Andrew “Fletch” Fletcher (1961 - 2022)

Andrew “Fletch” Fletcher (1961 - 2022)

26.mája 2022, vo večerných hodinách, zverejnila kapela Depeche Mode smutnú správu. Svet opustil jeden z jej zakladajúcich členov, klávesák Andy Fletcher, ktorý bol kapele verný do posledných chvíľ. Pripomeňme si ho niekoľkými zaujímavými citáciami.

"Martin je skladateľ, Alan výborný hudobník, Dave je spevák ... a ja sa motám okolo nich."

"Ako 16-roční sme mali s Vincem kapelu s názvom No Romance In China, s ktorou sme sa snažili podobať The Cure. Úplne sme boli totiž zbláznení do ich albumu "Three Imaginary Boys". Vince sa dokonca snažil spievať rovnako ako Robert Smith."

"Nemáme nič proti gitarám, dokonca sme na nich v minulosti hrali. Možno sa k nim raz opäť vrátime, ale so syntezátormi to ide omnoho ľahšie. K dispozícií je kopec skvelej gitarovej hudby, ale človek v tom musí byť fakt dobrý!"

"Myslím, že dnes sme väčší profesionáli. Kedysi sme pred publikom pôsobili afektovane, no dnes, ak aj urobíme na pódiu nejakú chybu, tak sa na to vinníka pozrieme a dobre sa zasmejeme."

"Na prvé turné nikdy nezabudnem. Boli sme natlačení v dodávke, spolu s našim technickým vybavením, a jazdili sme po cestách, z ktorých sú už dnes diaľnice. Dnes máme k dispozícií luxusný autobus a môžeme si toho dovoliť viac. Máme k dispozícií video, stereo, ale aj tak si veľmi nemôžeme dopriať pohodlie, ktoré človeku navodí dobrú náladu, pretože keď dorazíme do ďalšieho mesta, tak musíme okamžite na zvukovú skúšku. Potom si môžeme trochu oddýchnuť."

"Kľudne sme mohli byť "tradičnou" kapelou, ak by sme chceli. Martin je skvelý gitarista, Alan zvláda hru na bicie a ja viem hrať na bassgitare. Predstavte si, David je dokonca známy tým, že spieva! Ale viete, nás nástroje veľmi nezaujímajú, len zvuky, ktoré dokážu zo seba vydať. A dodnes sme presvedčení, že syntezátory vydávajú ďaleko zaujímavejšie zvuky, než tradičné nástroje, a práve preto ich stále používame. Napríklad, Martin hral na gitare v skladbe "Get The Balance Right!", ale aby to znelo zaujímavejšie, tak sme ten zvuk prehnali syntezátorom a ešte ho aj rozfázovali."

"Ľudia majú dojem, že žijeme v nejakých luxusných podkrovných bytoch, ale bývanie v dome mi poskytuje všetko, čo potrebujem. A aj tak si nemôže dovoliť kúpiť si čokoľvek a kdekoľvek. Kedysi som si myslel, "jeden hitový singel a kúpiš si Rolls-Royce". Dnes mi je jasné, že na to, aby ste sa dopracovali k pohodliu, kedy už nemusíte vôbec pracovať, potrebujete vydať tak 10 úspešných albumov."

"Cítim sa tak trochu ako pako, keď stláčam klávesy a spievam do mikrofónu, ktorý vlastne ani nie je zapojený. V polovici koncertu ma napadne, 'Bože, čo tu vlastne robím? Však pred tými miliónmi ľudí vyzerám ako idiot!'"

"Počas nahrávania albumu "Songs Of Faith And Devotion" som sa nervovo zrútil. Po jeho dokončení sme okamžite vyrazili na turné, na veľmi dlhé a veľmi stresujúce turné. A to pokračovalo stále ďalej a ďalej, a oni sa rozhodli podniknúť ďalšie americké turné, s čím som rozhodne nesúhlasil, považoval som to jednoducho za chybu, nič dobré pre našu kariéru. Potreboval som si oddýchnuť a tak som sa rozhodol v turné nepokračovať. Bolo mi ľúto, že ostatní neuvažovali rovnako, ale oni sa totálne viezli na tej nekonečnej párty vlne."

"Dúfame, že na dôchodok odídeme potom, čo naše deti budú mať 16 - 17 rokov. Davidove a Martinove deti sú v podstate rovnako staré. Odídeme do dôchodku, zmizneme z centra pozornosti a potom, o pár rokov, by sme tu mohli mať úplne nových, mladých Depeche Mode."

"Jedným z dôvodov, prečo ako kapela dodnes fungujeme, je to, že sme vnímaní ako súčasná kapela. Rozhodne nechceme, aby nás vnímali ako kapelu, ktorá koncertuje a ponúka svoje staré piesne. Máme pocit, že aktuálne produkujeme najlepšiu hudbu našej kariéry."

Odpočívaj v pokoji, Andy ...

zdroj: Stripped / Internet

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa