Martin pre Q104.3, New York (04/2023)

Martin pre Q104.3, New York (04/2023)

Deň pred finálovým večerom prvej časti Memento Mori turné, v newyorskej Madison Square Garden, poskytol Martin rozhovor Jonathanovi Clarkovi z rádia Q 104.E

pozn.: preklad z odposluchu

Je tu s nami Martin Gore z Depeche Mode. Ich nový štúdiový album, "Memento Mori" vyšiel 24.marca. 14.apríla vystúpia v Madison Suare Garden, neskôr 28.októbra, a týždeň predtým zasa v Barclays Centre, v Brooklyne. To všetko nájdete na stránkach depechemode.com. Martin, aké bolo vystúpenie v šou Stephena Colberta?
Martin: Bolo príjmené sa tam opäť objaviť a mať pred sebou opäť živé publikum.

Názov nového albumu, "Memento Mori", znamená v latinskom preklade, na čo sa Ťa už asi spýtali milión krát, "pamätaj, že musíš zomrieť". Ale ten názov bol na stole už predtým, ako zomrel Andy Fletcher, je tak?
Dokonca už boli napísané aj všetky piesne. Ten názov sa ku mne dostal asi pred rokom, keď som tú frázu počul od známeho a zároveň mi vysvetlil jej význam. Následne som si to googlil, hľadal na wikipédií, a zistil, že je to dokonca aj názov umeleckého smeru. Prišlo mi to ako veľmi silný a výrazný názov albumu, ktorý vystihoval všetko, o čom som v tom období písal.

Množstvo kapiel mi rozprávalo o tom, ako písali skladby ako pred pandémiou, tak následne počas nej. Vy ste písali piesne rovnako, mali názvy albumov a zrazu do toho všetkého vstúpila pandémia a v istom momente začali názvy tých skladieb dostávať úplne nový, bizarný význam. Stalo sa to aj pri niektorých nových skladbách?
No, keď Andy zomrel, tak sme sa na všetko, samozrejme, začali pozerať úplne inou optikou. A niektoré konkrétne verše Vám začnú doslova biť do očí, dokonca aj ten samotný názov albumu. Začali sme sa sami seba pýtať, či naozaj chceme album pomenovať "Memento Mori". Lenže v mojom prípade som sa s tým názvom už zžil, jednoducho som bol presvedčený, že by sme ten album mali pomenovať práve takto, pretože nám pripomína, že samotný život je veľmi krátky a mali by sme ho čo najviac využiť.

Čas je ešte vždy tá najcennejšia komodita, však? S Davidom ste, za posledné roky, obaja vydali sólové albumy, poďme však k pilotnému singlu z albumu, "Ghosts Again". Ten si napísal v spolupráci s Richardom Butlerom z The Psychedelic Furs. Poznali ste sa už dlho, keď ste sa rozhodli spolupracovať?
Sme spolu v kontakte od istej doby v 1980tych rokoch, ale nie je to tak, že by sme sa často stretávali. V období, keď žil v Spojených štátoch, prišiel do Anglicka, čo bolo niekedy na začiatku 1990-tych rokov, a navštívil ma u mňa doma. V kontakte sme však boli vždy a niekedy na začiatku pandémie mi poslal sms-ku v zmysle, že by sme mali spolu napísať nejaké skladby. Stručne som mu odpísal, či má nejaké nápady a od toho momentu to celé začalo. Výsledkom bolo šesť skladieb, ktoré sa nám veľmi páčili a myslím, že niekedy v tej dobe sme začali uvažovať o nejakom bočnom projekte. Lenže mne sa tie piesne páčili natoľko, až som nadobudol pocit, že by skvele pasovali do estetiky Depeche Mode. Tak som Richardovi zavolal, spýtal sa ho, či by som ich mohol použiť pre kapelu a on nielenže súhlasil, ale bol dokonca to predstavou nadšený. Pre mňa samotného to bol veľmi šťastný deň.

Musím povedať, že je to skvelá skladba, hlavne jej gitarový riff, ktorý je doslova nákazlivý. Neviem sa jej nabažiť a čímsi mi pripomína Vaše predošlé práce, dokonca tak trochu aj "Enjoy The Silence". Videoklip ku "Ghosts Again" s Vami natočil Anton Corbijn, je tak? Tipujem správne, že sú v ňom odkazdy na film Ingmara Bergmana?
Áno, s tým nápadom na odkaz k filmu "7th Seal" prišiel Anton. Ingmar vo filme prezentuje smrť, ktoré počas cesty s komediantami hrá šachy.

Vo videu sa Dave dokonca plazí medzi hrobmi na cintoríne, je to skutočne dobre urobené. Filmovali ste na streche v Los Angeles, či v New Yorku?
Bolo to v New Yorku.


Takže New York. Ja som sa pozeral na tú panorámu a hovoril si, tak je to New Yorku alebo LA? Ale bolo to nádherné ráno alebo teda, neviem, kedy ste to presne točili. Predpokladám však, že ste tam strávili celý deň, pretože sú tam aj nejaké nočné zábery. Tipujem správne?
Tak to je naozaj dobrá otázka. Nespomeniem si, v ktorú hodinu presne sme začínali, ale jednoznačne sme krátko po obede už filmovali, až do večera.

Akúkoľvek kapelu je ťažké udržať pohromade a Depeche Mode spolu fungujú už viac ako 40 rokov, čo je priam neuveriteľné. Dnes ste však už len duo, ty a Dave. Niekde som čítal, že to bola pre Vás vcelku výzva, stretnúť sa bez Andyho, stráviť čas v jednej miestnosti, aby ste dokončili tieto piesne a album.
Andy z tohto sveta odišiel 6 týždňov predtým, než sme mali začať so samotným nahrávaním albumu. Mal sa k nám pripojiť v štúdiu. Takže sme sa po jeho náhlom odchode, v určitom momente, museli rozhodnúť, či sa budeme držať pôvodného plánu. Ja sám so bol zvedavý, či to bude vôbec možné. Ale myslím, že sme obaja dospeli k rozhodnutiu, že po mentálnej stránke bude pre nás lepšie pokračovať, venovať sa tomu, čomu rozumieme a sústrediť sa na hudbu. Čiže na vec, v ktorej sme obaja zanietení a myslím, že nám to trochu pomohlo prekonať náš smútok.

Album obsahuje 12 nových skladieb a neviem sa dočkať, kedy si ich budem môcť vypočuť aj naživo. Oprav ma, ak sa mýlim, ale toto je už 15. štúdiový album Depeche Mode.
Áno, myslím, že náš päťnásty.

Predpokladám, že počas prípravy na turné je stavba setlistu vcelku únavná úloha. Váš katalóg je totiž ohromný.
No, zakaždým je to zložitejšie, pretože o tom musíte viac premýšľať.

A teraz k tomu pribudlo 12 ďalších skladieb.
Viete, vždy chcete niekam vyraziť a hrať. V tomto prípade to bude 4 - 5 skladieb z nového albumu, čo ale znemaná, že rovnaký počet z katalógu musíte vylúčiť. Stále však zostáva kopec skladieb, ktoré hráme a mnohé z nich jednoducho musíme zahrať.

Musíte hrať hity, je tak? Dať ľuďom to, čo si žiadajú.
A práve tu musíte niektoré skladby vylúčiť, ale niektoré jednoducho vylúčiť nemôžete.

Piesne Vašej kapely boli za tie roky použité aj na komerčné účely, ale asi vieš, že v úvodnej epizódie série "The Last Of Us", z produkcie HBO, bola použitá Vaša skladba "Never Let Me Down Again". Neskôr dokonca v prespievanej verzií od Jessicy Mason, 18 ročnej dcéry autora seriálu, Craiga Masona. Videl si tie scény?
Tú sériu som nevidel, ale verte, či nie, zápletku poznám a veľmi dobre som vedel o použití našej skladby, dokonca aj tej druhej verzie. Príde mi to veľmi zaujímavé.

Je to skvele natočené. Takže, to bol Martin Gore z Depeche Mode, pripomínam, že vonku majú nový album "Memento Mori", 14. apríla, neskôr 28. októbra 2023 vystúpia v Madison Square Garden, predtým, 21.októbra v brooklynskom Barclay Centre. Viac sa dozviete na depechemode.com. Martin, ďakujem za rozhovor.
Ďakujem veľmi pekne.

Názory Devotees (33)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa