Alan Wilder pre Side - Line

Alan Wilder pre Side - Line

Rozhovor s Alanom Wilderom pre magazín Side-Line, ktorý vznikol po skončení premietania BR "A Strange Hour In Budapest" v Oslo.

Počas leta vyšlo tvoje vôbec prvé blue-ray obsahujúce záznam z vystúpenia projektu Recoil v Szirka Cinema v Budapešti, v roku 2010. V podstate je to po prvýkrát, čo ťa vidíme na obrazovke od čias "Devotional", videa, ktoré nafilmoval Anton Corbijn v roku 1993. Tentoraz sa však všetky kamery sústredili na teba. Aký bol tvoj prvý dojem, keď si sám na seba pozeral pri prvom sledovaní tohto videa?
Musím priznať, že hoci som sa za tie roky zvykol na seba pozerať prostredníctvom obrazovky veľmi často, nemôžem povedať, že by som sa v tomto smere cítil pohodlne. Veľmi veľa záberov z turné "Selected Events" sa objavili na YouTube (aké prekvapenie...), ale ide o dosť nemilosrdné veci, keďže ich kvalita je veľmi slabá dôsledkom toho, že je to snímané zväčša mobilnými telefónmi. Samozrejme, niektoré z tých videí pôsobia doslova profesionálne, ale ak by to malo byť po mojom, skutočne veľmi obtiažne by som tie zábery použil. Pokiaľ ide o mňa, viac preferujem zábery na pódiové vizualizácie a publikum, než na moju osobu. Je fakt, že pôvodne Attila nasnímal omnoho viac záberov so mnou, ale vo väčšine prípadov som ho požiadal, aby to vystrihol. Z tohto pohľadu sme obojstranne pristúpili na množstvo kompromisov.

O réžiu filmu sa postaral Attila Herko, slávny maďarský režisér hudobných videí. Ako ste sa vlastne našli? Poznal si jeho predošlé práce?
Attilove ("Atusove") predošlé práce som nesledoval, hoci neskôr som si pozrel zopár klipov, ktoré natočil. Jeho tím sa v Szikra kine objavil až v deň vystúpenia, o čo sa postarali naši promotéri. Narýchlo sme zorganizovali míting počas zvukovej skúšky, kde nám režisér ozrejmil, že so sebou priniesol sedem HD kamier aj s kameramanmi a že jeho tím by rád celé vystúpenie nafilmoval, zeditoval a následne mi ukáže výsledok. Samozrejme mi poskytol plnú kontrolu nad celým projektom a mohol som sám rozhodnúť, čo konkrétne sa bude filmovať. Myslím, že z ich strany šlo o akýsi hazard. V mojom prípade to vyzeralo tak, že filmovaním som nemohol nič stratiť. Mal som pocit, že by bolo vážne rozumné, keby sme si z posledného vystúpenia niečo odniesli - či už by šlo priamo o nafilmované vystúpenie alebo dokument, v ktorom by sme použili aj materiál, ktorý sme zozbierali sami počas celého turné. Postupne sme však prišli na to, hlavne vďaka HD kvalite a Attilovmu štýlu, že väčší zmysel bude dávať nafilmovanie celého vystúpenia, bez pridania iných záznamov.

Ako dopadlo prvé premietanie?
Prvé premietanie v Gothenburgu sme spojili s malým eventom, ktorý sa konal na druhý deň a malo to veľký úspech. Na veľkej obrazovke pôsobil film veľkolepo. hlavne vďaka vysoko kvalitnému Barco projektoru. Neskutočne som sa tešil, že som to videl práve v tejto kombinácii.

Mimochodom, kedy si bol naposledy v kine? Aký film si si doprial?
Naposledy som si v kine pozrel film "Spiderman 3". Pozrel som si ho so svojim synom Stanleym, ktorý má dnes 11. Mal z toho veľkú radosť.

Asi najvýnimočnejším momentom tohto "screening-events" turné bude návrat do Budapešti, kde bolo vystúpenie filmované, hoci premietanie prebehne v iných priestoroch. Ako bude prebiehať toto septembrové premietanie?
Áno - je trochu hanba, že pôvodný koncertný priestor už viac otvorený nebude, bolo by to totiž dokonalé pozrieť si film práve tam. Pokiaľ viem (stále inak pracujeme na detailoch), v Toldi prebehnú v ten večer až dve premietania, nakoľko kino je veľmi malé a prvé premietanie sa okamžite vypredalo. Chystáme sa obrazom "nakŕmiť" aj vonkajší bar, obraz pobeží na rovnakých plazmách naraz alebo to bude niečo podobné. Bude nasledovať beseda s fanúšikmi, stretnutia, podpisovanie, fotografovanie a podobne. Dúfam, že budú dj-i a nejaká hudba.

Predávať sa bude aj limitovaný náklad "tour" edície Blue-Ray. Tie však nebudú číslované, ale pôjde o identické balenie z pôvodného nákladu, ktoré sa stihlo vypredať za pár dní už v čase predobjednania v júni tohto roka. Dúfam, že budú v ponuke aj nejaké tričká.

Nedávno si participoval ma dvojalbume "Spirit Of Talk Talk", ktorý vlastne oslavuje legendárnu kapelu. Čím si prispel k tomuto vydaniu?
V roku 2012 som sa podieľal na knihe a moja angažovanosť sa postupne presunula aj na hudobnú časť projektu, čo pokračovalo až do bodu, kedy som sa na konci minulého roka stal výkonným hudobným producentom a spolupracoval so šéfom celého projektu, Tobym Benjaminom. Celé to dostalo zmysel po tom, čo sa Toby dožadoval pomoci pri organizovaní a manažovaní jednotlivých hudobných príspevkov, tak ako postupne prichádzali.

Z mojej pozície som vlastne radil, ako najlepšie prezentovať produkciu Talk Talk a zároveň bol akýmsi kritikom, pokiaľ šlo o kvalitu a vhodnosť zaradenia na kompiláciu. Samozrejme, môj názor mal svoju vážnosť. Zároveň som mal posledné slovo, pokiaľ išlo o poradie vybratých skladieb, aby tak tvorili ucelený album, za čím nasledoval vycibrený mastering. Bolo veľmi namáhavé správne prerozdeliť 30 skladieb na 2 cd. Dalo by sa povedať, že disk č.1 je viac určený na "serióznejšie" počúvanie, kdežto druhý disk reprezentuje tú bezprostrednejšiu stránku katalógu Talk Talk.

Pre mňa osobne je to veľmi zaujímavá a pôsobivá kolekcia úprimných coverov, podané s nefalšovanou láskou a rešpektom k odkazu TT. Stojí za to ju preskúmať a zistiť, akú silu má vplyv TT.

Máš nejaké ďalšie plány?
Aktuálne iba zvažujem, či sa s novým materiálom oplatí púšťať do výnosného projektu - v súčasných pomeroch sú práce na albume nie veľmi schodné. Samotný trh s albumami, ako vieme, je doslova depresívny, a to až tak, že momentálne pre mňa nemá cenu zabíjať čas nahrávaním. Zdá sa, že ľudia nemajú záujem platiť za hudbu a umenie, čo samozrejme v skutočnosti nemusí byť pravda. Samozrejme, môžeme skúsiť predať oddaným fanúšikom deluxe edície, ale v globále priemysel likviduje cd formát masou poslucháčov, ktorí si sťahujú individuálne skladby, prípadne rippujú a zdieľajú hudbu nelegálne. Na umelcov sa úplne zabúda.

Inak, mám 3 deti, takže môj život je teraz ako komplikovaný, tak aj rušný. Musím myslieť na budúcnosť, možno zvážim prácu vo filmovom priemysle, prípadne niečo iné, čo mi dá perspektívu v tom, čo môžem ešte ponúknuť. Myslím tým hudobný formát, ktorý by ponúkal cieľ a samotný dôvod na ďalšie fungovanie. A sú tu ďalšie veci, ktoré by som rád zrealizoval, možno sa budem sťahovať a tak ďalej.

A ešte jedna otázka v štýle bulvárneho žurnalistu: Aké to je byť znovu otcom?
Skvelý pocit - malá Clara Lake je úžasná a vniesla svetlo do našich životov. Samozrejme, jej matke Britt pribudlo tak veľa práce, takže vzdávam poklonu jej oddanosti, ako aj túžbe dať našej dcére tú najlepšiu výchovu, aká je len možná. Robím všetko pre to, aby som Claru zabavil, ale viete, som otec ako každý iný. Majú z nej radosť aj moje dve staršie deti. Viete, pri tomto malom dievčatku je nemožné vysedávať v štúdiu a sám mám pocit, že by bolo veľmi nefér sa venovať hudbe, keď si vyžaduje toľko pozornosti a samozrejme aj Britt potrebuje pomôcť.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa