Andy: Ďalší album bude, ako aj turné!

Andy: Ďalší album bude, ako aj turné!

S Andym Fletcherom aktuálne o nedávno vydanom dvd, budúcnosti Depeche Mode, spolupráci s Alanom Wilderom, ako aj o jeho vlastných projektoch.

Aký bol vlastne dôvod vydania dvd "Tour Of The Universe"?
Z každého turné zvykneme vydávať dvd. To, že sme vydali dvd až niekoľko mesiacov po ukončení turné, za tým netreba nič významné hľadať. Nechceli sme vydať iba akési spomienky na turné, takých, i keď dosť nekvalitných videí, nájdete na YouTube plno (smiech). Aj to je jeden z dôvodov, prečo máme radšej videá z našej vlastnej produkcie.

Vieš nám povedať, v čom je toto koncertné video iné, v porovnaní s jeho predchodcami?
V podstate tam veľa rozdielov nie je.. samozrejme, kvalita zvuku a videa sa postupom doby vždy zvyšuje, ale rozdiel je v tom, že ide samozrejme o iný koncert, nehráme tie isté skladby... rozhodne nejde o nijaké prelomové dielo, nič čo by ste nevideli predtým, ale rozdiely badať v spôsobe filmovania.

V minulosti ste pracovali s Antonom Corbijnom, toto dvd je dielom režiséra Russella Thomasa. Prečo?
V tomto prípade sa Antonova práca sústredila na návrh pódia. Keď však prišla reč na filmovanie, bol už v tej dobe príliš zaneprázdnený. To bol dôvod, prečo sme museli siahnúť po niekom inom. Russell nám bol veľmi odporúčaný a Anton chcel, aby bol k dispozícii práve on. Je to veľký perfekcionista.

Poznali ste Russellovu prácu už aj predtým?
Ani veľmi nie. Nikdy predtým sme sa nestretli. Celé to bolo trochu zvláštne. Pred samotným stretnutím sme si pozreli nejaké jeho práce, to bolo všetko. Bolo to všetko veľmi prirodzené. My sme sa snažili byť jednoducho na pódiu sami sebou a on sa pokúšal zachytiť tie najlepšie zábery (smiech). Nechcel po nás absolútne nič výnimočné.

Depeche Mode sú jednou kapiel, ktoré pravidelne hrávajú na veľkých štadiónoch sveta. Aký máš vždy dojem z hrania pred takou masou ľudí?
Viete, začínali sme ako ostatní. Najskôr v obývačke, neskôr v blízkych puboch a malých sálach, ktoré sa zväčšovali, až sme skončili na štadiónoch. Pre nás je hranie na štadióne také isté, ako keby sme hrali v malej izbe. Máme to šťastie, že máme výnimočného frontmana. David jednoducho vie, ako vyburcovať publikum a je mu jedno, či pred ním stojí 400 ľudí alebo hneď 40 000! Dopracovali sme sa k tomu veľmi opatrne a postupne... vždy sme sa snažili publikum zapojiť do nášho vystupovania, práve preto to funguje. Buďme úprimní, nik nechodí rád na veľké štadiónové koncerty, som si istý, že ani vy nie... ale vďaka tomu, že ľudí vtiahneme do deja, tak to funguje. Necítime z nášho publika nezaujatosť a k tomu musíme priznať, že máme vážne šťastie, že sa nám od publika dostáva toľko podpory. Či je to publikum v malej hale alebo na štadióne, vždy je veľmi entuziastické.

DVD zachytáva vaše vystúpenie v španielskej Barcelone. Filmovali ste na viackrát a prečo práve Barcelona?
Vždy sa snažíme vybrať miesto, kde sme ešte nefilmovali. Máme za sebou Paríž, kde to bolo takisto magické. V Barcelone je publikum vždy výnimočné. Hrali sme tam už veľakrát a to mesto jednoducho milujeme. A fakt je, že sme v tomto prípade veľmi neriskovali. Vopred sme vedeli, že to bude skvelé. Ale, aby som bol úprimný, z hľadiska celého turné, asi sme mali vybrať nejaké vystúpenie v Južnej Amerike. Tie koncerty boli jednoducho neuveriteľné! Lenže v Južnej Amerike je to vždy o strašne veľkom risku. Hlavne pokiaľ ide o organizáciu. Ak by sme filmovali v Mexiku alebo v Argentíne, bolo by to fantastické dvd. Dúfam, že nabudúce sa odvážime viac riskovať.

Takže počítate s turné v budúcnosti? Povrávalo sa totiž, že Tour Of The Universe malo byť vaše posledné...
V Depeche Mode nekalkulujeme tak, ako to robia napr. U2. Nemáme žiaden predurčený plán, ako dobiť vesmír (smiech)! Nedávno som sa rozprával s Adamom Claytonom a oni majú naplánované veci na nasledujúcich 10 rokov! U nás to takto nefunguje. Robíme veci tak, ako ich práve cítime. Ale samozrejme, sú veľké šance v smere, že budú ďalšie turné. Problém je v tom, že David naposledy bojoval so zdravotnými komplikáciami a hlavne on si v tomto smere odniesol z turné veľmi zlé spomienky. Ale dnes je na tom omnoho lepšie, je veľmi šťastný. Takže dnes som si istý, že bude nový album a nové turné.

Odvtedy, čo ste odštartovali existenciu kapely ubehlo tridsať rokov. Napriek tomu na vaše koncerty chodí veľa mladých ľudí. Ako si vysvetľuješ fakt, že aj po toľkých rokoch sa vaša hudba stále teší toľkej obľube?
Ak by sme naozaj mali recept na úspech, mohli by sme vypredávať koncerty do nekonečna! (smiech) Ale niekedy naozaj vidím v dave 17-18-ročnú mládež. Je to neuveriteľné! Zdá sa, že nielenže po toľkých rokoch dokážeme pri sebe udržať starých fanúšikov, ale dokážeme pritiahnúť na koncerty aj nových. Pamätám si, keď som prišiel so svojim dj-ským vystúpením do barcelonského klubu Razzmatazz. V sále bolo 400 ľudí, prevažne 18-ročná mládež, ktorí, keď zazneli Depeche Mode, doslova šaleli. Pravdepodobne nik z nich ma nepoznal, ale hudba ich strhla, okamžite ju spoznali (smiech). Toto jednoducho vysvetliť neviem. Možno preto, že sa do hudby snažíme vložiť maximum, znie stále nadčasovo.

Takže nevieš vysvetliť ani to, prečo dnes ľudia počúvajú hudbu, ktorá vznikla ešte predtým ako sa narodili...
Keď komponujeme, tak sa nesústreďujeme výlučne na mladú generáciu. Nie, neviem to vysvetliť. Všetko čo môžem povedať je, že je to fascinujúci fenomén. Vidím priateľov v mojom veku, ktorí sa tešia z našej hudby a moja dcéra našu hudbu miluje takisto. To by sme mi mali vysvetliť vy, ste predsa novinár (smiech)! Naša hudba je univerzálna, ale neviem, ako dlho to ešte potrvá ...

Potom je tu ešte skutočnosť, že sa mnoho mladých kapiel odvoláva na vás ako na zdroj inšpirácie. Je nejaká kapela súčasnosti, ktorú obdivuješ?
(Chvíľa zamyslenia) Zvláštne, že sa ma na to pýtate, pretože nedávno, keď som pripravoval veci pre môj dj-ský set som si uvedomil, že už dávnejšie som si nevšimol niečo skutočne výnimočné. Ale páči sa mi, s čím prišli takí MGMT ...

Začiatkom roka ste si na pódiu zahrali s Alanom Wilderom. Opäť spolupracujete?
Išlo len o jedno vystúpenie, keďže to bolo pre charitu. Nemyslím si, že to bude mať pokračovanie, hoci tento rok pre nás pripravil ešte jeden remix. Pracuje však na projekte s Martinom Gorem. Takže s ním v podstate pracujeme znovu (smiech). Ale popravde, nemyslím si, že k tomu naozaj niekedy dôjde. Dôležité je, že sme stále priatelia.

A prezradíš nám niečo o tvojich najbližších plánoch?
Momentálne sa budem veľa venovať dj-ingu. Veľmi skoro, už vo februári, sa chystám do Číny, Austrálie, Tasmánie, Singapúru... teda na všetky tie miesta, kde Depeche Mode nikdy nehrali. Obzvlášť sa teším do Číny. No a pokiaľ ide o Toast Hawaii (pozn. Andyho vlastný label), v tomto smere sa črtá jeden projekt, o ktorom premýšľam. Mám jedného speváka, ale zatiaľ nič konkrétne v tomto smere. Nemôžem o tom hovoriť, pretože nateraz neviem, či z toho vôbec niečo bude.

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa