Alan a lukratívne ponuky

Alan a lukratívne ponuky

Príjemný offline rozhovor s Alanom Wilderom, ktorý poskytol webzinu Reflection Of Darkness počas potuliek Južnou Amerikou. Rozhovor začne spomienkami na Depeche Mode a skončí... ich budúcnosťou?

Alan, aktuálne prebieha turné Recoil po Južnej Amerike a zahŕňa v sebe krajiny ako Argentína, Peru, Kolumbia a Ekvádor. Naposledy si v týchto krajinách vystupoval s Depeche Mode v roku 1994 v rámci "Exotic Tour". Aké spomienky ti toto legendárne turné zanechalo?
Treba mať na pamäti, že obdobie, kedy Depeche Mode brázdili Južnú Ameriku bolo súčasťou veľkého "Devotional" turné, s ktorým sme na cestách strávili viac ako 12 mesiacov. Myslím, že každého mozog sa vďaka tej skutočnosti pekne vysmažil. Fletch to vtedy vzdal, šiel domov a turné nedokončil (jeho miesto za klávesami zastal Daryl Bamonte). Dave bol tiež na veľmi zlej ceste vtedy a ja si akurát zreteľne pamätám jeden plánovaný výlet, buď v Chille alebo v Argentíne, ktorý bol pekne zložitý. Leteli sme súkromným lietadlom a Dave bol akosi mimo kontroly, čo v tom malom priestore nebolo nič príjemné. Takisto si pamätám na drogovú raziu v hoteli v Sao Paulo, kedy prehľadávali susednú izbu. Mimochodom, moja izba bola situovaná súbežne s izbou pána Gahana, ak viete, čo tým myslím. Bol to parádny chaos. Spolu s incidentom v Santiagu, ktorý som opísal už dávnejšie... jednoducho to tam šlo celé dolu vodou. No ale vystúpenie v Chille bolo absolútne fantastické. Samozrejme aj ostatné sa vydarili, ale najviac si spomínam práve na Chille.

Juho/latinskoamerické publikum bolo kapele vždy veľmi naklonené. Ako reagovalo na živý set projektu Recoil?
Bol som užasnutý a potešený zároveň, ale nie zasa až tak prekvapený, nakoľko som ten entuziazmus trochu očakával - aj z tohto dôvodu som tam chcel na turné vyraziť. V tejto chvíli máme za sebou tri vystúpenia, v Santiagu, Buenos Aires a Rosariu. Každé publikum reagovalo neuveriteľne, skandovali vo futbalovom štýle, tlieskali do každej skladby (čo pri hudbe Recoil nie je také jednoduché :) ), no a samozrejme bolo neuveriteľne hlučné. Vidieť toľko vysmiatych a vďačných tvári, to skutočne chytí za srdce.

Bohužiaľ, včerajšie vystúpenie v Cordobe bolo zrušené. Bolo to úplne mimo nás. Pochybili ľudia z produkcie festivalu, nakoľko nesplnili bezpečnostné podmienky, takže to na príkaz polície museli všetko zrušiť ešte predtým, ako sa akcia vôbec rozbehla. Malo ísť o minifestival s troma samostatnými stanmi pod holým nebom. Recoil mali byť headlinermi práve v tom hlavnom. Náš štáb dorazil na miesto v dostatočnom predstihu, no už im bolo povedané, že sú tam nejaké problémy a že sa začne o desiatej večer. No aj o tom čase sme stále čakali a nemali možnosť urobiť ani zvukovú skúšku. Očakávala sa účasť 2-3000 ľudí.

Ja len dúfam, že nik z fanúšikov za tento nezdar neobviňuje nás, pretože my sme v Cordobe boli a boli sme pripravení hrať. Dokonca som absolvoval aj tlačovú konferenciu v hoteli v meste. O tom, že sú nejaké problémy ohľadne vystúpenia sme sa dozvedeli až po tom, čo sme sedeli v lobby a čakali na dopravu. S Paulom sme boli prirodzene veľmi sklamaní. Samozrejme, s takýmto niečím sa musí na cestách počítať. Nech už si ľudia myslia čokoľvek, juhoamerické krajiny majú reputáciu chaosu a s podobnými vecami sme sa na tomto turné stretli už niekoľkokrát, kedy sme museli riešiť veci cez veľvyslanectvá, museli sme meniť dopravu, stratili sme batožinu, podplatiť miestne orgány, mali sme problém s vybavením a podobne. Snažil som sa nad to povzniesť a byť hlavne pokojný, viete, tá prívetivosť ľudí dávala tušiť, že sa budeme potýkať s byrokraciou.

Dnes ráno sme napr. strávili tri hodiny vybavovaním zmeny miesta pre vystúpenie (jednoducho dostupné divadlo bolo pre nás vhodnejšie), ale pre jeden, či dva dôvody to bol proste neskutočný problém. Snažím sa byť čo najviac proaktívny a za daných okolností robím všetko pre to, aby sa veci podarili. Je predsa jasné, že som nečakal na toto turné 25 rokov pre to, aby som si ho odsedel nakoniec niekde v hotelovom bare. V Cordobe ale hralo proti nám príliš veľa vecí.

Severoamerické turné Recoil sa však veľmi vydarilo a privítali si na ňom množstvo hostí, ako projekt Architect, Conjure One, Martina Goreho ako dj-a. Na vystúpení v New Yorku sa dokonca objavil aj David Gahan. Užil si si to s bývalými kolegami? Vidíš nejakú možnosť, že by sa napr. Fletch prezentoval na vašom vystúpení v Manchesteri?
Nemám informáciu, že by sa Fletch chystal do Manchesteru, ale ak by sa k nám chcel pridať, je viac než vítaný :) Bolo skvelé sa v Štátoch stretnúť znova s Martinom a Davidom. Obaja boli v skvelej forme, porozprávali sme si navzájom, čo máme nové a podobne.
Bohužiaľ, nebolo možné privítať nejakých špeciálnych hostí v Južnej Amerike. Vo väčšine tých krajín potrebujete pracovné víza, ktorých vybavenie je veľmi zložité. Je vôbec veľmi zložité a náročné plánovať tum turné. O veľa prekážok sa vždy postará byrokratický proces, to je vždy tá najväčšia výzva. Miestni promotéri väčšinou preferujú domácich umelcov a dj-ov, čo dokážeme pochopiť.

Povráva sa, že na budúci rok sa chystá vydanie nového remixového albumu Depeche Mode. Vince Clarke už pripravil remix "Behind The Wheel". Počul som, že aj ty chystáš remix nejakej DM skladby. Ktorej sa dostalo tej cti?
Zdá sa, že dnes už nik nedokáže udržať tajomstvo...

Keď si naposledy navštívil Budapešť, tak si nemohol navštíviť samotné mesto, keďže si sa ponáhľal - vďaka dopravným problémom v súvislosti s vulkanickým popolom. 4.decembra uzatváraš turné Recoil špeciálnym vystúpením opäť v Budapešti. Máš teda v pláne si konečne mesto pozrieť?
V tejto chvíli žiadne plány nemám. Chcel by som v meste pobudnúť o jeden deň dlhšie, lenže aktuálne sme sa zaviazali na vystúpenie v Prahe, deň po Budapešti. Možno si rezervujem nejakú hodinku pre seba a potúlam sa po okolí, prípadne si doprajem nejaký príjemný nedeľný obed. Ale prial by som si určite viac času.

Čo plánuješ do budúcnosti - po skončení turné?
Vianoce rozhodne strávim s deťmi, hoci sa na chladnú a mokrú anglickú zimu vôbec neteším. Pozriem si, ako Anglicko natlčie Austráliu v krikete a od nového roka začnem pracovať na novom materiály. Najskôr však musím opraviť môj dosť poškodený štúdiový počítač. Čo potom, to si nie som istý. Hudobný priemysel je v kríze a neviem, do kedy budem schopný financovať vlastné projekty. V prípade Recoil som si nikdy nebral žiadne pôžičky, no možno nastal čas zvážiť nejaké tie lukratívne ponuky.

Čo myslel Alan tými "lukratívnymi ponukami"? Nikdy neviete, čo sa odohráva v jeho hlave. Možno nastal čas porozmýšľať o budúcnosti Depeche Mode... Kto vie? Dovtedy sa určite prídite pozrieť na vystúpenie Recoil v Budapešťi (4.12.2010).

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa