Gahan so Soulsavers našiel svoj hlas (2015)

Tak ako Martin Gore s albumom "MG", tak aj Dave Gahan si umeleckú pauzu svojej domovskej kapely krátil prácou na inom projekte. V jeho prípade šlo o druhý album so Soulsavers, "Angels & Ghosts".

"Stačilo by mi pozerať iba viac telku," zažartuje Dave Gahan na margo jeho potreby zostať zaneprázdnený. A udržať si tento pocit je dnes pre neho viac než jednoduché, keďže aktuálne vydáva jeho poslednú spoluprácu s projektom Soulsavers. Vydanie albumu je stanovené na piatok, 23.októbra. Album "Angels & Ghosts" je v poradí štvrtým štúdiovým albumom Soulsavers a zároveň druhým s Davidom Gahanom.

V sprievode 10-členného orchestra si kapela hneď v pondelok vychutná nadšenie svojich fanúšikov, koncertom vo vypredanom divadle, v Los Angeles.

Pre tých, ktorí náhodou nevedia, Soulsavers sú vlastne britské producentské duo Richa Machina a Iana Glovera, ktorí si najímajú ďalších hudobníkov podľa potreby. Špecilizujú sa na pomalú elektroniku, ovplyvnenú rockom, gospelom, soulom a country, čo dokonale pasuje ku Gahanovým hudobným chúťkam.

Prežijúc rannú časť svojej kariéry v dobe, kedy bol vinyl rozhodujúci spôsob na prezentáciu hudby a umenia, vrátil Gahan svoju hudbu, v tomto prípade, späť do čias, kedy majú poslucháči možnosť počúvať skladby v celku. Ako vysvetľuje, "Skutočne šlo o vystavanie albumu v starom duchu, teda ako sa počúvali nahrávky kedysi, od začiatku do konca a potom otočiť platňu. Aj tento album má teda dve strany. Tá prvá začína so "Shine" a končí s "All Of This And Nothing". "Otočíte platňu" a začnete s "One Thing" a ukončíte to celé s "My Sun"."

Zoskupenie je aktuálne zamestnané výrobou vinylovej edície albumu, hoci samotný proces získavania správneho zvuku bol ďaleko väčšou výzvou, než obvykle. "Zabezpečiť skutočne dobré výlisky," vysvetľuje Gahan, "dnes trvá omnoho dlhšie." Zároveň dodal, že nakoľko je dnes k dispozícii omnoho menej zariadení na výrobu vinylov, celý proces je zdĺhavejší a získať skutočne dobrú audio kvalitu je takisto omnoho ťažšie.

Ale zvuková dokonalosť patrí práve k tým veciam, ktoré sa Gahan s potešením snaží dosiahnuť. K týmto veciam, ktoré ho držia bokom od drog, patrí aj televízia, na ktorú odkazuje aj v jednej z nových skladieb - "One Thing", jemná balada postavená na sláčikoch a piáne o hľadaní jedinej veci, ktorá nám dopomôže k úniku. "Nič nehovor," zaznie v úvode. "Len si ku mne ľahni a môžeme sledovať všetky tie nechutnosti v telke."

Gahan, ešte stále prisťahovalec v USA, poznamená, že v New Yorku, kam sa presťahoval z Los Angeles, žije už 18 rokov (z UK sa do USA presťahoval v roku 1989). "Vlastne som polovicu svojho života strávil v Amerike."

A keďže stále nie je rezidentom, má to svoje nevýhody. Gahan nemá v USA volebné právo. "Aktuálne ma to skutočne veľmi štve. Sledujem totiž všetky tie politické debaty a relácie, skutočne tým žijem. Nedávno sa ma jeden reportér spýtal na našu skladbu, "One Thing", kde sa spieva "Len si ku mne ľahni a môžeme sledovať všetky tie nechutnosti v telke"."

A spýtal sa práve na tie nechutnost, nezmyselné programy. Gahan sa zasmial a dodal. "Viete, mal som na mysli republikánske diskusie... Kardashians... a podobné veci." Na jeho šťastie ho však projekt so Soulsavers, na krátky čas, plne zamestnal. Ak by to tak nebolo, tak by, ako sám priznal, posedával pri telke ešte viac.

"Viete, oni maju jasnú predstavu o tom, čo chcú robiť a Rich mi vždy pošle len jeho prvotný nápad," ozrejmenuje Gahan proces spolupráce, ktorý zároveň označuje vzťah plný lásky. "Jedno je ale isté, tuná nejde o žiadne peniaze!" dodá s úsmevom. A dnes, po dvoch kompletných albumoch so spevákom z Depeche Mode, si len veľmi ťažko predstaviť, že by so Soulsavers spieval niekto iný. Lenže, dva predošlé albumy so Soulsavers naspieval Mark Lanegan, ktorý je známy nielen vďaka vlastnému projektu Screaming Trees, ale aj vďaka spolupráci s Queens Of Stone Age. A práve spomenuté albumy, "It´s Not How Far You Fall" a "Broken", si Gahan veľmi považuje.

"Tak trochu som si "obul jeho topánky"," zažartuje Gahan. A po dvoch albumoch má frontman Depeche Mode pocit, že koncerty so Soulsavers môže považovať za "úplne normálne".

A napriek tomu, že doteraz kapela nikdy nevydávala klasické single, jeden sa nečakane objavil: "All Of This And Nothing". Gahan neskrýva jemný pocit prekvapenia a úľavy zároveň, nakoľko spomenutá skladba, v porovnaní s ostatnými, skutočne vyčnieva.

"Aby som však bol úprimný, s porovnaní s ostatnými skladbami sa práve táto rodila akosi ťažšie," povie Gahan. Aj keď to pri počúvaní nie je poznať, podľa Gahana to bol menší boj. Podstatnú časť skladby vybudoval Machin a následne ju posunul Gahanovi na dokončenie. Gahan mal tak pocit, akoby dokončoval obraz niekoho iného. "Veľmi dlho mi trvalo, kým som si v tom našiel svoje miesto," vysvetľuje. "No keď sa mi to konečne podarilo, pochopil som náladu a refrén sa mi dostal po kožu, začalo mi to celé dávať väčší zmysel." Ako dodal, skladba nakoniec skutočne zažiarila až na pódiu. "Keď ju hráme naživo, tak v nej mám omnoho viac priestoru. Niektoré party sme dokonca natiahli, čo mi umožnilo nahrať väčší dych."

Priestor na dýchanie budete vnímať viac v skladbách, ktorých je autorom Gahan. Tak ako pri bluesových skladbách, tak aj v tomto prípade možno silu albumu vnímať najviac medzi jednotlivými tónmi. "Všetko na albume má svoj dôvod," dodá Gahan. "Ak to nebolo potrebné, tak sme nič nepridávali, faktom však je, že tu a tam sme zasa niečo ubrali. Počas procesu komponovania je to práve o vyťahovaní vecí a vtedy sa netreba trápiť vecami akou je napríklad dĺžka úvodu skladby."

Našťastie pre Gahana, Soulsavers neboli pod tlakom komponovať rádiovo orientované single. "Ľudia nám spočiatku vraveli, 'Musíte z toho ubrať, ak chcete mať z toho singel'," zaspomína Gahan, v súvislosti so 46 sekundovým úvodom skladby "All Of This And Nothing". "My sme sa však takým niečím zapodievať nemuseli. Je to len o komponovaní. Také niečo by sme riešili až neskôr, ak by k tomu nakoniec vôbec došlo."

Gahan nakoniec veľmi rýchlo zvrtne debatu na jeho obľúbenú skladbu, "Shine", ktorú na pódiu obohatila "špinavá" bassgitara Duke Garwooda. Podľa Gahana, štýl hry tohto britského bluesového gitaristu posunul skladbu na úplne inú úroveň. A už len zmienka o tejto skladbe vyvolala Gahanovi úsmev na tvári. "Je veľmi ambientná a mámivá, no rovnako je veľmi priama," dodá na adresu tejto rezkej skladby.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa