Ako sa má otec?

Ako sa má otec?

V septembri 2010 sa na knižnom trhu objavila kniha 'How’s Your Dad?: Living in the shadow of a Rock Star parent' od Zoë Street Howe, v ktorej vyspovedala potomkov slávnych. Svoj priestor tu dostal aj syn Davida Gahana, Jack.

Z kapitoly: Na cestách, v štúdiu, v krvi

Spevák Depeche Mode, Dave Gahan, brával svojho syna Jacka (meno zdedil po Davidovom nevlastnom otcovi), často na turné. Jack si dokonca ako dieťa zahral, na veľkú radosť fanúšikov, v koncertnom dokumente "Depeche Mode 101".

Keď som po prvýkrát zazrela Jacka, ako si v koženom kabáte kráča smerom ku mne po Westbourne Grive, bolo pre mňa nemožné obísť otázku, čo všetko zdedil Jack po svojej matke, Joanne Fox, niekdajšej punkerky, a svojom otcovi. Jack a Dave sa veľmi podobajú, ako mi Jack prezradil, majú dokonca rovnaký zmysel pre humor. Dali sme si čaj v jeho byte, kúsok od miesta stretnutia, v pozadí zneli King Tubby Meets Rockers Uptown a vzduch zaváňal dymom kadidla. Náš pôvodný rozhovor sme musel presunúť, nakoľko som v tom čase dostala od Jacka ospravedlňujúci e-mail, v ktorom uviedol, že jeho otec je práve v LA a radi by spolu zašli na futbal (americký). Neskôr mi to prišlo ešte dojemnejšie, keď som zistila, že Dave Gahan nie je práve najväčším fanúšikom tohto športu, no dnes mu prichádza na chuť, keďže Jack je doň zbláznený (a ďalším dôvodom bol fakt, že sa tak stalo krátko po Davidovej operácii nádoru v močovom mechúri, ktorý mu diagnostikovali krátko po tom, ako sa mu pred koncertom v máji 2009, v rámci Tour Of The Universe, urobilo v šatni nevoľno).

Jack Gahan... v čase nášho rozhovoru mal 22, no v období, keď sa jeho otec boril s drogovou závislosťou, ktorá vyvrcholila takmer smrťou po dávke speedballu, a aj napriek tomu bral so sebou syna na turné, bol Jack veľmi mladý. Mal 13 a zatiaľ čo jeho rovesníci chodili na letné tábory, on mal dovolené túlať sa po svete s Depeche Mode. Mal tak možnosť vidieť svojho otca pri práci. Výsledkom týchto skúseností, vďaka ktorým nahliadol pod pokrievku hudobného priemyslu, je akýsi rešpekt voči práci na turné a v štúdiu, ktorému sa priučil.
"Bol som s nimi, keď nahrávali a mixovali v londýnskom štúdiu, no postupom času, čím som bol starší, som si uvedomil, že je to niečo ako chodiť do bežnej práce. Ja však nič z tohto nechcem, to posledné, čo by som chcel je, aby mali pocit, že ich pri niečom ruším. Vždy sme mali v tomto medzi sebou jasno a platí to aj pri turné. Je to otcova práca a on k nej pristupuje rovnako, ako ktokoľvek iný ku svojej práci."

Pracovná etika v kapele je veľmi silná, dlhoročný štáb je niečo ako rodina a dnes je pre Davida Gahana typickejšie, že sa po koncerte stratí vo svojej hotelovej izbe, než by sa ponevieral na najbližšej párty. To neznamená, že si s Jackom a rodinou na turné neužívajú zábavu. "Veľmi často hráme "foozeball"," prehlási Jack. "A ja zasa milujem atmosféru, keď sa pripravuje koncert, debatím s chalanmi, cestujem s našou rodinou, potulujeme sa po tých veľkých amerických arénach, kde majú tie herné automaty s mini basketbalom a podobne. Viete, máte možnosť navštíviť úžasné miesta a krajiny."

"A samozrejme zbožňujem sledovať koncerty. Vyrástol som v ich prostredí, mám ich v krvi. Ja si ich viem vychutnať a oceniť z úplne iného pohľadu ako bežný fanúšik. Ako 13-ročný som bol na Exciter turné a bolo to šialené. Mali sme (ja, môj bratranec a nevlastný brat) také malé skútre, na ktorých sme neustále jazdili, či už po hoteloch alebo koncertných arénach."

"Odvtedy sme s otcom v podstate stále, stretávame sa, chodíme spolu do kina a podobne. Dnes je to už fajn, hlavne pokiaľ ide o môjho otca. Je fajn si spolu niekam vyraziť."

Z kapitoly: Drogy

Dave Gahan z Depeche Mode sa podobne ako Jack Bruce niekoľkokrát pohrával so smrťou (nie náhodou ho prezývali "Mačka"). Počas rozchodu so svojou prvou manželkou, Jo, prekonal infarkt, no neposlúchol rady a rozhodol sa pokračovať v koncertovaní. Q magazín vyhlásil turné Devotional (1993) za "Najzhýralejšie rock´n´rollové turné v histórii". Davidove veľmi dobre zdokumentovaný problém s heroínom a alkoholom sa prevalil do ešte väčšej sebadeštrukcie, keď prežil pokus o samovraždu v roku 1995; podrezal si žily, čo neskôr v priznaní označil ako volanie o pomoc. V nasledujúcom roku sa predávkoval speedballom - kombináciou kokaínu a heroínu - v hoteli The Sunset Marquits v Hollywoode. Kým sa ho podarilo oživiť, prekonal dvojminútovú klinickú smrť.
Na Youtube je dostupné video s rozhovorom medzi Gahanom a Johnnym Vaughanom v hotelovej izbe počas turné v roku 1993. Vaughan viedol rozhovor v typicky sebavedomom štýle, Gahan bol síce zdvorilý, no mimo vlastnej kontroly. Komentáre k videu sa pohybujú v rozmedzí pobavenia, šoku a ohromenia, no realita až láme srdce pri predstave, že pár mesiacov po tom si Gahan pokúsil siahnuť na svoj vlastný život.
Samozrejme nechýba nádych výsmechu, no je evidentné, že osoba poskytujúca rozhovor je v problémoch. Keď príde na otázku na tipy, ako sa stať rockovou hviezdou, Gahan sa zahľadí do neznáma a zahundre, "Držte sa bokom od alkoholu a drog," a okamžite sa vytratí do súkromia. Následne mu Vaughan s radosťou podáva dar: Gahanov táborový nožík z detstva, na ktorom je vyryté jeho meno. Spevák sa zasmeje a okamžite predstiera hara-kiri. Až s odstupom času zisťujeme, aké bolo a je toto video znepokojujúce. (Našťastie sa Dave dnes priznáva k jediným dvom závislostiam - tmavej čokoláde a "Curb Your Enthusiasm")

V časoch, kedy sa David Gahan zdržoval v Los Angeles a zažíval svoj najhlbší úpadok, bol jeho syn Jack veľmi malý. S minulosťou svojho otca je vyrovnaný. Zdá sa, že ak sa Dave Gahan aj rozhodol prijať sterotypný rockový život za akúkoľvek cenu, tak Jack vie veľmi dobre, že nakoniec jeho otec získal v záujme svojej rodiny nad svojou temnou stránkou kontrolu. Dave pre Washington Post povedal: "Mal som telefonát, budíček a ten mi dodal síl nebáť sa dospieť. Stojím dnes tvárou v tvár skutočným zodpovednostiam, ktoré kraľujú môjmu životu - nehovorím teraz o kapele, hovorím o mojej rodine, mojej nádhernej manželke a mojich deťoch."

"Viete, ja som pred tým všetkým nebol nejako extra chránený, možno aj preto, že som bol príliš malý na to, aby som tomu rozumel," vysvetľuje Jack. "Bolo to v tom istom čase, ako sa naši rozvádzali, v roku 1992 - 1994. Otca som navštevoval ako zvyčajne, pre mňa to nebola žiadna veľká zmena, jednoducho to bol môj otec. Pre moju mamu to však bolo veľmi ťažké. Ja som však vtedy nevedel, o čo v skutočnosti išlo."

"Horšie by zrejme bolo, keby sa to držalo v tajnosti. Jednoducho je to časť jeho života, ktorá mu dopomohla v poznaní jeho samého. Je to obdobie života, kedy robil niečo, na čo pri pohľade späť dnes nie je vôbec hrdý, no jednoducho sa to stalo a je v tomto smere veľmi otvorený. Pre mňa je to takto takisto omnoho lepšie. Skrývať niečo takéto... dostalo sa to do bodu, kedy to bolo veľmi publikované, takže aj tak by sa to nepodarilo utajiť. Dnes je však už 13, či 14 rokov čistý, no stále sa o tom baví veľmi vážne. A to je ten najlepší spôsob, ako s tým nakladať."

Z kapitoly: "Tak ako sa darí otcovi?"

"Aké to je, keď sa ma na to spýtaju? Tak na túto otázku mám vždy odpoveď," zasmeje sa Jack. "Vždy sa však dá tejto otázke predísť! Je mi však jasné, že nakoniec vždy padne. Možno máte predstavu, že sú za tým moje očakávania v štýle, 'možno chcú so mnou spolupracovať, prípadne so mnou niekam vyraziť, keďže im je jasné, kto je môj otec a mohlo by im to v určitom zmysle pomôcť', ale dúfam, že by som bol schopný to odhadnúť. Pokiaľ však ide o fanúšikov, tí sú skutočne milí a stretnutia s nimi mám naozaj rád."

Kto je kto? A čomu sa venujú ...
Jack Gahan: nar. 1988, pracuje pre LiveNation. Takisto hrá na gitaru a komponuje. Je synom Dave Gahana a jeho prvej manželky Joanne Fox.

zdroj: internet

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa