Alan o albumoch Depeche Mode - 3.časť

V roku 1984 sa z Depeche Mode stáva skupina svetového formátu, a v nemalej miere k tomu dopomohol album Some Great Reward, ktorým chalani dobili nielen celú Európu, ale po prvýkrát uspeli aj na druhej strane Atlantiku. No album zároveň ukázal, kto bol v skupine najväčší "pracant"...

Dočítal som sa, že počas nahrávania 'Some Great Reward' si zvykol navštevovať "zopár skvelých gay klubov, ako Corelles a The Jungle" (sám si to povedal, pamätáš?). Zaujímali ťa tie kluby čisto po hudobnej stránke? Páčilo sa ti tam a navštívil by si ich znova?
Nie, a aj keď nie som gay, nerobí mi problém navštevovať ich bary a kluby. Do tých, čo si spomínal, sme chodili preto, že ponúkali najlepšiu hudobnú produkciu.

Bola 12" verzia 'People Are People' filmovaná v Rusku? Zobrazuje Moskvu, ale dopočul som sa, že ste tam nikdy nefilmovali. Teraz som trochu na rozpakoch.
Klip bol filmovaný na vojenskom krížniku HMS Belfast, ktorý kotví v Londýne. Ostatné zábery boli len prestrihy z dokumentov - v Rusku sme nikdy neboli (pozn. počas Alanovho pobytu v DM).

Skutočne rád počúvam skladbu 'Somebody' a strašne túžim naučiť sa ju hrať na piáne. Je nejaká šanca, že by som sa dostal k notovým osnovám tejto skladby alebo podobne?
Nie som si istý, či také čosi vôbec existuje, a ak aj, ide o prepis z počúvania nahrávky, také čosi robia napríklad Boosey&Hawkes. Robia to za komerčným účelom, ale tieto verzie sú neslávne známe svojou nepresnosťou a väčšinou sa moje party odkloňujú od tých, ktoré v skutočnosti hrám. Ja som dokonca zvykol moje party na koncertoch meniť.

Keďže som dosť vytrvalý, dovoľ, aby som ťa znova trocha obťažoval s prosbou o zodpovedanie mojej predošlej otázky, ktorá ma okamžite napadla po prvom vypočutí albumu 'Some Great Reward', niekedy v polovici 80-tych rokov. Zvuk, ktorý ma zaujal je počuť v úvode 'Something To Do' a v časti 'Blasphemous Rumours', zmechanizovaný, mrmľavý, v štýle "arrr arrr". Možeš mi ten zvuk priblížiť?
Dôvod, prečo som ti na otázku nezodpovedal po prvý krát bol ten, že si ma pôvod toho zvuku jednoducho neviem spomenúť - pýtaš sa na niečo, s čím som pracoval pred 14 rokmi! (1998). Vyzerá to ako časť nejakého preslovu prehnaná cez modulárny syntezátor (alebo nejaký iný efekt) a následne skreslený. Mám pocit, že to potom bolo samplované a reprodukované buď z Emulátora alebo Synclaviera.

Dave Thompson vo svojej knihe píše, že v období 'Master And Servant' DM vysamplovali slučku z bicích Frankie Goes To Hollywood. Ak je to pravda, v ktorej skladbe ju potom použili?
Prekvapivo, vôbec to nie je pravda.

Dočítal som sa, že počas nahrávania SOFAD si bol jediný, kto na albume pracoval aj vtedy, keď ostatní boli na dovolenke. Nebolo tomu tak aj na ranných albumoch a nechceli ti vtedy ostatní pomôcť?
Takto to bolo pri nahrávaní 'Some Great Reward' a nie SOFAD. Všetci odišli na dovolenku a ja som dokončoval album. V období nahrávania albumu SOFAD a aj počas Devotional tour nás kvôli osobným problémom opustil Fletch, v štúdiu som ale odviedol kopec práce, zatiaľ čo ostatní boli na dovolenke alebo sa proste oficiálne nepracovalo.

Tvoj názor na americkú kompiláciu 'People Are People'?
Nebolo nutné ju vydať a komplilácia nemá s ničím žiadnu spojitosť. Ale inak si o nej nič nemyslím.

V knihe Dave Thompsona, 'Some Great Reward', je uvedené, že Martin nahral 'Somebody' úplne nahý. Je to pravda alebo len fáma?
Áno, absolútna pravda.

Myslím, že 'But Not Tonight' a 'It´s A Called Heart' sú až príliš popové. Čo si myslíš o 'If You Want' a 'Fools'?
Takisto sú to popové záležitosti. Moje staré skladby sa mi nepáčia.

Tvoj názor na remixy 'People Are People' a 'Master And Servant' od Adriana Sherwooda?
Jeho práce považujem vždy buď za trefu do čierneho alebo absolútny omyl. Má tendenciu svojou prácou buď inšpirovať alebo spôsobiť totálnu pohromu - a to dokáže jedným a tým istým mixom. Pamätám si, keď prišiel do štúdií Hansa kvôli mixovaniu a spolu so svojím vybavením požadoval celú krabicu poistiek, pretože ich vďaka mikrofónom vyhadzoval každých 5 min.

Tvoje najobľúbenejšie skladby zo 'Some Great Reward'?
'Blasphemous Rumours' a 'Something To Do'.

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa