Depeche Mode v Hong Kongu - 1983

Depeche Mode v Hong Kongu - 1983

Na jar roku 1983, počas záverečnej časti Broken Frame Tour, zavítala kapela aj do vtedy ešte britského Hong Kongu, kde poskytli aj nasledujúci rozhovor.

Martin, rád by som sa ťa spýtal, aký je vlastne význam názvu francúzskeho magazínu "Depeché Mode"? Nazývate samých seba "Depeché Mode"? Znamená to, že sú vaše skladby, prípade vaše koncerty, módnou záležitosťou?
Martin: To naozaj nie. No keď sme s hudbou začínali, mali sme pre kapelu zo začiatku skutočne hrozné názvy, po nejakom čase sa ukázali ako trápne, takže sme to museli zmeniť. V čase, keď sme vymýšľali nový názov, navštevoval Dave strednú školu. Vždy mal po ruke kopec časopisov a nakoľko tá škola bola umelecky zameraná, mal k dispozícii aj ten francúzsky časopis, tak nás napadlo, že by sme si ten názov mohli osvojiť.

A aký bol ten vôbec prvý názov vašej kapely?
Martin: Tak toto nikomu nikdy nepovieme, bol príšerný (smiech).

David, ako si sa dostal do skupiny ty?
Dave: Boli trio, keď som ich stretol po prvýkrát... gitara, bassa a bicí automat a Martin hral na syntezátore. Postupne som sa pridal do tímu.

Je niečo, čo by ste mi chceli povedať o odchode Vinceho zo skupiny? Za akých okolností vlastne odišiel?
Martin: Pokiaľ ide o jeho dôvod odchodu, v tomto sme si nie veľmi istí, ale zrejme to bolo preto, že sa chcel venovať vlastným veciam, ako aj preto, že bol nerád neustále v centre pozornosti. Nepáčila sa mu sláva, neustále poskytovanie rozhovorov, čím mu neostávalo veľa času pre komponovanie a nahrávanie. Odišiel, aby sa mohol sústrediť práve na komponovanie. Neskôr založil Yazoo, no dnes sa dostal do rovnakej pozície ako s nami, pretože je s Yazoo naozaj veľmi úspešný.

Aký máš vlastne na Yazoo názor?
Martin: Podľa mňa je to veľmi dobrý projekt.

Vince bol vlastne frontmanom kapely. Po jeho odchode si ty Martin osadil iba pozíciu skladateľa. Aký je najväčší rozdiel medzi tvojou a Vinceho tvorbou?
Martin: To nie je také jednoduché porovnávať naše skladby. Komponujem úplne iným spôsobom, než Vince. On sa sústreďuje melódiu, texty ho veľmi netrápia. Používal slová, ktoré sa rýmovali, na ich význame mu nezáležalo. Na rozdiel o neho pre mňa je význam textov veľmi dôležitý, s melódiami pracujem až neskôr.

Kam by ste zaradili vašu tvorbu?
Dave: No, veľmi romantická mi nepríde, to skutočne nie. Niektoré z našich skladieb sú zaľúbené, napr. taká "See You", typická skladba o láske. No nemôžem povedať, že sme celkovo novoromantici, myslím tým ten nový smer v Británii. Kopec kapiel je jednoducho kritikou do tejto kategórie zaradená. Tak vznikajú tie hudobné smery, ako napr. Futuristi, no ja pre to skutočne nemám pomenovanie, viete, nakoniec tie označenia sú dnes už v Británii prakticky zabudnuté. Musíte byť proste sami sebou, ako kapely, ktoré sa dokázali z toho všetkého vymaniť a dnes si budujú vlastný svet, rovnako ako aj my.

Elektronická hudba je dnes veľmi populárna, kovové rúry, údery o rôzne predmety, doslova zvuky Hong Kongu. Myslíš Martin, že tento trend má šancu pretrvať?
Martin: Myslím, že áno. Hlavne preto, že elektronická hudba je len ďalšou alternatívou, pretože naša hudba, to je len ďalší spôsob komponovania, nejde o nič špecifické, takže si myslím, že to pretrvá.

Britské kapely ako Duran Duran, Kajagoogoo a Thompson Twins si veľmi dobre vedú v American Top 100. Máte nejaké plány na dobitie amerických rebríčkov?
Dave: Viete, všetky tie spomenuté kapely strávili veľmi veľa času koncertovaním v Amerike. Myslím, že ak by sme šli do Štátov a koncertovali tam štyri mesiace, tak by sme sa do Top 100 prebojovali takisto, no my nemáme... Máme ambície uspieť v iných krajinách, no Amerika medzi nimi rozhodne teraz nie je, dokonca pre nás nie je ani najdôležitejšie byť najpopulárnejší v Európe, či iných krajinách.

Martin, klávesy a syntezátory sú dnes veľmi dôležitou súčasťou britskej novej vlny a elektronickej hudby. Zdá sa, akoby sa na chvíľu na gitary zabudlo. Existuje nejaký zvláštny dôvod, prečo nie sú v dnešnej hudbe gitary príliš dôležité?
Martin: Podľa mňa je to hlavne preto, že ľudia už nimi boli trochu znudení. Za posledných 20 rokov všetko zlacnelo a dnes sú k tomu dostupné nové spôsoby komponovania hudby. Dnes sú ľudia otvorenejší a teraz je tu spôsob, ako sa dajú gitary obísť. Ale my sami voči gitarám nič nemáme, z času na čas ich dokonca použijeme. Už sa tak pár krát stalo.

Dave, ľudia majú pocit, že elektronická tanečná hudba a disco sú si veľmi podobné, sú alebo nie?
Dave: Podobné sú skôr iba v tom, že pri oboch štýloch ľudia tancujú. Pokiaľ ide o disco, áno, zvuk je elektronický a elektronická hudba je veľmi tanečná, no nemyslím si, že sú si s disco hudbou podobné. Disco hudba je málo vzrušujúca, vypočujete si desať skladieb od rôznych umelcov a všetky vám prídu rovnaké. Pri elektronickej hudbe je každá skladba originál.

A ktoré sú vaše obľúbené skladby?
Martin: Myslíte, ktoré z tých našich?

Áno.
Martin: Moja obľúbená je "Ice Machine".

A čo ty Dave?
Dave: Možno "See You", páči sa mi jej zvuk, je to skvelý singel. A potom "Leave In Silence". Ale tých obľúbených bude asi viac.

Váš názor na singel "Get The Balance Right"?
Dave: No, rozhodne nepatrí k mojim obľúbeným... teda, nepáči sa mi tak, ako by sa mi páčiť mala.

Kam smerujete po vystúpení v Hong Kongu?
Dave: Do Bangkoku. Odohráme tam dva koncerty a následne sa vraciame do Londýna dokončiť náš tretí album.

Má ten album názov?
Dave: Zatiaľ máme iba zopár pracovných názvov, ako "Construction Time Again", alebo niečo podobné.

Keď si vypočujete albumy "Speak & Spell" a "A Broken Frame", ktorý z nich máte radšej?
Martin: Musím povedať, že rozhodne ten druhý. Ale to by som asi takto nemal. Ak by som mal zaklamať, tak by som povedal, že ten prvý.

Vrátite sa sem niekedy?
Dave: Ale iste. V Novembri sa vraciame do Ameriky, takže možno na konci turné zaskočíme aj sem, ale to teraz naozaj nevieme. No rozhodne sa sem ešte vrátime.

zdroj: DMTVArchives.com

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa