Veľká pocta (2003)

Veľká pocta (2003)

V apríli uplynie 15 rokov od vydania skvelého albumu coververzii, "Counterfeit²", ktorým vzdal Martin Gore poctu svojim hudobným idolom. Pripomeňme si toto obdobie cez rozhovor pre francúzsky magazín Rock & Folk.

Môžeme tento album považovať ako poctu tvojim hrdinom?
Väčšinu z autorov, ktorých som vybral, sú dodnes mojimi idolmi. Hlavne John Lennon a Velvet Underground. Iní, ako napr. David Bowie, zasa absentujú, ale on je pre zmenu spoluautor "Tiny Girls" Iggyho Popa.

Bol výber týchto skladieb zložitý?
Na počudovanie, ani nie. Po prvom albume, "Counterfeit", som začal s novým zoznamom, s ktorým som chcel pokračovať. Tých skladieb bolo nakoniec iba dvadsať, čo ma samého prekvapilo, pretože ich mohlo byť sto, keďže počúvam ohromné kvantum hudby ... Neviem, asi si nevedomky držím v pamäti skladby, ktoré pre mňa, na osobnej úrovni, majú najväčší význam. Samozrejme, niektoré tam aj tak chýbajú, no nezapadali do elektronickej atmosféry, ktorú som na albume vytvoril.

Napríklad ktoré?
R&B skladby z 1950tych rokov, country a gospelové skladby, a hlavne Johnny Cash. Takisto na albume chýba Neil Young. Ale pri týchto dvoch by som nevedel, ktorú skladbu si vybrať.

Na svoj posledný album, "The Man Comes Around", umiestnil Johnny Cash cover verziu skladby "Personal Jesus" ....
Je to ohromná pocta, jeho verzia je prekrásna. Takisto prepracoval skladbu od Nine Inch Nails. Skutočne niečo úžasné. Neviem, či mu tie skladby niekto navrhol, ale mať v jeho veku tak otvorenú myseľ ... fantastické.

Mal si pri niektorých skladbách problém zachytiť správnu atmosféru?
Jednotlivé skladby som chcel reinterpretovať, nie nahrať ich vernú kópiu. Najobtiažnejšie bolo zachovať pôvodného ducha skladby. Najbolestivejšie to bolo asi v prípade Lennonovej "Oh My Love". Neviem, či to bolo skutočnosťou, že Lennon je už mŕtvy, ale bolo to veľmi napäté. Lennon je veľmi "vzdialený", akoby reprezentoval samostatné náboženstvo.

K tvojim idolom patrí aj Gary Glitter. Ako pubertiak si bol dokonca členom jeho fanklubu. A dnes, žiadna jeho skladba ...
V skutočnosti som s jednou začal pracovať. Ale čo sa objavil ten prípad s pedofilnými videami, tak som to stopol. Ale máte pravdu, Glitter patrí medzi najdôležitejších umelcov môjho života, spoločne s Bowiem.

Ako si ich vlastne objavil?
Moja sesternica vlastnila Bowieho albumu "Ziggy Stardust". Ale inak som sa k nim dopracoval vlastnou cestou, naša rodina nebola veľmi hudobne založená. Moja mama síce vlastnila veľkú zbierku popových singlov z 1960tych rokov, ale to je tak všetko, nikdy nebola fanynkou konkrétnej kapely.

Asi okrem Depeche Mode, nie?
No, keď náhodou počuje moju tvorbu, tak len dodá, "Áno, to je celkom dobré." :) Pamätám si, ako som pre vydaním nášho prvého singla ("Dreaming Of Me") prišiel domov celý nadšený. Pustil som to na našom hi-fi systéme, na poschodí, a zakričal, "Mami, počúvaj, toto je naša prvá nahrávka!" Bola na prízemí, vysávala a vraví, "Na jasné, pusti to, vypočujem si to odtiaľto!" Vôbec vysávač nevypla. Asi taký je vzťah mojej mamy k mojej hudbe :)

Preznamenáva tento album tvoju sólovú kariéru?
Takáto možnosť tu nie je z veľmi jednoduchého dôvodu: som pomalý a nie veľmi plodný skladateľ. Ak by som začal so sólovou kariérou, nemal by som dostatok materiálu pre Depeche Mode a ostatní by na mňa mali ťažké srdce. Na konci roka by sme sa mali stretnúť a podebatiť o ďalšom albume Depeche Mode. V tejto chvíli, pretože viem, že by ste sa ma na to spýtali, však nič bližšie neviem. A potom tu máme ešte ďalší faktor, Davidov sólový album, takže aj to môže ďalší projekt kapely odsunúť.

Počul si už jeho album?
Na toto sa ma teraz pýta takmer každý :) Nie, ešte nie, ale môj manažér už vlastní jeho kópiu. Ja si počkám na koniec môjho promo turné a potom si ho vypočujem :)

zdroj: rock & folk, 05/2003, dmtvarchives.com

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa