Situácia je dnes ešte horšia

Situácia je dnes ešte horšia

S Andym Fletchom o budúcnosti sveta, kritikách k albumu "Spirit" a súčasnej hudobnej scéne.

Andy, sú incidenty, ako minulotýždňový teroristický útok v Londýne, potvrdením pesimizmu Vašich textov?
Martin napísal texty k novému albumu už dávnejšie, no odvtedy sa situácia ešte zhoršila: Brexit, Trump, Sýria ... zdá sa, že svet je vo zvláštnej situácii

To preto je väčšina skladieb Depeche Mode ladená pesimisticky?
Ani nie. Viete, mi politické texty píšeme bežne, no v trochu odlišnej forme: väčšinou sú tie texty o priateľstvách a živote ako takom. Nemyslím si však, že naša hudba je vo všeobecnosti pesimistická. Má v sebe množstvo povzbudenia.

Nemáš obavy z cestovania do veľkých miest ako Paríž, Londýn, či Berlín?
Nie. Už čoskoro začneme naše svetové turné. Ale aj v súkromí sa rozhodne nemienim vzdať návštev Paríža a ďalších miest.

Aj v dnešnej dobe by ste si chceli založiť kapelu? Pýtam sa preto, že v dnešnej dobe sa nahrávky predávajú omnoho zložitejšie.
Súhlasím, že dnes sú pomery na hudobnej scéne absolútne odlišné, v porovnaní s naším začiatkom. Boli sme mladá kapela, nahrávacia spoločnosť nás plne podporovala, a hlavne nebolo nutné byť v Top10-tke, aby ste dokázali zarobiť peniaze. Dnes to majú začínajúce kapely rozhodne tažšie, pokiaľ sa chcú presadiť. Predaj fyzických nosičov je veľmi nízky. A organizátori akcii si radšej objednajú dj-a, než kapelu, keďže dj je lacnejší.

To všetko spomenuté je pre Vás výhodou alebo nevýhodou?
Viete, my sme vo veľmi šťastnej pozícii. Máme milińy fanúšikov a stále sa tešíme dobrému predaju CD a vinylov. Mladí však dnes uprednostňujú sťahovanie našej hudby z internetu.

Dá sa povedať, že Vaši fanúšikovia s Vami vyrastajú?
Pozrite, my sme na turné neboli už tri roky a aj preto toto veľmi pozorne sledujeme. Máme fanúšikov, ktorí nás nasledujú od samého začiatku. No rovnako chceme prilákať tých najmladších, pretože nechceme hrať iba pred starými ľuďmi.

Recenzia "TAZ" z Berlína označila Váš nový album "Spirit" za trápny, iné recenzie považujú album za to najlepšie, čo ste kedy urobili. Čítate tieto recenzie?
Samozrejme. Predsa nechcete, aby si Vašu prácu nik nevšímal. Vo všeobecnosti sa nám dostávali veľmi dobré recenzie. Samozrejme, vždy sme mali tých, čo nás nenávideli, ako aj tých, čo nás zbožňovali. A to je dobre, pretože produkujeme trochu ťažšie veci.

Možno by sa dalo povedať, že reakcie fanúšikov pre Vás znamenajú viac, než nejaký článok v novinách.
Dá sa to prirovnať k písaniu knihy: je skvelé, keď je dobre prijatá. Máme svoju hrdosť a keď nás kritizujú profesionáli, tak to nie je na škodu. Ale máte pravdu, rozhodne sú fanúšikovia dôležitejší.

Ako sa podľa teba bude svet vyvíjať nasledujúcich 5 - 10 rokov?
Ja dúfam, že pravicový populizmus nebude na vzostupe večne. A som si vedomí, že sa blížia voľby v Nemecku a vo Francúzsku. My produkujeme nový album každé štyri roky. Nahrávame väčšinou v Amerike, takže sa tak deje vždy počas kampane k prezidentským voľbám. Je to vždy veľmi zaujímavé.

Že prídete s novým albumom každé štyri roky, to asi nebude náhoda, nie?
Nie, to nie je. Teraz sme však na turné, kde sa snažíme spropagovať nové piesne ... a takisto potrebujeme trochu voľna :) Nielen na vedľajšie projekty, ale hlavne pre naše rodiny a deti.

Aký má Andy Fletcher názor na dj-skú scénu a ako dlho chce ešte pokračovať s Depeche Mode, o tom viac už vo videu na 20min.ch.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa