Q+A: James Ford

Q+A: James Ford

Krátky rozhovor s producentom albumu "Spirit", Jamesom Fordom, pre júlové vydanie britského magazínu Classic Pop.

Kto ťa vlastne prizval k práci s Depeche Mode?
Najskôr som sa rozprával s Danielom Millerom a až potom so samotnou kapelou. Ja som ich dlhoročný fanúšik a potešilo ma, keď ma oslovili.

Mal si nejaké nápady, ktoré si chcel implementovať ešte pred samotným započatím prác?
Samozrejme, vždy sú konkrétne veci, ktoré chcete, ako producent, uskutočniť. Už v momente, ako mi zavolali, mi v hlavne vzkrsol nápad, ale zvyčajne aj tak pracujete v hraniciach ich skladieb a rovnako ich vízie. Ako producent sa musíte snažiť pochopiť ich víziu a túto im pomôcť preniesť do reality, no rovnako sa musíte snažiť presadiť aj vlastný pohľad na vec.

Čo si im priniesol po zvukovej stránke?
Viete, podľa mňa má každý vlastnú predstavu o zvuku. Ja elektronickú hudbu nesmierne milujem. Oni sú klasickou elektronickou skupinou, takže som chcel ponúknuť čo najviac v tomto smere, lenže potom tu boli aj tie "živé" prvky ako bicie, gitary, ako aj pocity hravosti, ktoré plynú zo spomenutých nástrojov. Skutočne som si to s nimi užil, akoby som sa na pár mesiacov ocitol v múzeu syntezátorov. Martinova zbierka syntezátorov sa mu už vymkla spod kontroly. Ja som do tých vecí blázon, ale problém má on.

Čím bol tento projekt odlišný od tých, na ktorých si pracoval v minulosti?
Keď som pred rokom a pol počul po prvýkrát demá, celkom ma vyviedlo z miery, aké boli dystopické, doslova vyvolávali úzkosť. No vzhľadom na to, čo sa dialo vo svete na úrovni politiky, nemohol byť album prorockejší a doslova triafal do čierneho. Nikdy predtým som nepracoval s nikým, kto mal na svojom konte viac nahrávok, než ja, lenže, oni sú na svete už tak dlho a majú za sebou úžasnú históriu... pe mňa to bola v podstate úplne nová hra s rôznymi výzvami a ja som ich musel do tej hry zapojiť, hoc sú to veľmi rozdielne osobnosti. Zťažené to bolo tieňom ich zbožňovaného katalógu, no napriek všetkému to bola skvelá skúsenosť.

Odhalil si, ako fanúšik, nejaké tajomstvá?
Zažil som množstvo zábavných, ako aj množstvo podivných, sureálnych momentov, rovnako ako aj množstvo vyšinutých momentov, ktoré sa nedajú prerozprávať. Ale čo ma najviac dostalo, je fakt, že je to skupina ľudí, ktorí sa neustále derú vpred, rovnako aj hudobne. A tento fakt je ich svedectvom, ako aj dôvodom, prečo sú stále tu a ľudia po nich stále bažia. Myslím, že sme spolu vytvorili veľmi odvážny a silný album. Som hrdý, že som jeho súčasťou.

Často ťa spomínajú ako svojho terapeuta, či sudcu.
Počul som predtým niečo o tom, ako vzájomne fungujú, no nikdy som nepracoval s kapelou s tak bohatou históriou. Sú na scéne už neuveriteľne dlho, fungujú ako manželia, udialo sa medzi nimi množstvo vecí a ich vzťahy sa za tie roky menili. Sú ako bratia. Boli medzi nimi rôzne trenice, v rôznych obdobiach a fígeľ je v nájdení spôsobu, ako z nich dostať von nahrávku bez toho, aby sa vzájomne nepozabíjali. Ale najdôležitejšie bolo, že v štúdiu boli práci veľmi oddaní. Ale hlavne, boli veľmi veľkorysí a otvorení, pokiaľ šlo o ich nápady. Umožnili mi vstúpiť všade, kam som chcel, nerobili žiadne drahoty a tým som asi povedal všetko, na čo ste sa chceli spýtať.

Názory Devotees (49)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa