Okná DM vesmíru dokorán

Okná DM vesmíru dokorán

S odstupom času prinášame jeden z promo rozhovorov k albumu "Sounds Of The Universe", ktorý istotne spríjemní chvíle čakania na promo kampaň, ktorá bude sprevádzať chystaný nový album Depeche Mode, "Delta Machine".

Prečo ste album nazvali "Sounds Of The Universe"?
Martin Gore: Ten názov nám zišiel na um už niekde v začiatkoch prác, počítali sme s ním tak 50 na 50. Niekedy sa nám podarí vymyslieť názov albumu dosť skoro, zžijeme sa s ním a zdá sa, že to tak všetkým vyhovuje, hlavne keď viete, že k projektu pasuje. No a niekedy sa dopracujete k názvu na poslednú chvíľu, privádza vás to k šialenstvu, každý sa snaží vymyslieť niečo vhodné, takže v tomto prípade sme mali jednoducho pocit, že ten názov pasuje k rozmanitosti skladieb a zvukov, ktoré sa na albume nachádzajú.

Dave Gahan: Myslím, že skladby na albume sú... majú viac pozitívny nádych, sú otvorenejšie, duchovnejšie, pre ich obsah by sa hodilo lepšie slovo, a pozerajú sa viac von, než dovnútra, a ja sám mám pocit, že naša hudba bola vždy - a vždy sa o to pokúšame - atmosférická a vizuálna a je to skvelé... "Sounds Of The Universe" zneje skvele a hlavne sa mi páči drzosť toho titulu.

Andrew Fletcher: Samotné slovo "vesmír" sa v textoch nových skladieb objavuje hneď niekoľkokrát, príde nám to slovo také pompézne. Nakoniec, ono také aj je, a zároveň aj vtipné, takže nám to prišlo ako skutočne vhodný a dobrý názov.

Máte pocit, že album rozprácováva nejaké konkrétne témy?
MG: Album má podľa mňa veľkú rozmanitosť, neprevláda na ňom nejaká konkrétna téma, ktorá by vyčnievala nad témamy, o ktorých zvyčajne píšem. Stále žartujem o tom, že v podstate píšem dookola o tom istom, len to v určitom bode akosi uhladím.

DG: Vždy mi príde zložité identifikovať akékoľvek témy, ktoré by boli nosným obsahom textov, ako aj hudby. Ono sa to javí tak, že sa tie témy vynárajú postupne počas nahrávania. Samozrejme, že sú tu nosné témy v skladbách a dovolím si tvrdiť, že sú voľne previazané.

Trvalo dlho, než ste album dokončili?
AF: Myslím, že v globále si to vyžiadalo tak 5-6 mesiacov, čo je bežný čas. Väčšinu vecí sme nahrali v New Yorku a niečo v Santa Barbare.

Aký je "Sounds Of The Universe" v porovnaní s predošlými vašimi albumami?
MG: Myslím, že tento album je v porovnaní s ostatnými iný, alebo možno práve tie predošlé albumy sú trochu iné, viete, možno niektoré z nich môžu pôsobiť ako dvojčatá alebo tak nejak, no myslím, že všetky majú svoju identitu a mám pocit, že tento jednoducho pasuje do našej histórie, elegantne pasuje k tomu, čo sme doteraz vyprodukovali.

AF: K takému to niečomu sa dá vyjadriť až po rokoch. Momentálne sme do tohto nového albumu až príliš ponorení. Všetko, čo nateraz vieme, je fakt, že ide o dobré skladby, takisto po zvukovej stránke, takže dúfame, že zapasuje k našim albumom z minulosti.

Zmenili sa vzťahy medzi členmi kapely počas nahrávania?
MG: Myslím, že vzťahy v kapele sa časom zlepšili. Samozrejme, naša sláva sa odrazila na niektorých momentoch v našej histórii, ale myslím, že je to už súčasťou minulosti. Pomerne dobre nám to spolu šlo počas nahrávania albumu "Playing The Angel" a následného turné, bola to jednoducho radosť a všetci si to užili. Všetci sa síce tešili, keď to celé skončilo, no v každom bolo cítiť aj kúsok ľútosti, takže v tomto štýle vlastne len pokračujeme a myslím, že každý sa k tomu všetkému stavia už menej afektovane. Myslím, že si dnes už v kľude môžeme sadnúť, usporiadať míting, v kľude si vypočuť pohľad iných na vec, určitých vecí sa kľudne vzdať a viete, myslím, že dnes jeden voči druhému prechovávame rešpekt, čo predtým až také bežné nebolo.

DG: Môj osobný vzťah k Martinovi sa myslím trochu zmenil, v mojich nápadoch sa cítim istejší a takisto mám pocit, že moje nápady sú aj naozaj vypočuté a ako viete, už sú realizované častejšie, čo vo mne vyvoláva naozaj dobrý pocit. Pre mňa je tento album, v porovnaní s ostatnými, trochu iný, cítim z neho, akoby sme sa s Martinom ešte viac spojili a nejako, aj bez konverzácie akoby sme sa vybrali rovnakým smerom a obaja sme chceli s tými skladbami dosiahnuť tú istú vec.

Ako prebiehal skladateľský proces počas prác na albume "Sounds Of The Universe"?
AF: Medzi Martinovým spôsobom komponovania a Davidovým je badateľný rozdiel, ale keď došlo k samotnému nahrávaniu, tak sa ku všetkým skladbám pristupovalo rovnako. Dave sa veľmi zlepšil... hlavne od čias jeho posledného sólového albumu si v štúdiu omnoho viac verí a myslím, že ku koncu už bolo veľmi ťažké rozoznať, ktoré skladby sú Martinove a ktoré Davidove.

MG: Presne, nemyslím si, že dnes viete s istotou určiť, ktorá skladba je moja a ktorá Davidova, pretože všetky prešli celým tým DM procesom a Benovou produkciou. A keď už skladby David naspieva, ja pridám backing vokály, gitaru, tak to na konci vyznie ako naša skladba.

DG: Techniky, ktoré s Martinom využívame, sú rozdielne. Martin pristupuje k veciam viac tradičným spôsobom, kedy si sadne a s gitarou rozpracováva nápady, alebo k tomu použije piáno, spracováva si poznámky ohľadne smerovania vecí, jeho spôsob je viac muzikantský, než ten môj. Ja komponujem trochu inak, momentálne komponujem s Christianom Eignerom a Andrew Phillpottom, s nimi spolupracujem od konca turné k albumu "Playing The Angel". Keď som pripravoval demá skladieb, ktoré šli na tento album, tak som po celý čas myslel, aby som v tom nebol až príliš puntičkársky, pretože som chcel vstup aj niekoho iného Každý z produkčného tímu a Martin obzvlášť prispel svojim nápadmi a samotný Martin... on ku skladbám, ktoré mám na tomto albume, prispel naozaj veľkým dielom.

Máte na albume nejakú obzvlášť obľúbenú skladbu?
DG: Samozrejme, že mám na albume obľúbené skladby, ale tie sa stále menia! Aktuálne je to "Come Back", čo je skladba, ktorú som napísal s Andrewom a Christianom a vychádza z môjho dema. Ďalšou je "In Chains", tá sa mi veľmi páči a príde mi to ako klasická soul skladba. Viem si predstaviť, že by ju spieval Marvin Gaye, má nádherný text a skvele sa spieva.

MG: Na album sme pripravili toľko skladieb, že je pre mňa skutočne zložité vybrať nejakú najobľúbenejšiu. Dokončili sme mixáž "Corrupt", ktorá podľa mňa znie veľmi silne. Momentálne si ju veľmi užívam a pritom predtým nepatrila k mojim obľúbeným, ale práve preto, že sme dokončili mixáž mi príde veľmi výnimočná. Medzi tými ostatnými sú skladby, ktoré sú pre nás dosť nezvyčajné, viac na ľahké počúvanie - v tom dobrom zmysle - veľmi priestorové, možno také futuristické ľahké počúvanie!

AF: Myslím, že každý hudobník prehlási, že sa mu páči jeho nový album. Ak začne tým, že sa mu nepáčia nejaké skladby, tak je to pekne divné, ale na tomto albume je veľa dobrých skladieb a zopár z nich patrí k mojim obľúbeným: "Perfect", "In Sympathy", "Wrong", "Fragile Tension"... je ich veľa... je to dobré nateraz, nenudia ma, a to si predstavte, že som tie skladby počul snáď tisíckrát. Takže je to dobré znamenie!

Nejaké konkrétne nádete alebo očakávania v súvislosti s novým albumom?
DG: Viete, to nám ukážu naši fanúšikovia a ten zbytok.. nikdy neviete, ako to nakoniec dopadne. Vyprodukovali sme album, ktorý je za dlhé obdobie tým najlepším, s čím sme prišli. Jasné, každý si pomyslí, že je to typické klišé, ale ja som si to s chalanmi pri nahrávaní užíval, myslím, že sme si užili kopec zábavy a na takéto niečo sa ma ani vlastne nemôžete spýtať, keďže sme doteraz zažili enormne úspešnú kariéru... tu nie je načo sa pýtať. Myslím, že ľudia budú príjemne prekvapení.

MG: Vážne neviem, čo máme očakávať, pretože nevieme, ako sa bude albumu dariť na trhu. Ak by sa z neho predalo len polovicu z množstva, aké sa predalo z posledného albumu, bolo by to fajn. Kto vie?

Ako ste dospeli k rozhodnutiu vydať skladbu "Wrong" ako pilotný singel?
MG: Bola to jednohlasná voľba - bez zbytočného premýšľania, či diskusii - vybrať práve "Wrong", pretože sme mali pocit, že ide o akúsi výpoveď, je pre nás dosť nezvyčajná. Potom je tu skladba "In Sympathy", ktorá je pre DM typickejšia a som si istý, že by mohla byť kandidátom na singel, hoci dnes sa singel považuje viac za nástroj reklamy k albumu. Vždy sme radi v podobe pilotného singla vyberali niečo nezvyčajné, len ako oznam, že sme späť.

DG: Je to taký nekonvenčný popový song, ak sa Vám páči takýto prívlastok. Je to viac rap, či teatrálny spev alebo niečo čo má v sebe náboj a práve v tomto zmysle je to niečo iné. A myslím, že sme to vybrali preto... nie preto, že by sme mali pocit, že ide o najlepšiu skladbu, no skôr preto, že sme mali pocit, že je tá skladba zvláštna a jednoducho bola tá skladba skvelým výberom pre ďalšiu kapitolu toho, čo robíme.

Ako prebiehajú prípravy na turné?
AF: Musíme sa rozhodnúť, ktoré skladby zahráme. Je to veľmi ťažké, keďže disponujeme dvoma stovkami piesní, alebo dvesto päťdesiatimi? Je veľmi zložité zostaviť náležitý setlist a som si istý, že nás čakajú v tomto ohľade náruživé diskusie. Set musí jednoducho sedieť!

Nejaké koncerty, na ktoré sa obzvlášť tešíte?
MG: Máme samozrejme kľúčové teritóriá, kde sa nám extrémne darí, ako aj množstvo miest, kde veľmi radi hráme. Veľmi dobre sa nám darí v Nemecku, takisto v krajinách starého Východného bloku, viete, v Európe sa nám celkovo darí.

DG: V Európe je to pre nás skvelé už veľmi veľa rokov, Francúzsko, Nemecko, značná časť Škandinávie, obrovská časť Východnej Európy, ktorá už východnou dávno nie je... Rusko, Španielsko, Taliansko, tam je to vždy fantastiké. Všade tam sa chystáme, takisto do Severnej Ameriky, Kanady a potom dolu do Južnej Ameriky, kde ako viete sa vraciame po veľmi dlhom čase. Na poslednom tamojšom turné sme sa stretli s ohromným úspechom, takže sa tam v tomto roku vrátime.

AF: Myslím, že mi radi hráme všade, máme šťastie, že naše publikum je tak trochu univerzálne a má tendenciu pôsobiť takmer všade rovnako.

Aké to je, byť v Depeche Mode v roku 2009?
AF: Byť aktuálne v Depeche Mode je naozaj veľmi dobré, pretože súzvuk v kapele je skvelý, máme pocit, že sme pripravili skvelý album a zažívame skvelé časy.

DG: Je to moja práca a je skvelá. Síce to opäť vyznieva ako klišé, ale viete... Kto by si pomyslel, že aj po 30-tych rokoch tu bude príležitosť venovať sa hudbe, ktorej sa jednoducho venovať chcete!?

MG: Strašne rád som v Depeche Mode. Už som viackrát povedal, že sa nám darí, atmosféra medzi nami je teraz výborná. Už nie je veľa takých dní, kedy sa doslova desíte mítingov alebo medzi členmi kapely vládnu spory. Je to radosť byť súčasťou tohto celku a myslím, že sme pripravili skvelý album a výborne to vyzerá aj s predajom vstupeniek, takže je jasné, že sa na to všetko pozeráme pozitívne.

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa