The World We Live in… ­ 2. časť

Tak nám ubehlo pár týždňov od uverejnenia prvej časti nášho seriálu, a nakoľko z prvých reakcií a z počtu stiahnutí uverejnených videozáznamov je zrejmé, že príspevok zaujal, neostáva nám spolu s Mildom nič iné, ako s potešením uverejniť ďalšiu časť. Dnes to bude spomienka na obdobie vlády "červených bratov" v konfrontácií so spomienkami, pre mnohých ešte stále čerstvými.

2 FROM 1

Píše sa rok 1985. Väčšina z pravidelných návštevníkov DepecheMode.sk hltá songy Michala Davida, Elánu a podobných kapiel, ktoré bývalý režim mládeži povoľuje. Európu však valcujú Depeche Mode so svojim Some Great Reward Tour, ktoré sa vďaka svojmu obrovskému úspechu a podpore vydania výberu hitov "The Singles 81>85" predlžuje.

Príliš málo ľudí tuší, že kapela sa pokúša preraziť "Železnú oponu" a management kapely opatrne skúša osloviť kompetentné orgány vo východnej Európe. Zelenú dostáva len Budapešť a Varšava, Rusko a Východné Nemecko si musia ešte niekoľko rokov počkať. Budapešť prilákala 29.7.1985 na futbalovom Volan štadióne obrovský zástup fanúšikov, samozrejme aj z Československa, medzi ktorými nechýbal spevák zo známej elektropopovej kapely Banket, Richard Műller, ktorému sa podarilo prebiť až ku šatniam kapely a ukoristiť od každého z členov autogram na vstupenku.

O deň neskôr sa kapela presúva do poľskej Varšavy a samotný koncert si všimli aj "západné" média, nakoľko Poľsko v tých dobách prechádzalo "revolučnými" zmenami. Reportérka BBC si dala s Alanom a Martinom rande v jednom z londýnsky parkov a pýtala sa aj na pobyt vo Varšave.
Z rozhovoru:
BBC: "Práve ste skončili turné vo Varšave, ako ste sa tam dostali?"
Alan: "Hrali sme vo východnom bloku, v Budapešti a v Varšave. Chceli sme aj v Rusku a východnom Nemecku, ale nedošlo k tomu".
Martin: "V Budapešti sme oslávili koncertom moje narodeniny, bolo to perfektné
BBC: "Ako je to s hudbou v Poľsku?"
Alan: "Majú tam niekoľko lokálnych rádií, kde púšťajú väčšinou domáce kapely, ale niektoré zneli dobre".
Martin: Práve keď sme tam hrali, náš posledný singel Shake the Disease bol na prvom mieste miestnej hitparády".
BBC: "Ako je to s vašimi nahrávkami, môžu si ich tam fanúšikovia kúpiť?"
Martin: "Myslím, management dohodol, že náš nasledujúci album by sa mal objaviť na ich trhu".
Alan: "Bolo tam zopár ľudí, čo mali nejaké naše kazety, ale zrejme si ich odniekiaľ dali priviesť".

Tak či onak, koncert sa v mestskej Torwar hale skončil s obrovským úspechom a nahrávky DM sa v Poľsku stali pre fanúšikov prístupnejšie. A keďže fanúšikovia kapely sú schopní neuveriteľných vecí, podarilo sa nám zaobstarať videonahrávku spomínaného koncertu a k stiahnutiu vám ponúkame skladbu Photographic. Verím, že zníženú kvalitu nám pre vek nahrávky a samotnú raritnosť prepáčite.

Pred rokom, čiže po 16 rokoch a jednom mesiaci sa Depeche Mode v plnej paráde objavili vo Varšave opäť. Nakoľko silu poľských fans poznajú mnohí z Vás osobne, a domáci organizátori koncertu obzvlášť, očakávala sa návštevnosť 50 000 ľudí. Preto sa koncert konal na otvorenej ploche dostihového areálu Horse rack track 2.9.2001. Koncert bol najočakávanejšou hudobnou udalosťou roka v Poľsku, média a Internet neustále chŕlili nové informácie, dokonca aj český Fanclub zorganizoval autobusový zájazd, na ktorom nechýbal ani Petr Muk (Oceán, Shalom). Show za nepríjemného dažďa nakoniec zhliadlo niečo cez 30 000 nadšených fanúšikov, a aby zážitok bol pre všetkých naozaj čo najkvalitnejší, vystúpenie kapely sa snímalo kamerami na veľkoplošné obrazovky. Samozrejme vďaka modernej technike existuje záznamov z koncertu hneď niekoľko, my sme pre Vás vybrali snáď práve ten, ktorý najvernejšie vystihuje podpódiovú atmosféru. Nech sa páči, The Sweetest Condition (Vašava, 02.09.2001) len pre vás.

A čo môžete čakať nabudúce? Veľa neprezradíme, ale Milda tentokrát vybral, ako inšpiráciu, niečo pre nežnejšie pohlavie. Ale viac až o 14 dní.

Download videi je už zastavený !

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa