Trio, ktoré funguje

Trio, ktoré funguje

Samozrejme titulok pasuje aj na Depeche Mode, nielen z obdobia albumu "Exciter", no tento článok sa venuje trom konkrétnym albumovým skladbám, veľmi odlišným, no spolu skvele fungujúcim.

Pokiaľ vlastníte dvojvinylovú edíciu albumu "Exciter" a chcete si z neho neprerušene vychutnať to najlepšie, rozhodne sa oplatí prehrať b-stranu prvého z nich, ktorému kraľuje nádherná balada "When The Body Speaks", drsne a podivne popová "The Dead Of Night" a melancholická inštrumentálka "Lovetheme". Tri tempom a náladou odlišné kúsky, ktoré však spolu neuveriteľne fungujú. Tak si o nich povedzme čosi viac.

When The Body Speaks

Mark Bell (Keyboard Magazine, 05/2021): "Táto skladba bola nahrávaná v New Yorku, v štúdiu Electric Lady, v intímnej "live" miestnosti, kde bežne prespávala Jimmyho mačka. Nechal som Martina a Davida jednoducho hrať túto pieseň, bez sluchátok, a užívali sme si ju. Výsledok bol naozaj prekrásny - nevinná gitarová linka s priamočiarym textom a Davidovými pocitmi - zbožňujem ju! Všetky tie ďalšie bíty a zvuky len nasledovali vydláždenú cestu."

Martin (Keyboard Magazine, 05/2021): "Áno, v skladbe sú použité aj živé sláčiky. Nahrávali sme v New Yorku a David tam chcel dostať aj jedného zo svojich priateľov, Knoxa Chandlera, aby sa na nahrávke nejako podujal. Tak sme Knoxa nechali túto skladbu aranžovať, čo nám prišlo ako naozaj vhodné, pretože je to jedna z tých organicky znejúcich skladieb. V podstate je postavená na gitare a vokále. Väčšina skladieb na albume "Exciter" je istým, podivným spôsobom ovplyvnená 1950 a 1960-tymi rokmi. Síce znejú súčane, ale jednoznačne na tieto roky odkazujú. "When The Body Speaks" vo mne vyvoláva pocit, akoby vo vedľajšej miestnosti hrali Righteous Brothers, pre ten nepretržitý rytmus - bassa a do toho tie bicie. Ale to sólo na tým všetkým, to sú Rigtheous Brothers."

David (Mean Street, 05/2021): "Skladba "When The Body Speaks" bolo vlastne demo, do ktorého Martin pridal gitaru. Nahrali sme to tak, že som len spieval zo sprievodu gitaru a vlastne sme to takto aj zachovali - vybudovali okolo toho atmosféru a pridali nejaké tie sláky. Pre mňa osobne je to vrchol albumu ... obyčajne v Depeche Mode postupujeme tak, že najskôr vybudujeme atmosféru a potom na tom postavíme vokály. Atmosféra vlastne určtuje smer, ktorým sa vokálne vyberiem. V tomto prípade to bolo opačne."

The Dead Of Night

Martin (Flaunt magazine, 05/2021): Skladba je inšpirovaná londýnskym klubom Brown's ... "Bol to smutný pohľad. Boli tam tri poschodia, prízemie bolo pre bežných návštevníkov, druhé poschodie bolo akože VIP, ale tretie poschodie bolo VIP-VIP, ktoré malo názov "Red Room". Vošli ste tam a všetci tam do seba ládovali drogy, pretože bolo všeobecne známe, že bolo úplne "cool" tam brať drogy. Takže "Red Room" bola pre mňa "Zombie Room", pretože všetci tam rozprávali šialene rýchlo, o ničom alebo len zízali. A kým ste v tej miestnosti, tak všetci v tom priestore sú Vaši najlepší kamoši na celom svete. Ale na druhý deň, ak na nich natrafíte kdesi na ulici, tak si nespomeniete ani na ich mená."

Mark Bell (Stripped, 2001): "Pracovali sme na skladbe "The Dead Of Night" a mali sme problémy s premostením. Martin navrhol použiť jeden jazz/waltz-ový sampel, ktorý vlastnil, ale keď sme to skúsili, znelo to príšerne. Keď sme sa chystali ten sampel vyhodiť, tak práve prišiel Airto Moreira! Bol to trápny moment, keďže táto skladba bola na tom najhoršie, ale aj tak sme mu pustil ostatné skladby ("Freelove" a "I Feel Loved"). O týždeň na to sa vrátil so svojimi hračkami a prehral nám zopár brilantných vecí, ktoré sa k tým skladbám skvele hodili ... V "The Dead Of Night" sme použili množstvo rôznych syntezátorov, ktorých výstupy sme následne rôzne upravovali. Nakoniec nám z toho už šibalo a stala sa z toho jammovačka. Ale ak sa objavilo niečo, čo zafungovalo, tak sme to do našej hry zaradili."

Andy (EPK): "Prehral som túto skladbu kamarátovi, ktorý nepatrí k fanúšikom Depeche Mode. Na jej konci povedal, "to je tá najtemnejšia skladba, akú som za celý svoj život počul!" A pritom ja o nej premýšľam v štýle "Je naozaj povznášajúca!" :) "

Martin (EPK): "Myslím, že sme vždy produkovali čudný pop a táto skladba je toho ďalším skvelým príkladom. Nikam to nezapadá, ale my sme nikdy nikam nezapadali, takže sa preto netreba znepokojovať ... "

Martin (Keyboard Magazine): "Veľa z vecí, ktoré sme použili, bolo súčasných, ale samozrejme pracovali sme aj s tými starými. Napríklad v "The Dead Of Night" ... veľa vecí bolo vytvorených pomocou [EMS] Synthi AKS, dokonca aj ten tvrdý zvuk v úvode, ktorý zvukovo pripomína gitaru. V skutočnosti to bol samozrejme syntezátor. Veľa ľudí nemá ani len predstavu o tom, že takéto zvuky dokážete získať z takéhoto zariadenia."

Lovetheme

Bohužiaľ, o tejto inštrumentálnej skladbe nie sú k dispozícií žiadne komenty, či už zo strany kapely alebo produkčného tímu. Každopádne však skvele k vyššie popísaným skladbám pasuje a je priam dokonalým záverom prvej polovice albumu "Exciter".

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa