Andy Fletcher: Takto sme začínali (1986)

Andy Fletcher: Takto sme začínali (1986)

Depeche Mode sú dnes jednou z najpopulárnejších britských popových kapiel. Ako k tomu vlastne došlo, prezradil, exkluzívne pre S Infos, jeden z tých, ktorí k tomu boli najbližšie: Andy Fletcher z Depeche Mode.

Volám sa Andy Fletcher, žijem v Londýne, mám 24 rokov a "pracujem" ako hráč na syntetizátor v Depeche Mode. Život hudobníka je zábavný: veľa cestujete po svete a zažívate skvelé veci.
Čas ale plynie príliš rýchlo. Keď si spomeniem, ako to celé začalo ... pred viac ako piatimi rokmi sme založili kapelu v Basildone, z ktorej sa neskôr zformovali Depeche Mode. Martin Gore a Vince Clarke hrali na gitarách, no a ja na bassgitare. Všetci traja sme navštevovali rovnakú školu, mimochodom. Keď sa k nám pridal náš spevák, Dave Gahan, v tom čase stále punker s neblahou povesťou, sme sa rozhodli zbaviť gitár a kúpiť syntetizátori. Samozrejme, kúpili sme tie najlacnejšie, 150 libier za kus. To, že sme sa nazvali "Depeche Mode", za to môže čistá náhoda. Dave vždy čítal aktuálne vydania módnych magazínov. Jeden z nich sa tak volal - Depeche Mode. Ale ďaleko zaujímavejšia bola naša skúšobňa - a jednu takú sme veľmi skoro objavili: vo Woodlands Youth klube v Basildone.

Našu prvú skúsenosť na pódiu sme prežili v októbri 1980. Veľmi skoro na to sme hrali pred davom ľudí takmer každý deň. Kde? Všade - a takisto v mládežníckom klube v Basildone, kde sme nacvičovali. To nám dodalo veľa sebadôvery. Tri, či štyri mesiace na to boli naše koncerty už tak plné ľudí, že sme dospeli k názoru vyraziť na Londýn. Martin vtedy ešte stále chodil do školy, ja som pracoval ako poisťovací agent, no a Vince s Davidom obchádzali kluby a organizovali nám vystúpenia. A samozrejme navštevovali aj nahrávacie spoločnosti. S vystupovaním v kluboch to šlo skvele, no v nahrávacích spoločnostiach sme sa neustále stretávali s odmietnutím. "Príliš neobvyklé," zvykli vravieť, "to sa nikdy nebude predávať". Až omnoho neskôr sme natrafili na malé vydavateľstvo, Mute Records.
K nahrávaniu nášho prvého singla, "Dreaming Of Me", sme sa vo februári 1981 dopracovali skutočne zvláštnym spôsobom: dohodli sme si stretnutie pred štúdiom, ale Vince nedorazil. Začali sme mať oň obavy a pustili sme sa ho hľadať. Nakoniec sme ho našli doma, ležal v posteli v horúčke, celý spotený... takto začala naša kariéra.

No a potom už prišli prvé úspechy: singel sa dostal na trh v marci 1981 a vyšplhal sa až na 50. pozíciu v rebríčku. To nás povzbudilo. No neskôr tých povzbudení bolo ešte viac: v júni 1981 sme vydali singel "New Life" a dostal sa do Top 10-tky. Následne sa dali veci do pohybu: média nás prezentovali ako No.1 kapelu a začali stúpať požiadavky ohľadne našich vystúpení. Boli to šialené časy: malé pódiá, hity a milá, no vražedná nálada medzi ľuďmi v dave. Tak, ako dnes, ani vtedy sme nemali manažéra. Dodnes žiadneho nepotrebujeme.

Na konci septembra 1981, kedy bol singel "Just Can´t Get Enough" na trhu asi dva týždne, sme sa vybrali do Hamburgu, do "market hall". Bol som absolútne užasnutý z punkerov, ktorí sa objavili v publiku. Fanúšikovia sa zdali nadšení, no v známom nemeckom magazíne Musikexpress sa objavil článok, ktorý v nás opäť vyvolal pochybnosti. Titulok znel, "Kraftwerk sa stretli s Bay City Rollers". Vince bol neskutočne nahnevaný, "Bay City Rollers? To čo má do pekla znamenať? My tým nemeckým novinárom ukážeme!" V tomto smere sa však nikdy nič neudialo, pretože na konci roka 1981, po vydaní albumu "Speak & Spell", ktorý v nemeckých rebríčkoch zabodoval, Vince kapelu opustil a založil projekt Yazoo.

V januári 1983 debutoval s nami v štúdiu Alan Wilder. Predtým zastával Vinceho post na našich koncertoch. Dnes je z nás, v štúdiových prácach, najlepší. Martin ho prezýva "Mr. Emulator", pretože dokáže na svojom syntetizátore vytvoriť všemožné zvuky s "ľavou zadnou". Na jar toho istého roku sme vo veľkom štýle koncertovali v USA, Kanade a na Ďalekom Východe.

Ale, aj napriek skutočnosti, že sa nám podarilo so singlami zabodovať v USA, je pre nás Nemecko tým najväčším trhom. To znamená, že práve na Nemecko sa sústredíme najviac. Aj preto nás práve nemecké magazíny pre mládež najviac bombardujú s požiadavkami o rozhovor. A keď sa im náhodou nepodarí s nami uskutočniť rozhovor, napíšu, že sme "chladní". Ja som sa napr. z časopisu Bravo už niekoľkokrát dozvedel, že som "lenivý", no v skutočnsti som nikdy nebol šéfom kapely.

Na budúci rok sa do Nemecka vrátime, keďže v Apríli štartujeme svetové turné. V tom čase na trhu objaví náš nový album. Martin už teraz usilovne pracuje na nových skladbách.

LP diskografia:
"SPEAK AND SPELL" (1981)
"A BROKEN FRAME" (1982)
"CONSTRUCTION TIME AGAIN!" (1983)
"SOME GREAT REWARD" (1984)
"THE SINGLES 1981-1985" (compilation-LP 1985)
nový album: názov a dátum vydanie stále nie sú potvrdené (jar 1986)

Depeche Mode 1986: 13 hitových singlov, 5 albumov a milióny fanúšikov po celom svete. Za 5 rokov sa Depeche Mode - Andy Fletcher, Martin Gore, Dave Gahan a Alan Wilder - prepacovali k statutu medzinárodnej superkapely.

zdroj:dmtvarchives.com

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa