25 rokov projektu Recoil

25 rokov projektu Recoil

Ďalší rozhovor s Alanom, tentoraz pre internetové stránky švajčiarskych fanúšikov Depeche Mode. A samozrejme sa spomenie aj obdobie, na ktoré tak radi spomíname.

Alan, odvtedy, čo si naposledy zbalil kufre a vyrazil na turné uplynulo dosť veľa času. Naposledy si bol skutočne na turné s Depeche Mode v roku 1994. Prečo po tak dlhom čase pocítil muž z Recoil projektu naliehanie vyraziť na cesty? Nakoniec totiž turné "Selected Events" potrvá niekoľko týždňov, mesiacov...
Ten nápad vlastne prišiel po tom, čo som sa rozhodol podniknúť niekoľko promo návštev. Uvedomil som si, že sa nemôžem obmedziť len na podpisovanie nosičov, ale prišlo mi to ako výborná príležitosť ponúknuť aj čosi viac. Takže spolu s tým sme pripravili pre album "Selected" niekoľko nových remixov a vlastne ide aj o akúsi oslavu štvrťstoročnice projektu. Spolu s rozhodnutím pripraviť spoločnú audio/vizuálnu prezentáciu dostali zmysel aj návštevy viacerých miest a zmaximalizovať tak celý efekt.

V Zurichu sa s tvojim dlhoročným spoluproducentom Paulom Kendallom objavíte 31.marca. Čo teda môžeme od akcie s názvom "A Strange Hour with Alan Wilder and Paul Kendall" očakávať?
Príďte a zistíte sami.

Uvažuješ do budúcna o koncertoch so skutočnou kapelou?
Pravdepodobne nie - existuje predsa toľko live kapiel, ja preferujem čosi iné, hoci som nedávno videl naživo Massive Attack a oni dokážu s kapelou a rôznymi vokalistami, ako aj rôznymi podobami koncertu, vynikajúco predstaviť svoju prácu.

Obyčajne vydanie dvoch po sebe idúcich albumov Recoil sprevádza značný časový dostup. Dnes, ani nie tri roky po albume "SubHuman", predstavuješ výber toho najlepšieho z tvojej tvorby. Je teda album "Selected" akýmsi záverom 24-ročnej kapitoly, ktorá začala v roku 1986 vydaním albumu "1+2", myslím z hľadiska reklamnej kampane, a začiatok novej, viac komerčnej éry?
Viac komerčnej? To kto povedal? :) Vlastne to bolo celkom nedávno, čo som si uvedomil, že tento projekt má už takmer 25 rokov! Tak som si povedal, že je to vhodný čas na oslavu, no okrem toho sa bude snažiť naďalej experimentovať bez prílišných predsudkov a obmedzení. Robím len to, čo robím a sledujem, čo z toho vzíde.

Na svojich albumoch si spolupracoval s rôznymi slávnymi vokálmi ako Tony Halliday, Moby alebo Douglas McCarthy. Ako vlastne taká spolupráca prebieha? To všetci tí ľudia vždy prídu do Thin Line štúdia a riadia sa tvojimi inštrukciami alebo to funguje inak?
To závisí vždy od konkrétneho speváka. Obyčajne im ja dodám akúsi kostru a oni to následne skompletizujú po svojom. Neskôr príde na rad spoločná práca (často v Thin Line) a tieto nápady nahráme a potom ešte raz všetko prekopeme. Najdôležitejšia je atmosféra na samom začiatku, ktorá ich dúfam inšpiruje.

Má Recoil ešte aj po bluesovom albume "Subhuman" (2007) stále potenciál pre ďalšie spolupráce a experimentovanie?
V to veľmi dúfam. Je to ako otvorená kniha a ako som povedal, bez obmedzení... takže si myslím, že stať sa môže ešte všeličo.

Nedávno si sa podieľal na skvelom remixe skladby "I Am Undone" z nového albumu Nitzer Ebb. Máš v pláne pokračovať v obdobnej činnosti aj pre iné kapely?
Vďaka, som rád, že sa remix páči. Remixovanie ale nie je vec, ktorej by som sa aktívne venoval. Remix pre NE je výsledkom obojstrannej náklonnosti (oni zasa urobili jeden remix pre "Selected"). Ale príležitostne sa remixu venujem, ak sa jedná o skutočne dobrú skladbu.

Počas tvojho pôsobenia v Depeche Mode si v období 1982 - 1984 skomponoval skladby "Fools", "Two Minute Warning", "The Landscape is Changing" a "If You Want". Nemáš nutkanie remixovať tieto skladby, prípadne ich rearanžovať aktuálne dostupnými technológiami?
Tak toto rozhodne nepatrí medzi moje prioritné záujmy. No sú staršie DM skladby, na ktorých by som rád popracoval, tie sú však z mladšieho obdobia.

Vo Švajčiarsku si známy vďaka množstvu koncertov a TV vystúpení s Depeche Mode. Si aj iným spôsobom spojený s našou krajinou?
No... samozrejme, ale to vyznie trochu ako klišé :) Neutralita, hory, Červený kríž. No a potom Yello, výrazne podpriemerný národný futbalový tím, geniálny tenisový hráč, H.R. giger, priveľa rôznych jazykov, skútočne dobrá berlinská reštaurácia s názvom Nolas a môj veľmi dobrý priateľ Reto Bühler.

Tvoji švajčiarski fans sa už veľmi tešia na vystúpenie v Zurichu, v klube Kaufleuten, 31.marca. A želajú ti skutočne úspešné "Selected Events" turné.
Ďakujem - a ja sa na nich veľmi teším. Nie som si istý, aké bude publikum, takže som na celý ten večer veľmi zvedavý.

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa