: Ale áno, keďže celá tá vec ohľadne Brexitu je doslova príšerná a ja osobne si myslím, že ten výsledok mal byť 60:40 alebo 70:30 a nie 50:50. Polovica ľudí bola proti, polovica za a rozhodujúca väčšina boli ľudia z vidieka. Ja žijem v Londýne a väčšina jeho obyvateľov chcela zostať v únii ...

Nedávno sa Dave o Vás vyjadril, že kedysi ste boli traja rebeli z Essexu. Čo z nich zostalo po 35 rokoch?
AF: Myslím, že tým rebelom bol práve Dave

Vy nie?
AF: My sme boli dobrí chlapci.

Ktorí umelci boli zdrojom Vašej inšpirácie?
MG: Myslím, že najväčší vplyv na mňa, keď som vyrastal, mal David Bowie a tento vplyv vlastne pretrváva počas celej mojej kariéry.

Ako vlastne živíte, či zachovávate svoju inšpiráciu?
MG: Myslím, že je vcelku fájn, že dnes pracujeme v tých 4-ročných cykloch, takže nie sme pod permanentným tlakom, čo sa týka písania skladieb, ako tomu bolo v 1980-tych rokoch, kedy sme vydávali nový album prakticky každým rokom. Dnes by také niečo bolo v našom prípade nemožné, mali by sme problém udržať si akúsi integritu, takže to 4-ročné obdobie funguje a to nám pomáha pri písaní skladieb, obzvlášť pri tomto albume. A súčasný stav vo svete sa stal veľkým zdrojom inšpirácie.

Udiala sa v roku 2015 nejaká konkrétna udalosť, ktorá inšpirovala najtemnejšie skladby nového albumu "Spirit"? (napr. "Going Backwards" alebo "Scum")
MG: Myslím, že to bol akýsi narastajúci trend, kedy sa jedna udalosť valila za druhou. Či už šlo o krízu v Sýrií, rôzne humanitárne krízy, potom udalosti v Amerike, ktoré viedli k hnutiam týkajúcich sa občianskych práv, akoby hodiny sveta začali ísť opačným smerom. Boli tu mnohé incidenty, kedy polícia strieľala do ľudí tmavej pleti. Dnes sa to všetko nahráva na kamery a nezdalo sa, že by tí ľudia urobili naozaj niečo zlé. Mnoho ďalších udalostí súviselo s prezidentskými voľbami. Jednoducho jeden veľký cirkus a fiasko zároveň. Akoby to bolo zakaždým horšie a toto všetko smerovalo ku koncu roka 2015, kedy sa naštartoval proces vzniku tohto albumu.

V roku 2016 si napísal aj skladby plné nádeje, ako "Eternal" a "So Much Love". Ako by si vysvetlil túto zmenu "ducha"?
MG: No, označiť "Eternal" ako šťastnú skladbu ... ona len súvisí s ostatnými skladbami, veď pojednáva o rastúcom čiernom mraku a radiačnom spade. Viete, moja dcéra mala vtedy jeden rok a venoval som ju práve jej, ale pri pohľade na ten dezútešný svet a čo všetko sa mohlo stať ... viete, dnešný svet s Trumpom pri moci a pri situácii v Severnej Kórei ... kto vie, čo všetko sa môže stať?

Myslíš, že sme to naozaj "posrali", ako to spievaš v skladbe "Fail"?
MG: Nejak tak to aktuálne cítim, no úplne posledná skladba, ktorú som pre album napísal, bola "So Much Love", pretože som mal pocit, že musím napísať niečo pozitívne. Okrem toho som cítil, že napriek všetkému, čo sa deje a kam to smeruje, je vo mne ešte stále dostatok lásky.

Máš pocit, že potrebujeme revolúciu?
MG: Myslím, že zmena je potrebná. Americký systém je zlý, ovládajú ho lobistické skupiny. Ja som si istý, že v histórií bol určite moment, kedy lobistické skupiny urobili pre ľudí aj niečo dobré, ale v súčasnosti sa tak nedeje, ovládajú toho až príliš veľa. Toto musíme zmeniť.

Ktorú skladbu považujete za svoje prvé hudobné vzrušenie?
AF: Prvé skúsenosti s hudbou som zažil v časoch, keď som chodil do letného tábora na St. Margarets Bay, ale pokiaľ ide o konkrétnu vec, to bolo tuším v roku 1970, kedy som sa ocitol v jednej kaviarni a akýsi chalani tam asi 50krát pustili skladbu "Metal Guru" od T-Rex. Takže som sa z tábora vrátil práve s touto skladbou v hlave.

MG: Neviem, či dokážem označiť nejakú konkrétnu skladbu, ale ako dieťa, mal som asi 10, som objavil v maminej skrini zbierku rock´n´rollových nahrávok. A hoci sa vtedy písal, myslím, rok 1971, boli tam nahrávky od Elvisa, Chucka Berryho, ktorí sú dnes samozrejme už dávno mŕtvi, ale myslím, že vtedy ma to veľmi inšpirovalo a bolo v tom cítiť niečo, čomu som nerozumel. Samozrejme, bolo to niečo záhadné, keďže som mal len 10 a tým veciam som nerozumel, ale podprahovo z toho šla temnota, možno akási rebélia. Nerozumel som tomu napätiu, ale prepadol som tej hudbe.

Ktorá skladba Vám pripomína mladosť strávenú v Basildone?
AF: Vtedy sme mali vlastne veľké šťastie, mali sme asi 16 a zrazu sa objavil punk, hlavne The Sex Pistols, a to skutočne zmenilo hudobnú scénu. Predtým scéne dominovali rôzne progresívne kapely, ale keď sme ako 16-roční počuli "Anarchy In The UK" alebo "Pretty Vacant" ... to bolo niečo úžasné!

Váš obľúbený cover skladby Depeche Mode?
MG: Asi by som mal spomenúť "Personal Jesus" od Johnnyho Casha, už len preto, že je to veľká pocta. Nedokázal som tomu uveriť, že si vybral práve našu skladbu. Ale takisto sa mi veľmi páči "Never Let Me Down Again" od The Smashing Pumpkins.

Hudba na zlepšenie nálady?
MG: New age (smiech) ... nie, robím si srandu.
AF: K tomu mám zostavený vlastný playlist, možno polovica z tých skladieb patrí k tým najhorším, aké kedy boli napísané.

A môžeš nám povedať názov aspoň jednej z nich alebo je to neprístojné?
AF: "Singing In The Rain"

Tak tá až taká neprístojná nie je.
AF: Jednoducho je to zoznam skladieb, ktoré som si za tie roky obľúbil, niektoré sú veľmi popové, iné viac rockové, ale dal som ich do príjemného poradia.

Ktorú skladbu aktuálne považujete za soundtrack svojho života?
AF: Myslím, že sa môžeme vrátiť k otázke o Basildone a zároveň k niečomu, čo si váži každý v kapele. My sme dokonca nahrali cover tejto skladby. Je to skladba "Heroes" Davida Bowieho. A tá súvisí s Basildonom, keď sme mali 16 - 17 rokov.

Obľúbená skladba z albumu "Spirit"?
AF: "Cover Me", hoci ma to aktuálne ťahá ku "Going Backwards". Ani neviem prečo, ale momentálne si ju prehrávam častejšie, než tie ostatné.

Otázka od fanúšika: Vydáte niekedy reggae verzie skladieb, ktoré ste nahrali v štúdiu?
MG: Ja ani neviem, či vôbec existujú. Ani si nepamätám, kedy sme ich nahrali. Raz som myslím žartoval na tému reggae verzie skladby "Judas", to sa mi vždy pripomína. Ale fakt si neviem spomenúť v akom formáte sme to vtedy nahrali.

Možno to raz bude vydané bez Vašeho vedomia ...
MG: To áno.

zdroj: YouTube

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa