Alan Wilder v Bukurešti (2010) – I.

Alan Wilder v Bukurešti (2010) – I.

2.apríla 2010 sa Alan Wilder, so svojim produkčným tímom, zastavil v hlavnom meste Rumunska, kde v rámci turné "Selected Events", odohral set s Paulom Kendallom. Samozrejme, že si našiel čas na rozhovor ...

Prečo si svoj projekt nazval Recoil?
AW: "Recoil" je vlastne spätný ráz, čiže ten moment, kedy vystrelíte zo zbrane a citeľne Vás sotí dozadu. A mne prišla celkom milá predstava, že by takto pôsobila hudba na ľudí ... nechcete predsa, aby ľudí hudba nejako len obišla a nezanechala žiaden efekt. Takže z tohto dôvodu sa mi toto slovo veľmi páči. Okrem toho tam žiaden iný dôvod nebol. Jednoducho mi to vtedy dobre znelo.

Čo sa bude diať dnes večer? Čo si si pre fanúšikov pripravil?
No, to už ste asi zistili, keďže ste sa zúčastnili zvukovej skúšky.

No, to ani nie, keďže netuším, aké skladby nakoniec odznejú ...
Pôjde jednoducho o jeden veľký mix: množstvo rôznych skladieb zmixovaných do jedného celku, úplne novým spôsobom. Niektoré party sú vybrané z remixov, ktoré sme dokončili pomerne nedávno, takisto bude použitých niekoľko starých remixov a toto všetko budeme naživo editovať, miešať dohromady a na pozadí toho všetkého si pozriete aj film, z ktorého kúsok ste už mohli vidieť. A to je to, čo ponúkame publiku. K tomu pridávame zopár živých prvkov, efektov a rôznych iných zvukov. No v samotnej podstate ide viac o akúsi prezentáciu.

S Paulom Kendallom spolupracuješ už veľmi dlho. Ty si akýmsi hudobným mozgom a on sa viac sústredí na zvuk a technické aspekty. Ako vlastne zdieľate jednotlivé zodpovednosti?
No, dosť sa v tomto krížime. Niekedy sa technickými záležitosťami zaoberám je, niekedy on ... on je viac technicky zameraný, pochádza z inžinierskeho prostredia, takže sa veľmi dobre vyzná v mixovacích konzolách a efektoch, samozrejme, lepšie než ja. Ale, v programovaní skladieb nie som najhorší, rovnako ako v aranžmánoch so systémami ako Logic a podobne. Takže takéto veci vieme robiť obaja. Rozdiel medzi nami je skôr v spôsobe počúvania a vnímania hudby samotnej. Ja pochádzam z viac hudobného prostredia, on z prostredia viac avant-gardného. Zdá sa však, že to spolu funguje a nesnažíme sa jeden druhého presviedčať o svojej správnosti. Skôr máme tendenciu sa dopĺňať.

Myslím, že si sa svojho času niekde vyjadril, že je jedným z mála ľudí, s ktorými si spolupracoval, ktorí Ťa v štúdiu nedokážu vytočiť. A to ani po toľkých rokov ...
Áno, to je pravda.

Tak potom, čo Ťa v štúdiu dokáže naozaj vytočiť?
S Paulom to bude asi skôr o jeho pokojnej povahe. S ním sa dá úplne bez problémov vychádzať. Keď s niekým úzko a v tesnej blízkosti spolupracujete, v uzavretom priestore po veľmi dlhú dobu, tak sami viete, že to môže byť zložité. Ak sa snažíte byť kreatívni v rovnakom čase a nevidíte si vzájomne v očiach nápady, tak vzniká akési napätie. Pre mňa osobne, keď som napr. pôsobil v kapele, tak som po žiadnom napätí vôbec netúžil. Väčšinou som si užíval vlastný spôsob práce. Viete, nepotrebujete iným odpovedať na otázky, nemusíte byť diplomat, ani manželský poradca, či rozhodca a v ničom nemusíte robiť žiadne kompromisy. Idete jednoducho smerom, ktorý cítite, že je správny a nikomu nemusíte nič vysvetľovať. A to mi robí najväčšiu radosť. Samozrejme, treba však povedať, že si viem užiť aj spoluprácu s inými a ja vyslovene chcem pre svoj projekt aj iných ľudí. Chcem však nakoniec rozhodovať o tom, ako to vo výsledku bude vyzerať.

Ale keď pracuješ na nejakej nahrávke, odkiaľ vlastne začínaš a akým smerom to potom nasleduje?
Štartovacím bodom je vytvorenie akéhosi základu, čo už je to konkrétna atmosféra, zvuky, či aranžmány, štruktúra, ale neviazaná. Takýto základ posuniem iným ľuďom, ktorý do toho vnesú vlastné texty, či melódie, prípadne čokoľvek. Môže ísť o malý "vklad" alebo skutočne markantný. Ak ide o niečo "veľké", tak potom sa do toho pustím a všetko od základu zmením, čím získame niečo úplne nové. Alebo sa môže stať, že to absolútne zapadne do môjho základu a v konečnom dôsledku ide len o hovorené slovo k hudbe. Nikdy neviete, čo sa stane, kým sa to nestane a to je práve tá zábavná časť mojej práce. Vlastne je to po celý čas akési objavovanie. Nejde o žiadne tradičné skladateľstvo, ako to poznáte.

Niekde si sa takisto zmienil, že máš pre svoj ďalší projekt pripravených už 6, či 7 skladieb. Mohol by si nám o tom povedať viac, ako to bude pokračovať?
Aj by som Vám rád povedal viac, ale jednoducho neviem. Ako som povedal, je to proces objavovania a kým sa na tej pomyslenej trati nedostanem ďalej ... viete, môžem na skladbe pracovať celý mesiac a potom sa udeje niečo, hoc aj malá drobnosť, a ja sa toho celého zbavím a začnem pracovať práve na tej malej drobnosti, pretože je to omnoho lepšie, než to predtým. Takže, neviem, čo sa udeje, musím len pokračovať v práci a postupne dám nejako veci dohromady. Potom, až keď sa bude blížiť koniec, dokážem posúdiť, čo mám vlastne k dispozícii.

O promo k aktuálnemu turné Recoil sa postarala aj oficiálna stránka Depeche Mode. To bola ich ponuka alebo ide o stratégiu nahrávacej spoločnosti?
Takto, ja mám osobné vzťahy takmer so všetkými neoficiálnymi stránkami Recoil, dokonca aj s webmasterom oficiálnej stránky Depeche Mode, to sú všetko ľudia, s ktorými udržiavam komunikáciu. Často im sám posúvam informácie. S týmito ľuďmi ale spolupracuje aj nahrávacia spoločnosť, pretože to chápu a v dnešnej dobe je to veľmi dôležité, myslím fanúšikovské a neoficiálne stránky, jednoducho každý, kto má možnosť šíriť informácie, je veľmi dôležitý. Marketing sa dnes presúva do online sveta.

S Martinom Gorem si spoločne vystúpil v londýnskej Royal Albert Hall, v rámci koncertu Depeche Mode. Sám si sa nechal počuť, že si mal príležitosť sa so všetkými porozprávať. O čom ste sa spolu bavili?
Väčšinou o bežných veciach, o ktorých sa s ľuďmi zvyknete baviť, čiže o rodine, čomu sa venujú v týchto dňoch, či ešte zvyknú popíjať ako kedysi, ako to je teraz s párties na turné ... Viete, odkedy som z Depeche Mode odišiel tak sa veci v kapele značne zmenili. Martin skončil s konzumáciou alkoholu, Dave po každom koncerte mieri na hotel, takže už viac neponocuje. Kedysi sme po každom koncerte poriadali veľké oslavy, takže dnes musia veci na turné u nich fungovať úplne inak. Myslím však, že v ich osobných životoch došlo ku skutočne veľkým zmenám. Veľký dojem na mňa urobil hlavne Martin, pretože sa alkoholu nedotkol už 4 roky a dnes je to úplne iný človek, niekto, koho som takmer nespoznal.

... na pokračovanie

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa