40 rokov Depeche Mode - II.

40 rokov Depeche Mode - II.

V ďalšej časti voľného pokračovania, v ktorom mapujeme prvé hudobné kroky štvorice Vince, Martin, Andy a Dave, v roku 1980, sa pozrieme na tri júnové, doslova kľúčové koncerty v grófstve Essex, kam patrí mestečko Basildon.

5.júna 1980, Scamps, Southend-On-Sea, Essex (UK)

Composition Of Sound ako predskokonali kapely The School Bullies (spolu s Perrym Bamontem a Paulom Langwithom) v klube Scamps.

Dlhé roky vládli ohľadne tohto dátumu nejasnosti. Stránky Southendpunk.com uvádzali, že The School Bullies vystupovali v Scamps v dňoch 17/04/1980 a 05/06/1980, no nebolo uvedené v ktorom termíne kapele predskakovali Composition Of Sound.

V biografii Depeche Mode od Dave Thomasa, z januára 1986, sa pre zmenu uvádza, že tento koncert predchádzal vystúpeniu v Paddocks Comunity Center (30/05/1980): Aj keď v tej dobe kapela ešte nepoužívala regulérny názov, najviac si ich pamätali ako Composition Of Sound. Po týmto názvom odohrali aj svoj prvý koncert, kedy predskakovali kapele Film Noir v klube Scamps, v Southende. Krátko na to vystúpili na párty ich kamaráta.

Okrem iného, Daryl Bamonte, Perryho brat a neskorší, dlhoročný asistent Depeche Mode, sa veľakrát v rozhovoroch stretol s otázkou práve ohľadne tohto koncertu a on si takisto spomína, že sa zúčastnil koncertu, ktorý sa konal 17.apríla 1980, ktorému predskakovali COS.

V biografia Steve Malinsa, z roku 1999, uviedol Daryl nasledovné: "Bolo to apríli alebo v máji 1980, krátko po tom, čo som odišiel zo školy. Perry umožnil kapele, vtedy sa volali COS, aby predskakovali ich vystúpeniu. V tej dobe ešte stále neboli plne syntezátorovou kapelou. Fletch hral na bassgitare, Martin na klávesoch a Vince na gitare a samozrejme spieval. Na tom koncerte bol aj Dave Gahan, prišiel sa na nich len pozrieť a práve vtedy sme sa zoznámili. Zahrali niekoľko skladieb, ale neskôr už nahrávali ako Depeche Mode."

V roku 2006 uviedol Daryl, pre depeche-mode.com, toto: "V apríli 1980 som vypomáhal Composition Of Sound s vybavením a v máji som odišiel zo školy ... COS predskakovali kapele môjho brata Perryho, v apríli 1980, v klube Scamps, v Southende. Ja som fungoval v Perryho kapele ako "bedňák", takže som pomáhal aj chalanom z COS, pretože s Perrym sme poznali Martina a Fletcha zo školy a Vince zasa býval v tej istej oblasti ako my."

Daryl na dmlive.wiki, v roku 2018: "S Davidom som sa dovtedy zdravil len z diaľky. S ostatnými som už poznal, z Lee Chapel North. Ale s Davidom som sa po prvýkrát zhováral v Scamps a dokonca mi dal svoje telefónne číslo. Vtedy som ešte chodil do školy, z tej som odišiel až 23.mája 1980. Z nejakého dôvodu si pamätám, že ten koncert sa konal v utorok, na konci apríla, ale nie som si úplne istý."

V apríli 2019 však našiel Daryl svoj starý zápisník a v ňom lístky s dátom 17/4/1980 a 5/6/1980. Tieto prezentoval ako na dmlive.wiki, tak aj vo fcb skupine DMCPAV: Na vstupenke zo 17.apríla boli uvedené mená The School Bullies, Screaming Ab Dabs a Orange Cardigan. No a druhá vstupenka, z 5.júna, uvádzala The School Bullies a Composition Of Sound. Je zjavné, že Daryl sa zúčastnil oboch vystúpení a po rokoch sa mu spomienky zliali do jednej. Preto dnes so 100% istotou môžeme potvrdiť, že COS predskakovali kapele The School Bullies, v klube Scamps, 5.júna 1980.

Samotní členovia Composition Of Sound si na tento koncert spomenuli v júni 1981, kedy magazín Smash Hits uviedol:

Traja inštrumentalisti pôsobili na vystúpení v Nicholas School (14/06/1980) ako starí ostrieľaní kozáci, keďže predtým absolvovali, ako trio, dve vystúpenia - jedno v Scamps, v Southende a ďalšie na párty Deb Danahay. Vince ani nenechá odznieť otázku "Aké tie koncerty boli?" ... "Nedali sa považovať ani za malé úspechy," povie. Andy ho doplní, "Dav prakticky nereagoval, takže Vince s ním stratil trpezlivosť. Dokonca tam niekto zakopol o napájanie." Martin už len dodal, "bolo tam kopec 14-ročných deciek, ktoré nikdy predtým nevideli syntezátor. Každú chvíľu niekto stlačil gombík s otázkou, 'a toto robí čo?'"

V roku 2011 si na toto vystúpenie zaspomínal aj Paul Langwith (The School Bullies): "Chalanom z Composition of Sound to veľmi nešlo, no aj tak boli brilantní. Ich hudobný štýl sme si zamilovali, ale nie každému sa pozdávali. Spomínam si, že odohrali absolútne fantastickú verziu "The Price Of Love", od Everly Brothers. Lenže vačšina z davu, fanúšikovia punku a new wave, sa prišla pozrieť na Bullies a snahu COS nedokázala oceniť. Ale aj tak boli fantastickí, boli na míle vzdialení od všetkého ostatného. My sme hrali pre zábavu, ale od toho momentu bolo jasné, že COS sa o niečo naozaj snažia. Hlavne Vince to bral skutočne vážne. Na tom koncerte bol aj Dave, ale vtedy im len vypomáhal s technikou."

Steve Malins v biografii Depeche Mode (1999): Vince Clarke pozval Dave Gahana na vystúpenie kapely v klube Scamps, v Southende, kde predskakovali jednej z kapiel Perryho Bamontea, The School Bullies. Vystúpenie COS nezačalo práve najlepšie, kedže Fletcher, s povesťou nemotorného chalana, zakopol o napájací kábel a vyradil všetky zosilňovače, okrem toho svojho. A tak prvé skladby odohral sólo na bassgitare.

Niekdajší žiak Nicholas School, Brian Denny, Millerovi povedal: "Perryho kapela bola vlastne taká tributová banda, ktorá odohrala set vystavaný zo skladieb Damned, hlavne z obdobia "Machine Gun Etiquette", k čomu pridali zopár vlastných skladieb ako "I Don´t Agree With You" a "Third World War". Takisto zahrali verziu "Ballroom Blitz", známejšiu ako "Great Big Tits"! Publikum tvorili hlavne nepriateľskí hippisáci, ktorí buď nemiestne vykrikovali alebo vôbec nereagovali. Keď jeden z nich začal nadával Bullies za to, že zruinovali skladbu od Sweet, tak kapela jednoducho vykríkla "nesúhlasíme" a zahrali "I Don´t Agree With You" - celkom jasná odpoveď pre tínejdžerov, čo poviete? Setlist COS obsahoval cover "Then I Kissed Her" a aj niečo od Roxy Music, myslím, že to bola "Virginia Plain"."

Brian Denny o tomto koncerte porozprával aj v neoficiálnom dokumente "Random Access Memory": "Dave Gahana som poznal zo školy, takže trochu inak, než keď sa už pripojil ku kapele a veci sa začali hýbať. Vystupovali v Southende, vtedy som ich videl po prvýkrát, ešte ako Composition Of Sound, a predskakovali kapele The School Bullies. Viete, hrali veci od Roxy Music, zahrali "Price Of Love", boli jednoduchí, očarujúci a odzbrojujúci. Bolo to úprimné, bolo na nich niečo čarovné."

14.jún 1980, St. Nicholas School, Basildon (UK)

Kapela vystúpila stále pod názvom Composition Of Sound a predskakovali im French Look. Bol to vôbec prvý koncert, na ktorom sa predstavili s Davidom Gahanom. Mnohé zdroje, vrátane oficiálnej stránky, uvádzajú toto vystúpenie s dátumom 31.máj 1980, no v skutočnosti ho kapela odohrala 14.júna.

Je možné sa dostať k nahrávkam s týmto dátumom, často je uvádzaný dátum 31.5.1980, no sú to fake nahrávky obsahujúce skladby z roznych ranných koncertov kapely. Jeden z účastníkov koncertu, Mark Bargrove, potvrdil, pre biografiu Jonathana Millera, že kapela zahrala aj skladbu "Ice Machine" a Anne Swindell (Martinova prvá priateľka) dokonca potvrdila, že zaznela aj "Tora! Tora! Tora!".

Steve Burton, ktorý fungoval aj ako DJ, priznal svoju účasť na tomto koncerte vo facebookovej skupine Depeche Mode Classic Photos And Videos: "Bol som členom výboru NOPA (Nicholas Old Pupils Association) a chystali sme sa usporiadať udalosť, cez ktorú sme chceli spropagovať našu organizáciu. Chalani z COS mi vraveli, 'super, ty si v tom výbore, radi by sme zahrali nejaký koncert'. Tak som predniesol výboru návrh, že moji známi nedávno založili kapelu a hľadajú možnosť, ako sa prezentovať aj koncertne. Uistil som výbor, že chalani sú fakt dobrí a že ľudia by sa na nich isto prišli pozrieť. Tak sme dospeli k dohode, že sa vyprace chodba so skrinkami, aby sa dalo vybudovať dostatočne veľké pódium pre Composition Of Sound. Ja som tam vystúpil ako DJ a medzi jednotlivými vystúpeniami som zahral zopár kúskov zo svojej zbierky. A áno, ľudia naozaj prišli. A zvyšok, ako sa vraví, je už história ..."

Nikky Avery, kamarátka Deb Danahay, si na tento koncert spomenula takto: "Dave so sebou priniesol dav zo Southendu. Asi tak 50 - 60 ľudí. Myslím, že vďaka Daveovi začali byť COS príťažliví, ale chcelo by to lepší výraz. Predtým boli len takou priemernou kapelou."

V roku 2009 poskytli Martin a Andy, na otázku ohľadne prvého koncertu "Depeche Mode", niekoľko detailov.

Takže sa z Vás stali Depeche Mode, kedy, niekedy v lete 1980?
Martin: "Myslím, že to bolo niekedy v máji 1980."
Fletcher: "To pochybujem."
Martin: "Tak to Ťa vyvediem z pochybností. Máme kamoša, Daryla Bamontea, ktorí bol v našich začiatkoch našim roadiem a ten si dokonca viedol zápisník s oficiálnymi dátumami. A myslím, že to bolo niekedy v máji, kedy sme po prvýkrát vystupovali ako Depeche Mode. Bol to školský koncert. Teoreticky sme už museli spolu (s Davidom) fungovať pár týždňov predtým, pretože sme spolu začali nacvičovať skladby. Očakával by som, že z príležitosti 30.výročia tej udalosti ohlásiš špeciálny koncert."

Aký bol vlastne ten prvý koncert?
Fletcher: (Martinovi) "Ty si vtedy fungoval v dvoch kapelách! Na zozname bola totiž kapela s názvom The French Look, v ktorej hral aj Martin, takže medzi vystúpeniami musel trochu zmeniť imidž :) Na tom vystúpení s nami spieval po prvýkrát Dave a bol skutočne veľmi nervózny. Inak, to sme vystupovali v našej starej škole, St. Nicholas."

Martin: "Najviac si pamätám asi na to, že Vincea tam chcel niekto zbiť a nás kamoš, ktorý sa vedel fakt dobre biť, sa postavil pre Vincea a toho chalana si podal :) "

V júni 1981 si na koncert spomenuli Dave s Andym takto:
Fletcher: "Postával si pol hodinu vonku a snažil si sa ukľudniť. A k tomu si do seba nalial asi desať plechoviek piva."

Dave: "Spomínam si iba na to, ako som si vravel, 'Nechcem ísť do toho, nechcem'"

O 36 rokov neskôr sa v interview pre poľskú televíziu Davida spýtali, "Spomínaš si na svoj vôbec prvý koncert?", na čo (pochopiteľne) odpovedal: "Pozval som vtedy zopár kamošov ... ale veľa si z toho koncertu nepamätám ... Fakt sa na môj prvý skutočný koncert nepamätám! A vlastne, keď nad tým premýšľam, ani sa ma na to doteraz nikto nikdy nespýtal."

O začiatkoch kapely, ako aj jej prvom skutočnom koncerte, porozprávali v rozsiahlom rozhovore (v marci 2011), pre nemecký magazín Musicexpress, Daryl Bamonte a Robert Marlow.

Daryl: "Prvý koncert s Davidom odohrali v našej škole, v Nicholas Comprehensive. Vstúpné bolo 50 pencí. Kapela hrala v takej veľkej hale (čo bola vlastne upravená školská šatňa) a pódium bolo na schodoch. Ako vždy som im vypomáhal s aparatúrou. Dave bol pekne nervózny a Vince zasa rozčuľoval fakt, že Martin hral v oboch kapelách. Bol vtedy u nás doma a v kuchyni mi povedal, "dám Martinovi nejaké drogy"."

Robert: "Vince bol na Martina neuveriteľne nahnevaný, pretože Martin mal vystupovať v oboch kapelách. Nuž, ale taký je Martin, chce byť s každým za dobre. Ale Vince sa dožadoval jasného stanoviska. My sme predskakovali a Composition Of Sound (ktorý sa od toho večera, ak si na to dobre spomínam, chceli už nazývať Depeche Mode) vystupovali ako headlineri. Takže to bol vlastne historický júnový večer roku 1980: Depeche Mode po prvýkrát v kompletnej zostave: Vince, Fletch, Martin a Dave. Mne ten názov prišiel patetický, taký ako pre začiatočníkov: Depeche Mode - a pozor na francúzsku výslovnosť.
Odohrali sme náš set, Martin odišiel z pódia, prezliekol si tričko a vrátil sa späť na pódium. Zrazu začal Vince totálne šalieť: začal kričať na všetkých naokolo a tvrdil, že sme zmenili nastavenia na syntezátoroch!"

Ešte aj v knihe "Stripped" Jonathana Millera po rokoch obviňujú Clarke a Marlow jeden druhého zo zmeny nastavení syntezátorov pred jednotlivými vystúpeniami. A Marlow pre Erasureinfo.com opätovne vyhlásil: "Bola sobota večer. V knihe je zmienka o tom, že obe kapely zlyhali, čo bola pravda, pretože Depeche Mode zámerne sabotovali náš set! Myslím, že my sme boli headlineri a oni šli na pódium ako prví a používali sme rovnaké syntezátori. Fletcher hral na mojom Korg, teda úprimne, on až tak veľa zasa nehral. No a na tomto koncerte poprehadzovali nastavenia predtým, než sme šli na pódium my."

V biografii Depeche Mode od Steva Malinsa sa zasa uvádza, že Rob Marlow sa pochytil nielen s Vincem, ale aj so svojim spoluhráčom Paulom Redmondom.

French Look nastúpili na pódium a už počas prvej skladby došlo k hádke medzi Marlowom a Paulom Redmondom, kedže ten odmietol hrať na Marlowových klávesoch a ich vystúpenie prakticky skončilo. Niet divu, že po tomto incidente sa kapela rozpadla. Daryl Bamonte opísal koncert ako, "skvelý večer. Stále som bol v škole a boli sme príjemne prekvapení, pretože Dave som sebou dotiahol svoje publikum zo Southendu. Zrazu sa v školskej hale objavilo 30 - 40 novoromantických čudákov spolu s deckami zo školy. Vtedy Vincemu došlo, že si vybral fakt dobre."

Anne Swindell (Martinova prvá priateľka) uvidiela v DM biografií Simona Spencea (2011), že sa pôvodne mala ku kapele na pódiu pripojiť.
"Mala som s nimi hrať na saxofóne v skladbe "Tora! Tora! Tora!". Celý čas som to nacvičovala, následne došlo k zvukovej skúške v škole, kde bol aj Paul Redmond a Dave Gahan, čo ma úplne vykoľajilo: Pane Bože, vôbec tých ľudí nepoznám, pritom vyzerajú tak skvele, každý ich pozná, v Basildone sú fakt "niekto"! Boli ku mne veľmi milí, na skúške som to s nimi dala, ale keď prišlo na samotný koncert, nedokázala som to. Jednoducho som nemala odvahu vystúpiť na pódium."

21.jún 1980, Top Alex, Southend-On-Sea, Essex (UK)

V roku 1981 sa Dave pre Pop Top magazín vyjadril nasledovne: "Náš debutový koncert sa uskutočnil v Top Alex, v Southande. Inak, ten klub bol baštou R&B fanúšikov. Podľa mňa nám to vyšlo, ľudia pokyvkávali hlavami do rytmu nášho popu."

V tlačovej správe k singlu "New Life" Martin uviedol, že vystúpenie v Top Alex malo "katastrofálny ohlas!"

Robert Elms, hosť vysielania BBC London, si na koncert spomenul takto:

"Bol to taký klub nad predajňou zeleniny a ovocia, či to bola čistiareň, neviem. Maličká miestnosť, v ktorej sa motalo asi 10 ľudí s hlúpimi účesmi, v neforemných nohaviciach. Mal som pocit, že tu nemôže hrať žiadna kapela. Tak sme tam vošli a zrazu sa tam objavili štyria mladíci, 18 - 19 roční, vyzerali ako moji mladší bratia. Vyziabli školáči stojaci za nejakými malými klávesami. Začali však hrať a mne to prišlo vážne dobré. Mal som spočiatku pocit, že to bude príšerné, ale zrazu akoby ste sa ocitli v situácii, kedy sa zájdete pozrieť na zápas futbalového tímu, ktorému rozhodne nefandíte a zostanete prekvapení z toho, ako skvele hrajú."

Robert Marlow v biografii "Stripped" Jonathana Millera:
"Top Alex bol vlastne southendský pub s názvom The Alexandra. Na poschodí mali takú menšiu miestnosť, preto ten názov, Top Alex. Staral som sa tam vtedy o osvetlenie, len som vypínal a zapínal svetlá. Normálne som sa vždy spýtal, 'čo chcete mať pri tejto skladbe, svetlo, či tmu?'"

zdroj: dmlive.wiki

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa