Biografia albumu “Angels & Ghosts”

Biografia albumu “Angels & Ghosts”

Kým dostanete šancu sa po prvýkrát započúvať do nového albumu Dave Gahana a Soulsavers, nezaškodí o ňom niečo vedieť.

Začína sa druhá kapitola jednej z najambicióznejších spoluprác v rockovom svete nového milénia: po tom, čo šéf Soulsavers, Rich Machin, ohlásil v roku 2012 vydanie impozantne emotívneho albumu "The Light The Dead See", na ktorom spolupracoval s frontmanom Depeche Mode, Dave Gahanom, sa v týchto dňoch prezentujú dlhoočakávaným pokračovaním v podobe nahrávky "Angels & Ghosts".

Album "The Light The Dead See", so skvelými slákovými a gospelovými aranžmánmi, ako aj pôsobivými volálmi, bol pred troma rokmi s nadšením prijatý ako u fanúšikov, tak aj u kritiky, a v albumovom rebríčku v Nemecku sa usadil na 12.mieste. Dnes, s albumom "Angels & Ghosts", ponúkajú Gahan s Machinom ešte silnejšie a ťažšie hudobné dielo, ktoré v sebe zahŕňa rozprávanie klasického príbehu, ako aj úľavu plnú optimizmu, tvárou tvár k úplnému zúfalstvu. Všetkých deväť skladieb albumu v sebe nesie autorský prínos Dave Gahana a členov Soulsavers.

Ako zakladajúci člen Depeche Mode, je Dave Gahan nenahraditeľnou súčasťou kreatívnej a pracovnej stránky tejto britskej kapely už viac ako 30 rokov. Okrem ukážok svojich koncertných kvalít v pozícii frontama a speváka, sa tento 53ročný chlapík v posledných rokoch prezentuje aj ako skladateľ. Popri skladbách z posledných troch štúdiových albumov Depeche Mode, "Playing The Angel", "Sounds Of The Universe" a "Delta Machine", vydal Dave Gahan aj dva, vysoko hodnotené a úspešné sólové album, "Paper Monsters" (2003) a "Hourglass" (2007).
Soulsavers pre zmenu vzišlili z britskej remixovej kultúry a na svojom konte majú tri štúdiové albumy. Predtým, čo sa Machin, rodák z britského mestečka Stoke-on-Trent, stretol s Gahanom, tak, popri iných, vypĺňal skladby Soulsavers svojim typickým baritónom bývalý člen Screaming Trees, legendárny Mark Lanegan.

Laneganova prítomnosť sa stala aj dôvodom Gahanovho záujmu o produkciu Soulsavers. Takže, keď došlo po prvýkrát k stretu Machina a Gahan v losangelskom nahrávacom štúdiu, bol Gahan už dlhodobým fanúšikom Machinových umeleckých kompozícii a produkcii. "Album 'It´s Not How Far You Fall, It´s The Way You Land' bol presne tým, čo som potreboval," spomína Gahan. "Niečo ako "London Calling" od The Clash v mojej mladosti, alebo prvé stretnutie s produkciou Sigur Rós. Nebol som si vedomý existencie diela, ale pátral som po ňom a tá hudba jednoducho oslovila moju dušu." Machin naopak vyrastal s hudbou Depeche Mode a jeho náklonnosť ku kapele začala s albumom "Violator" (1990), kedy bol ešte stále pubertiak. "Ich albumy majú v sebe niečo temné," spomína. "Okrem elektroniky v sebe niesli aj prvky gospelu a blues, čo sú presne tie štýly, ktoré sa mi páčia a práve Depeche Mode mi ich predstavili." Už na prvom spoločnom stretnutí Machin celkom odvážne Gahanovi navrhol, či by Soulsavers nemohli predskakovať Depeche Mode na turné - z návrhu sa nakoniec stala skutočnosť, ktorá zabezpečila kapele cestovanie po svete počas celý šiestich mesiacov v rámci "Tour Of The Universe" v roku 2009. Po skončení turné sa nakoniec obaja dohodli na spolupráci.

"Vlastne sme sa k tomu dopracovali spoločne," povie Rich. "Nemusíte byť génius, aby vám bolo jasné, že to funguje. Bolo zaujímavé skúsiť to s niekým, kto bol známy vďaka elektronickej hudbe, a vpustiť ho do prostredia so živými nástrojmi. Rád dávam veciam novú perspektívu a celé sa to udialo bez väčšej námahy. Pracoval som s mnohými ľuďmi, ale tu ide o niečo prirodzené, kde to všetko jednoducho "kliklo", je to veľmi vzácne. A keď sa takéto niečo udeje, tak jednoducho musíte všetkému ustúpiť."

Po skončení prác na albume "The Light The Dead See" sa cesty Gahana a Machina prekvapivo nerozišli, naopak, pokračovali v práci. Dokonca aj pred samotným vydaním ich prvého spoločného albumu poslal Gahan Richovi hlasové odkazy z jeho iPhone, v ktorom bola základná myšlienka skladby, z ktorej vzišla "Shine", úvodná na novom albume. Predtým si dvojica posielala nahrávky naprieč Atlantikom, a to až dovtedy, kým neboli skladby kompletne nahraté.

Nové skladby, ktoré sa rodili niekde na trase medzi Dolným Manhattanom a Stoke, sú dnes vo finálnej podobe a integrovanou súčasťou zverejneného tracklistu albumu "Angels & Ghosts". Rich posielal Davidovi inštrumentálne demo nahrávky a Dave mu ich posielal späť so svojimi komentármi. "Slová a melódie mi poskytovala samotná hudba," dodal Dave. K samotnému nahrávaniu skladieb sa Machin rozhodol využiť kapelu zloženú z jeho priateľov, prakticky z celého sveta. "Nejde o žiadnych nájomných hudobníkov, ale o ľudí, s ktorými som pracoval dostatočne dlho na to, aby mi bolo jasné, v čom tkvie ich kapitál," vysvetľuje Machin. "Sú súčasťou projektu., rozptýlení sú však po celom svete: Západné a Východné pobrežie USA, severné Anglicko, takisto z juhu... "

Ako by nočná mora súvisiaca s logistikou a presunom všetkých hudobníkov nestačila, Dave s Richom si zmysleli, že by album mal znieť tak, akoby ho nahrali "naživo v jednej miestnosti". "Počúvali sme veľmi veľa starých nahrávok Raya Charlesa," povie Rich. "Chceli sme zachytiť ten organický, "priestorový" zvuk, a tentoraz sme mohli využiť výhody skutočne veľkých priestorov." Okrem iných lokalít, sa duo usadilo aj v Sunset Sound Studio v Los Angeles, kde boli veľkolepé, no nikdy nezveličené dychy a slákové party vytvorené pod taktovkou aranžéra a dirigenta Daniele Luppia. "Spolupracujem s ním už šesť, či sedem rokov," dodal Rich. "Položil mi ruky na plecia a voviedol ma do svojho sveta, ktorý je plný vášne, neskutočne nákazlivej."

Dokonca aj s profesionálnymi gospelovými vokalistami, vedenými Wendi Roseovou, spolupracuje Machin už viac ako 10 rokov. Prispela na kompletne všetky skladby a to počas jediného, veľmi hektického dňa v Electric Lady Studio, v New Yorku. "Jednoducho tých ľudí nechám robiť to, v čom sú prirodzene najlepší," pokračuje Rich. "Najradšej mám, keď môžem ľudí nechať pracovať." Machin je totiž klasický "chlapík zo zákulisia", ktorý preferuje, aby celé pozadie vyplnili sláky. A možno len bagatelizuje svoje ambiciózne plány, ktoré ho priviedli k tomu, aby do zvuku Soulsavers zakomponoval hudobníkov z rôznych oblastí. Ale to nestačí: uspel aj v tom, že z Gahana vytiahol jedny z jeho najlepších vokálnych prevedení.

"Skladba "You Owe Me" je o pohľade na lásku, ako na spôsob úniku," vysvetľuje Dave. "Môžete to zažiť v množstve situácii, je však nevyhnutné, že nakoniec to umožníte aj vo vašom živote. Nejde však o jednosmerku. Text tejto skladby poukazuje na moju temnejšiu stránku, jedna z tých, ktoré ma prenasledujú - akoby ste boli rozpoltený na dve časti."

Zachytiť tak emotívnu a obsažnú zložitosť do 4-5 minútovej skladby sa nie vždy podarí, no Gahan opäť raz predviedol, že je v tomto smere skutočný majster. Keď sa Vám pokúša ozrejmiť, prečo hrdinovia ako Johnny Cash, Joe Strummer, či Nick Cave spievajú vlastné texty s takým presvedčením a vierou, tak je stále jasnejšie, že on sám sa zaradil do tejto kategórie - spevák kolosálnej prítomnosti a zrelosti.

Album otvára už vyššie spomenutá skladba "Shine", kombinácia gospelu a Chain Gang Blues, ktorá je vlastne nástupišťom na poslucháčsku jazdu, na ktorú tak skoro nezabudnú. Album je pripravený na spôsob vinylu s dvoma stranami, kde prvá strana v sebe kombinuje elektronické prvky, harmonický spev, party pre orchester a samozrejme Gahanov existencionalistický pohľad na vec. Rozsah toho všetkého je ďaleko väčší na to, aby sa dal zaradiť do kategórie "rocková hudba". Druhú stranu otvára skladba "One Thing", poznačená depresívnou náladou, ktorej dominuje piáno a odhaľuje ďaleko väčšie súženia. Až ku koncu albumu začne nálada smerovať nahor a vyústi do skutočne epického finále, v podobe skladby "My Sun". "Snažil som sa vytvoriť album, ktorý bude "prúdiť" od začiatku do konca," dodá Machin.

S albumom "Angels & Ghost" sa Rich Machin a Dave Gahan uchádzajú o titul "Najlepší album roka 2015". V súčasnosti však títo dvaja plánujú preniesť album na koncertné pódiá. Album odprezentujú skutočne iba na hŕstke koncertov, vo vybraných prestížnych divadlách po celom svete. Tie by ste si za žiadnych okolností nemali nechať újsť.

zdroj: another-dimension.net, d-m.com

Tracklist albumu:

01 Shine
02 You Owe Me
03 Tempted
04 All of This and Nothing
05 One Thing
06 Don’t Cry
07 Lately
08 The Last Time
09 My Sun

Názory Devotees (9)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa