2013 - rok Depeche Mode

2013 - rok Depeche Mode

David Gahan exkluzívne pre francúzsky denník Paris Match. Rozhovor vznikol počas októbrového promo týždňa.

Vaša kapela má veľký vplyv. Myslíš si, že Depeche Mode zmenili podobu popovej hudby?
Dave Gahan: Za tie roky nejakým spôsobom určite, my sme totiž vnímali popovú hudbu cez elektronické nástroje. V tom čase sa to nepokladalo za "normálny" spôsob komponovania. Dnes je už používanie počítačov v štúdiu pre umelcov niečím absolútne prirodzeným. My však ideme ďalej, neustále pátrame po zaujímavých spôsoboch nahrávania našich skladieb, tvoríme nové zvuky, atmosféru. Niekedy sa nám s tým podarí dosiahnuť úspech, v porovnaní s inými populárnymi kapelami, čo je pre nás skutočne dobré!

Máš za sebou dva sólové albumy. Je to skúsenosť, ktorá sa odrazila na zvuku vášho nového albumu?
DG: Určite áno. Pri práci s ľuďmi mimo tej pohodlnej bubliny, v ktorej Depeche Mode existujú, som sa toho veľa naučil a v mnohom zdokonalil. Otvorilo mi to nové hudobné horizonty a tie som sa potom snažil vniesť do skupiny. Práve tie nové skúsenosti ma ako umelca veľmi motivujú. Skončím po každej príležitosti. Rovnako to bolo aj v prípade Soulsavers. Ten projekt ma nielen veľmi prekvapil, ale som ním aj strašne veľa získal.

Takže váš nový album bude vašim najlepším?
DG: Samozrejme! Ale teraz vážne, viem že je to veľmi dobrý album, ktorý reprezentuje náš súčasný stav, to akí práve sme. Má v sebe viac energie, než ktorýkoľvek z jeho predchodcov a s nadšením sme skúšali nové veci. V štúdiu nám so svojimi znalosťami v oblasti minimal electra veľmi pomohol Chris Berg, ktorý predtým pracoval s The Knife. Priniesol so sebou jedinečné zvukové zariadenia.

Aké vzťahy dnes vládnu u vás v skupine? Ste s Martinom Gorem a Andrew Fletcherom stále priatelia?
DG: S tými ľuďmi, s ktorými sme za tých 30 rokov urazili cestu, si stále dobre rozumieme. Naučili sme sa komunikovať. Martin odviedol skvelú prácu na skladbách, ktorými som na album prispel, takže v prípade nového albumu, hlavne v porovnaní s dvoma predošlými, ide o skutočne tímovú prácu... dokonca v porovnaní so všetkým, čo sme za posledných 10 rokov urobili.

Pomysleli ste si v roku 1979, keď ste vlastne začínali, že budete fungovať aj v roku 2012?
DG: To skutočne nie. My sme si dokonca nemysleli, že by sme mali vydržať 10 rokov, nie to 30, to bolo niečo absolútne nemysliteľné! Roky ubehli a my budeme pokračovať, pokiaľ to bude fungovať a hlavne to bude kreatívne. Jednoducho, ak budeme mať pocit, že už nie sme inovatívni, tak nastane čas s tým skončiť. Zatiaľ nemám pocit, že by sme vydali zlé albumy...

Možno vydržíte rovnako dlho ako The Rolling Stones...
DG: Nie, to dúfam nie!

Ktoré z tých období, ktoré ste so skupinou prežili, bolo najťažšie?
DG: Máme za sebou množstvo zložitých období, hlavne tie, pod ktoré sa podpísali alkoholové a drogové excesy a všetky tie pasce, ktoré vám nastraží rock´n´rollový život a ovplyvní osobné vzťahy, manželstvá... Ale život je už raz taký! Nakoniec, takým niečím prejde v živote každý, nelíšime sa od ostatných.

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa