Amsterdam, Ziggo Dome, 16/05/2023

Amsterdam, Ziggo Dome, 16/05/2023

Trochu nemastná - neslaná recenzia úvodného koncertu európskej časti "Memento Mori" turné, ktorá môže niekemu aj zvýšiť tlak. Ale prečo ju neuverejniť, aspoň pre zaujímavosť.

Smrť bola vždy obľúbenou témou Depeche Mode. A absolútne to platí v prípade ich aktuálneho albumu "Memento Mori". Takže počas úvodného koncertu európskej časti turné sme často videli kríže, lebky a inú podobnú symboliku. Ukázalo sa však, že v Ziggo Dome nakoniec nešlo o smútočný večierok ... práve naopak.

Aj keď sa neskôr na twitteri objavilo niekoľko komentárov o tom, že v Ziggo Dome bol zvuk príliš hlasný, zdá sa, že sa to týkalo len priestorov na sedenie.V každom prípade to v aréne znie všetko naozaj dobre. V tomto priestore si môžete naplno užiť setlist najväčších hitov, ktoré na Vás Depeche Mode pália. Žiadnych veľkých prekvapení sa však nedočkáte, teda okrem singla "John The Revelator", ale aj tá skladba je na svete už takmer 20 rokov. Vrcholné čísla večera, skladby ako "Walking In My Shoes", "I Feel You, "Stripped", a samozrejme "Enjoy The Silence", sú v každom prípade v setliste skvele umiestnené, takže celkové napätie koncertu je excelentné. Pomerne skoro však zaznie "Everything Count´s", kedy nastáva dokonca prvý "sing-along" moment, na čo David Gahan vtipne naznačuje, že podľa neho je to ešte príliš skoro.

Je až zarážajúce, ako skvele je publikom prijímaný tohtoročný singel "Ghosts Again", ktorý dokonca publikum zborovo odspieva. S takýmto entuziazmom sa kapela nestretla od čias vydania singla "Precious" (2005). Príjemný moment! Skladby z nového albumu sa však zatiaľ stretávajú s vlažnou odozvou, čo je zrejme spôsobené aj ich prezentáciou: "Soul With Me" je v klavírnom prevedení vyslovene nudná a "My Cosmos Is My", ako otváracia skladba koncertu, postráda intenzitu.

Fletch
Aktuálne "Memento Mori" turné je prvým turné Depeche Mode bez Andyho Fletchera, ktorý náhle skonal v máji minulého roku. Keď bol v 1990tych rokoch, z osobných dôvodov, nútený vynechať množstvo koncertov, jeho pozíciu zaujal niekto iný. Dnes tomu tak nie je a koncertná zostava kapely sa stenšila na štyroch členov. Skutočnosť, že to zrejme nijakým spôsobom neovplyvnilo zvuk kapely len dokazuje to, čo sme vedeli už veľmi dlho: Fletchov hudobný prínos v kapele bol minimálny. Napriek tomu na pódiu veľmi chýba. Dave Gahan je síce výborným frontmanom, no vystúpenie Depeche Mode bez Fletchovho tlieskania, mávania a niekedy neohrabanej prítomnosti na pódiu, už nie je tým, čo bývalo. Našťastie počast jeho obľúbenej piesne, "World In My Eyes" sa predsalen objaví na veľkých obrazovkách, čo je skutočne krásna pocta a spomienka.

Pódium
Spomenuté obrazovky sú vo veľkej miere využívané pre vizuály z dielne Antona Corbijna, ktorého štýle je s Depeche Mode už neoddeliteľne prepojený. Takisto sa postaral o dizajn celej scény, ktoré je vo svojej jednoduchosti tým najkrajším návrhom pódia, akým kapela disponovala za posledné roky. Samozrejme nesmie chýbať "catwalk", na ktorý Dave Gahan veľmi často napochoduje a na ktorom s Martinom Gorem odspieval nádhernú verziu skladby "Waiting For The Night".

A to sme už pri prídavku, ktorý pozostáva z takých hitov ako "Just Can´t Get Enough", Never Let Me Down Again" a "Personal Jesus". A hoci fanúšikovia vo všeobecnosti považujú prvú spomenutú skladbu za trochu ťažkopádnu, je úplne zrejmé, prečo ju kapela už niekoľko rokov pravidelne zaraďuje do svojho setlistu: ako najveselšia a najtanečnejšia skladba večera jednoducho zaručuje tú správnu eufóriu a náladu v publiku.

Depeche Mode v Ziggo Dome, Amsterdam
Dátum: 16.máj 2023
Foto: Mitchell Giebels

Setlist: My Cosmos Is Mine, Wagging Tongue, Walking In My Shoes, It´s No Good, Sister Of Night, In Your Room, Everything Count´s, Precious, Speak To Me, A Question Of Lust, Soul With Me, I Feel You, A Pain That I´m Used To, World In My Eyes, Wrong, Stripped, John The Revelator, Enjoy The Silence, Waiting For The Night

Just Can´t Get Enough, Never Let Me Down Again, Personal Jesus

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa