“Spirit” éra z rýchlika (2015 - 2018)

“Spirit” éra z rýchlika (2015 - 2018)

V sérii článkov mapujúcich históriu Depeche Mode sme sa dostali k akémusi finále, v ktorom si stručne zhrnieme éru (zatiaľ) posledného štúdiového albumu kapely - "Spirit".

Čo však albumu predchádzalo? Po skončení turné k albumu "Delta Machine" sa Martin a Dave vrhli opäť na vlastné projekty. Martin vydal 24.apríla 2015 inštrumentálny album "MG" a Dave sa opäť spojil s kamarátmi z kapely Soulsavers a spolu nahrali album "Angels & Ghosts", ktorý sa na trhu objavil 23.októbra 2015.

Martin: "Z projektu "Delta Machine" mi zostali asi štyri, či päť inštrumentálok, ktoré sa nakoniec nevyužili. Jednoducho zostali bez domova a tak som dostal nápad v tom pokračovať, až sa mi podarilo dať dohromady ucelený inštrumentálny album. Prišlo mi to ako dobrý nápad, zároveň to bolo pre mňa niečo úplne nové, niečo, s čím som nikdy predtým nepracoval."

Dave: "So Soulsavers sme po vydaní našej spoločnej prvotiny prakticky neprestali komponovať. Dokonca aj počas turné s Depeche Mode sa mi v hlave rodili nápady. Po skončení turné som strávil čas "pozeraním na stenu", tak ako sa to bežne stáva, no tentoraz som bol k sebe prísnejší. Cítil som v sebe ohromný pocit akejsi straty. Koniec turné ma veľmi zasiahol. A tak som si povedal, "koniec, kamarát!" Chvíľu som síce ešte pôsobil zronene, ale čo mi Rich zo Soulsavers začal posielať svoje hudobné nápady, všetko nabral akýsi terapeutický smer. Písaním som sa vlastne dostal von z tej diery, do ktorej som po turné spadol."

Transformácia zo sólových projektov k novému albumu Depeche Mode mala tak tentoraz omnoho ľahší priebeh.
"Čo som v roku 2015 dokončil svoj sólový projekt, tak som jednoducho len pokračoval v písaní," povedal Martin. "Keď som mal pocit, že už mám skladieb, ako napr. "Going Backwards", dostatok a Dave, ktorý dokončil ďalší svoj projekt mal rovnako dostatok nových skladieb, stretli sme sa. Hlavne sme sa bavili o zmene producenta, keďže posledné tri albumy sme nahrali s tým istým človekom. No a tak sme objavili Jamesa Forda a bolo to."

Samotná produkcia albumu "Spirit" bola v ich kariéra asi najrýchlejšia.
Fletch: "Tentoraz sme využili služby iného producenta, Jamesa Forda, a možno vďaka tomu sme pracovali rýchlejším tempom, než sme boli zvyknutí z minulosti. Tak sa nám podarilo dokončiť album skôr, čo je priam neuveriteľné. Bežne to boli štyri nahrávacie sedenia a potom finálny mix. Tentoraz sme to zvládli počas troch sedení. Bežne sme album dokončili tesne pred Vianocami a pred odštartovaním promo akcii sme si dopriali pár týždňov voľna. Takže tentoraz bolo toho voľna ešte viac."

Dave: "Nazvali sme album "Spirit" ako odkaz na otázky typu, "kam sa vytratil duch?", či "kam sa vytratil duch ľudskosti?" Uvažovali sme aj o názve "Maelstrom" (pozn. Vír / sled udalostí), ale prišlo nám to až príliš heavymetalové."
Bol by to možno zaujímavý názov, no napriek tomu je "Spirit" najpolitickejšie ladený album v histórii kapely.

Martin: "Ja som mal pri písaní tohto albumu naozaj pocit, že sa svet zmieta v totálnom chaose. Ľudskosť akoby zišla z cesty. Poukázaním práve na túto skutočnosť by ste mohli možno tento sled udalostí zvrátiť. Možno v tejto chvíli pripisujem hudbe až príliš veľký význam, v skutočnosti neviem, či je schopná zmeniť svet, ale ak dokáže ovplyvniť čo i len jedného človeka, tak sa mi možno niečo podarilo dosiahnúť."

Dave vníma verš "Where's the revolution? Come on people you're letting me down" "ako základný pilier celého albumu. "My tú otázku kladieme ako sami sebe, tak aj svetu. Čo sa to deje? Všetci to vnímame, no zdá sa, že nik z nás na to nemá odpoveď. Podľa mňa tento album jednoznačne reflektuje viac na to, čo sa deje okolo nás, než v nás samotných. A toho, čo sa deje okolo nás je už akosi príliš."

Singel "Where´s The Revolution" nebol nakoniec ovplyvnený žiadnymi konkrétnymi udalosťami.
Fletch: "Martin tú skladbu napísal už pred pár rokmi. Práve preto sa nedá povedať, že by sme sa s albumom pridali na nejakú konkrétnu politickú stranu."

Napriek tomu sa z nich akoby stali experti na americké voľby, nakoľko rok, v ktorom album nahrávali, bol rokom volieb v Spojených štátoch Amerických.
"Obyčajne píšeme skladby o svete, v ktorom žijeme, ako aj o živote ako takom," pokračuje Fletch. "Viete, rozoberáme v piesňach priateľstvá a problémy, s ktorými ľudia vo svojich životoch zápasia. Martin však zrazu nabudol pocit, že množstvo vecí akoby stratilo ten správny smer a mal by o tom napísať."

Martin: "To, že album vyšiel práve v tomto období, je viacmenej náhoda. Netvrdím, že tie nové skladby sú o Trumpovi. Ono sa to síce javí, že je to všetko až dokonale načasované, ale to je skôr tým, že sa svet zmieta vo veľkom chaose. Je však pravdou, že väčšina tých skladieb vznikla v období 2015 - 2016 a vtedy sa svet takisto zmietal v chaose. Len sa to odvtedy trochu zhoršilo."

Sám Martin bol šokovaný, koľko ľudí volilo "toho idiota", no napriek tomu sa líder krajnej pravice, Richard Spencer, neštítil označiť Depeche Mode titulom "oficiálna kapela krajnej pravice."

Fletch: "Musím priznať, že nás to šokovalo. Ak už nič iné, vždy sme boli proti takýmto veciam."
Martin: "Faktom je, že je to náš veľký fanúšik. Očividne nikdy poriadne nepočúval naše texty. On akoby bol trochu mimo. Podľa mňa ľudia vždy ako tak vedeli, po akej strane politického spektra sa pohybujeme. V podstate to vedel asi každý, teda okrem Richarda Spencera."

Dave má však pocit, že niekto by si tie nové skladby mohol vysvetliť aj trochu inak: "Je fakt, že niektoré skladby majú politický obsah, ale ja takto hudbu nepočúvam. Hudba ma v prvom rade informuje. Hudba Vás nabáda niečo urobiť, prípadne si klásť otázku, či pozrieť sa na vlastnú pozíciu, postoj, či pocit k niečomu konkrétnemu. No rovnako je to len hudba a tá ma Vás v prvom rade zabaviť."

Martin však na albume ponúkol aj niekoľko osobných skladieb: "V "Eternal" nájdete niečo temné, no zároveň zábavné a je to skladba pre moju dcéru. Musel som zrejme skĺznuť k predstavám o atómovom hríbe a k radiačnému spadu. No, musím priznať, že myslieť na dcéru mať pritom vízie o radiačnom spade, to je asi fakt trochu čudné ..."

Ako vždy, kapela nezabudla dodať, že atmosféra a vzájomná komunikácia medzi nimi je na skvelej úrovni, no samozrejme, že sa našiel príklad, ktorý ukázal, že stále jeden druhému úplne nerozumejú.

"Je to o kráse komunikácie, o túžbe byť pochopený a milovaný," povedal Dave o skladbe "Cover Me". "Väčšinu života som strávil pokusmi dosiahnúť takýto stav. No niekedy, keď sa mi to podarilo, tak som nevedel, čo s tým. Stáva, že keď cítim v sebe tú túžbu po spojení, tak sa to spojenie aj snažím nadviazať, získať ... ono sa to aj podarí a zrazu sa to znova stratí."
Dave ukázal časť textu tejto skladby Martinovi, ktorý neporozumel danej metafore, čo priviedlo Davida k šialenstvu. "Čo ty do pekla o tom vieš? Ja som sa Ťa na Tvoje skladby nikdy nepýtal, Martin! Jednoducho som ich spieval!"

Album "Spirit" sa dočkal svojho vydania 17.marca 2017 a o jeho distribúciu sa postarali ako Columbia, tak aj Mute Records. Predchádzal mu singel "Where´s The Revolution", ktorý bol vydaný 3.februára a neskôr ho nasledovali skladby "Going Backwards" (23.6.) a "Cover Me" (6.10.2017). Ako je u kapely zvykom, všetky single obsahovali niekoľko remixov a dočkali sa rôznych digitálnych, ale aj fyzických vydaní.
Dave Gahan sa autorsky podpísal pod 4 skladby: "You Move" (skomponoval ju spolu s Martinom), "No more" (asistoval mu Kurt Uenala), "Cover Me" a "Poison Heart" (pri oboch mu vypomáhali Christian Eigber a Peter Gordeno). Okrem dvoch skladieb, "Eternal" a "Fail", takisto naspieval ostatné albumové skladby.

Samozrejme, nechýbali ani plány na turné, ktorého sa dožadoval hlavne Dave, ako večne neposedný chlapík. "Až zúfalo sa aktuálne snažím nič nerobiť, čo mi teraz príde ako dobrý nápad. Lenže, ak zasa nebudem nič robiť, dostanem sa zasa na šikmú plochu. Moja manželka mi také nič nerobenie z času na čas dopraje, ale neskôr mi už povie, aby som sa zasa niečomu začal venovať."

A to je možno hlavný dôvod, prečo kapela podniká turné. Čiže nie pre peniaze, ako sa množstvo ľudí domnieva. "Pódium je jediné miesto, kde sa na svoj vek necítim," vysvetľuje. Na druhej strane: "Desí ma predstava, že by som mohol na pódiu stáť ako 70-ročný. Skutočne ma to desí. Predstavujem si, že v takom veku sa budem prechádzať po nejakej odľahlej pláži, dúfam, že stále s Jennifer a nejakými psami a budem mať bradu až potiaľto. Mám pocit, že sa už blížim do bodu, kedy to budem musieť všetko zavesiť na klinec."

K tomu však ešte nedošlo. Po niekoľkých zahrievacích vystúpeniach v rôznych mestách kapela 5.mája oficiálne odštartovala Global Spirit Tour koncertom v Stockholme a fanúšikovia v Európe mali možnosť zhliadnúť celkovo 33 koncertov.
Druhá časť turné začala 23.augusta 2017 v Severnej Amerike a zahŕňala 30 vystúpení. Následne sa kapela vrátila do Európy, kde 15.novembra odšťartovala ďalšiu šnúru koncertov.

V marci roku 2018 sa Depeche Mode vybrali späť na americký kontinent, odohrali dokonca 7 koncertov v Latinskej časti a celé, vyše ročné turné uzavreli vystúpeniami na letných hudobných festivaloch s dvojdňovým finále v známom berlínskom amfiteátri Waldbühne, kde kapela s Antonom Corbijnom natočila aj ďalšie live video, "Live Spirit".

A príbeh kapely (dúfajme) pokračuje naďalej ...

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa