5 otázok pred uvedením do Siene slávy

5 otázok pred uvedením do Siene slávy

Americký magazín Billboard položil Martinovi Goremu, v predvečer uvedenia Depeche Mode do Rock´n´rollovej Siene slávy, 5 otázok týkajúcich sa kariéry (nielen) jeho kapely. Mimochodom, ešte raz gratulujeme k tomuto veľkému a zaslúženému úspechu!

Gratulujem k uvedeniu do Siene slávy. Samozrejme, Rock Hall často uvádza kapely, ktoré prekračujú striktnú definíciu rockovej hudby, ale bránili by sa členovia Vašej kapely označeniu "rocková kapela"? Zaujímajú Vás vôbec takéto označenia?
Martin: Myslím, že naša hudba mala vždy silný elektronický základ, no tradičné rockové prvky sme prijali už veľmi dávno. Boli sme elektronickí puristi, no v určitom momente, v 1980-tych rokoch, sa to zmenilo a začali sme používať gitaru, spolu s ďalšími nástrojmi, takže ja osobne s označením "rocková kapela" nemám žiaden problém.

Napriek zmluvám s veľkými vydavateľstvami zostávajú Depeche Mode celé roky verní Mute Records. Ako veľmi ovplyvnilo toto vydavateľstvo úspech v začiatku kariéry Depeche Mode?
Myslím, že sme mali ohromné šťastie práve v tom, že sme na Daniela narazili už v počiatkoch našej kariéry a začali s ním spolupracovať. Bol pre nás niečo ako otcovská autorita, skutočne. A hoci nebol od nás omnoho starší, mal omnoho viac skúseností. Od prvého dňa nám bol veľmi nápomocný a dodnes je súčasťnou nášho príbehu. Stále sa venuje všetkým aspektom hudobnej tvorby a stále si necháme od neho poradiť.

Ak by si mal vybrať jeden album, ktorý by prezentoval zásadný zlom Vašej kariéry, mimo kritikou obľúbeného albumu "Violator", ktorý by to bol a prečo?
Mimo spomenutého albumu "Violator" bol veľkým zlomom, aspoň podľa mňa, album "Black Celebration". Myslím, že sme ním odbočili do akejsi temnej uličky, kde sa nám celkom páčilo.

Ktorá Vaše skladba je dodnes Vašou najviac nepochopenou, pokiaľ šlo o zámer a prijatie publikom?
Myslím, že väčšina mojich piesní sa často stretáva s nepochopení. Ľudia si ich interpretujú rôzne a väčšinou sú ich interpretácie na hony vzdialené môjmu zámeru. No myslím, že práve toto je jedna z tých užitočných vecí súvisiacich so silou hudby.

Hudobní kritici, obzblášť vo Veľkej Británii, v 1980 rokoch Depeche Mode nerešpektovali. Dnes však existuje iba zopár kapiel z toho obdobia, ku ktorým sa pristupuje s úctou. Kedy ste si, ako kapela, uvedomili, že verejná mienka sa otočila vo Váš prospech?
Nespomínam si presne, kedy sa tak stalo, ale pamätám si, ako sme niekedy v začiatku minulej dekády vyrazili na promo turné. Množstvo novinárov na našej hudbe vyrastalo a zdalo sa, že patria k našim veľkým fanúšikom. Spomínam si, ako si na niektoré rozhovory so sebou priniesli naše nahrávky z ich domácej zbierky. Takže, namiesto toho, aby sme museli za svoje pravdy a postoje bojovať, sme zrazu podpisovali všetky tie albumy a single

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa