Andy a Dave v MTV (1986)

Andy a Dave v MTV (1986)

Depeche Mode sa počas amerického turné k albumu "Black Celebration" zastavili aj v štúdiu vtedy čoraz slávnejšej MTV, kde zažil Andy svoje premiéru.

pozn. preklad z odposluchu

Tak to bola novinka, skladba "A Question Of Lust", možno tieto dve tváre poznáte. Máme tu Depeche Mode, hoci Andy Fletcher u nás, v MTV, ešte doteraz nebol, takže vitaj. Poďme sa hneď porozprávať o tomto novom videu, čo nám k nemu môžete povedať?
Dave: Točili sme to jednak počas turné po Európe, kde sme zavítali aj do východnej časti, a nejaké zábery sme točili asi pred 2,5 mesiacmi v Dubline, na morských útesoch. Bola to prekrásna krajina pri pobreží mora. Užili sme si tam skvelý slnečný deň. Je to trochu iné, nakoľko túto skladbu spieva Martin, nie ja :)

Zvláštna zmena. Keď som sa dozvedel, že ku nám zavítate, tak som si prelistoval zopár časopisov, kde boli uverejnené Vaše rozhovory a spomínal sa hlavne Martin ... povedzte mi niečo o nahrávaní vokálov tejto skladby ;)
Dave: No otázne je, či tam boli uvedené pravdivé informácie ...
Andy: To sa netýkalo konkrétne tejto skladby, ale aj v tomto videu je niečo obdobné vidieť, keďže si Martin zopárkrát zovliekol svoje oblečenie na zaujímavých miestach. Ale skladba, ktorej vokály nahrával nahý, sa volá "Somebody".
Dave: Chcel sa priblížiť k samotnej podstate tej skladby čo najviac, chcel mať pocit, že je taký, akého ho príroda stvorila. Tak sme ho poslali dolu do štúdia a bola tam vtedy s nami jedna dievčina z Nemecka, ktorá samozrejme vôbec netušila, čo sa deje, samozrejme, my sme to vedeli, ale napriek tomu sme ju poslali skontrolovať do štúdia osvetlenie, presne do toho štúdia, kde Martin spieval. To sme už potom počuli len výkrik v štýle "ó môj Bože!!" Martin reagoval, "och, prepáčte, prepáčte"...

Toto si robíte bežne?
Dave: Tu a tam, ale rozhodne nie na pódiu

No čo k tomu dodať ... pred rokmi ste používali gitary, boli ste v podstate klasická gitarová kapela, ale dnes ...
Dave: Nie je to nič striktné, v štúdiu bežne používame ako bicie, tak aj gitaru, je to skôr o tom, že nás nezaujíma odkiaľ zvuk pochádza. Zvuky nahrávame, trieskame do vecí a tak, no a potom nimi "kŕmime" Emulatory a podobné zariadenia.

A predstavoval si si niekedy, že si len tak vezmeš gitaru a zahráš si niečo od Chucka Berryho a podobne?
Dave: Ale to sa v štúdiu stáva bežne, keď si len tak niečo spolu zahráme.
Andy: Nie je to o tom, že by sme nemali radi gitarovú hudbu, dokonca má kopec ľudí pocit, že sa snažíme o akúsi revolúciu na hudobnej scéne, či podobne. Väčšina z toho, čo sa páči nám, to sú v podstate gitarové kapely, len asi ťažko by ste našli kapelu, ktorá by mala rada kapelu našu.

Dave: Viete, industrializácia zvukov Vás vedie k individualite. Myslím, že mladým ľuďom sa to páči a celkom dobre sa nám začalo dariť aj tuná (v USA).

To jednoznačne. Nový album sa volá "Black Celebration", čo mi príde vcelku bláznivé, a je to trochu v rozpore s Vašou kapelou.
Andy: Sme bláznivá kapela.
Dave: Viete, veľa ľudí číta zvláštne knihy, množstvo ľudí má pocit, že je to album pre akési "čierne masy", ale je to o inom. Ten názov vychádza so samotnej skladby "Black Celebration", ktorá vlastne oslavuje záver dňa, kedy ste v smútku alebo inak, kedy je väčšina zo všetkého uťahaná a má chuť to všetko zapiť. Oni to vlastne oslavujú, aj keď to vlastne robia neradi, alebo mali jednoducho zlý deň a potrebujú ventil, zapiť to. O tom je tá "čierna oslava".

Inak, ja som okamžite poslal ten album do Washingtonu, aby ho posúdili, či na ňom nie sú nejaké satanistické odkazy a podobne, keď si ho pustíte pospiatky. Nič také? :)
Andy: Nie, nie sme žiadni satanisti ...

Vy ste tak trochu spojení aj s Greenpeace.
Andy: Áno, ale nie tak, akoby sme chceli.

Tak mi o tom niečo povedzte.
Andy: Prispeli sme na ich kompiláciu jednou skladbou. Viac sme urobiť nedokázali, pretože sme aktuálne veľmi vyťažení.
Dave: Ale je dobré, že sa tieto veci dejú. Je to veľmi dôležité, veď toto všetko ovplyvňuje každého z nás. Do tej kampane sa zapojilo množstvo kapiel, prispeli skladbami na kompiláciu. Príde mi to ako výborný nápad.

Depeche Mode sú aktuálne na turné po Spojených štátoch a rozhodne sa ich oplatí vidieť. Vás tuším, keď ste tu koncertovali po prvýkrát, prezentovali ako tanečnú kapelu a hrali ste v malých kluboch, ale rozhodne sa Vás oplatí vidieť naživot. Vďaka, že ste prišli ...
Ďakujeme.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa