Gareth Jones o Depeche Mode

Gareth Jones o Depeche Mode

Meno Garetha Jonesa je v súvislosti s Depeche Mode spojené s ich najzásadnejšími prácami v 80-tych rokoch minulého storočia, kedy ako kapela, tak aj Gareth, posúvali hranice elektronickej hudby do nových dimenzii. Nahliadnime do jeho spomienok na vzťahy vo vnútri kapely.

O začiatkoch priateľstva v roku 1983...
GJ: "Keď som v 1980-tych rokoch pracoval s kapelou, medzi všetkými vládlo skvelé priateľstvo. V časoch vzniku albumu "Construction Time Again" bol Alan v kapele nováčik, ale všetci si užívali nádherný čas kreativity. Takže, všetci boli vo veľkej pohode. Samozrejme, tu a tam sa objavil nejaký spor, ale to je predsa vo vzťahoch prirodzené. Boli aj hádky medzi jednotlivými členmi, dokonca aj ja s Fletchom sme sa v niečom nepohodli, no nešlo o nič vážne a veľké. To, čo som vtedy videl, bolo jedno pozitívne kreatívne a pracovné priateľstvo."

O dôvodoch napätí v období nahrávania "Black Celebration"...
GJ: "Išlo o naše tretie spoločné nahrávanie a samozrejme šlo o riadnu výzvu, keďže všetci chceli prísť s niečím výnimočným. Daniel Miller prišiel s nápadom nasledovať Wernera Herzoga. Mal predstavu, že by sme mali urobiť živý album. To, čo sme urobili, bolo... nemali sme žiadne voľno. Boli sme všetci omnoho mladší a každý deň sme pracovali veľmi dlho. Od začiatku albumu do jeho finálnej mixáže sme mu venovali každučký deň. To znamená, že to prinieslo... v určitom zmysle sa tým vyvinul istý tlak na celý proces. V určitom zmysle boli tie tlaky veľmi veľké, ale bolo to niečo, čo sme boli ochotní podstúpiť. Všetci sme to pokladali za dobrý nápad. Mali sme pocit, že to albumu len a len prospeje. Nebolo to niečo, do čoho by sme boli tlačení. Diskutovali sme o tom a zhodli sa: "Je to dobrý nápad, poďme do toho! Poďme do štúdia a neprestaňme s prácou, až kým nedosiahneme žiadaný výsledok."
Vznikla z toho akási klaustrofóbia, resp. klaustrofobický postoj, ktorý, ako sa zdalo, skladbám sedel, ako aj albumu, o ktorý sme sa snažili. Takže naozaj šlo niekedy o veľký tlak. A keď došlo k finálnej mixáži boli sme s Danielom takisto unavení. Veľmi dobre si pamätám na prvú skladbu, ktorú sme začali mixovať. Myslím, že to bola práve tá titulná - "Black Celebration". Boli sme si istí, že máme k dispozícii veľmi dobrý mix, tak sme ho teda predložili ostatným na diskusiu. Z nej vyplynulo, že až taký dobrý nebol a tak sme sa o to pokúšali znova a znova, kapela z toho už doslova šalela. Všetkých ovládla neskutočná únava a všetci to už chceli mať za sebou. Spomínam si na jeden míting, na ktorom Alan prehlásil: "Pozrite chalani, musíme sa pozbierať, potrebujeme to zmixovať! Musíme sa pohnúť ďalej."
Spomínam si na tú neskutočnú klaustrofobickú atmosféru, niekedy až príšerne temnú, ale takisto šlo o neuveriteľne kreatívnu skúsenosť. Takže, v určitom zmysle tá klaustrofobická atmosféra plná napätia pôsobila na celkovú prácu veľmi pozitívne."

Vzťah Alana a Martina v 1980-tych rokoch, zvlášť počas nahrávania "Black Celebration"...
GJ: "Ja si len pamätám, že všetci pracovali naozaj tvrdo. Martin vtedy skomponoval všetky skladby a Alan tvoril značnú časť štúdiového tímu. Bol v štúdiu každučkú minútu. Martin, Dave a Fletch mohli niekedy prísť v niektoré dni o čosi neskôr. Alan tam bol so mnou, Danielom a asistentom po celý čas. Všetci sme pracovali s láskou a zápalom a myslím, že s láskou a rešpektom ku všetkým skladbám. Mali sme pocit, že na tých skladbách pracujeme, hoci ich napísal Martin. Lenže, keď už ich raz napísal, začali žiť svoj vlastný život. A zodpovednosťou produkčného tímu, ako skupiny hudobníkov, bolo prepracovať tie skladby najlepšie, ako sa len dalo. Mne sa to javilo tak, že medzi Alanom a Martinom vládlo skvelé priateľstvo. Alan pracoval neuveriteľne tvrdo a sústredil sa na to, aby do tých skladieb vložil to najlepšie, čo mohol."

Samozrejme, o vzťahu týchto dvoch počas nahrávania albumu "Songs Of Faith And Devotion" sa Gareth vyjadrovať nemohol, keďže s nimi v tom čase nepracoval...
GJ: "Neviem, či títo dvaja mali nejaký konkrétny problém. Ale problém v skupine bol zjavný. Viete, skupina, to je ako rodina. A v rodine, ak sa čo i len jediný člen začína cítiť nepríjemne, tak má problém celá rodina. Nemôžete z toho viniť jedinú osobu, v takom prípade je potrebné, aby situáciu prehodnotila celá rodina. A myslím, že takto to má fungovať aj v kapele, je to predsa komplexný vzťah. A keď sa to vyvíja zle, tak to niekedy aj zle skončí."

Názory Devotees (28)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa