Live Here Now: Depeche Mode

Staré dlhy vraj treba do konca roka všetky splatiť. A tak s polročným opozdením zverejňujeme skvelú reportáž z turné "Touring The Angel", kde sa pozrieme do zákulisia s produkčným tímom "Live Here Now", ktorý zabezpečoval nahrávanie koncertov z tretej a štvrtej časti spomenutého turné. Príjemné čítanie a spomínanie.

Aarhus, Dánsko, 07/06/2006

Naplánoval som stretnutie s Neckerom, chlapíkom z tímu, ktorý zodpovedá za nahrávanie aktuálnych koncertov Depeche Mode pre edíciu "Live Here Now", v Aarhuse, kde majú DM svoj dnešný koncert. Vybral som sa teda na určené miesto, vyhľadal produkčnú kanceláriu a nechal si ohlásiť Neckera, že už naňho čakám. Súhlasil s tým, že mi všetko poukazuje a porozpráva, ako veci fungujú a predvedie celý systém nahrávania. Znie to dobre... už len aby sme sa našli!

Očividne miesto, ktoré som si vybral na čakanie, nebola práve najsprávnejšia voľba. "Musíte z tadiaľto odísť... za 5 minúť touto bránou prídu Depeche Mode," zakričal na mňa chlapík od security tak nahlas, že ho počulo ešte zopár ľudí na druhej strane ulice. No nemalo to taký účinok, v aký som dúfal. Toto "nariadenie" sa samozrejme netýkalo len mňa, ale aj asi 15 zvedavých fanúšikov, čo postávali okolo.

Zazvonil telefón. Necker. "Peter, nikde ťa nevidím... ty si ten chlapík v tom oranžovom tričku?" Bol som to ja. Stáli sme od seba na desať krokov.

Počas našej cesty do priestorov prázdneho štadióna som mu ozrejmil moju predstavu o našom rozhovore. Nie som veľmi technicky zdatný, takže som očakával, že mi veci budú vysvetlené čo najjednoduchšie. Naša prehliadka začína v kontrolnom stanovisku, pri mixážnom pulte. "Tu nahrávame z mikrofónov nasmerovaných do publika," začína Necker s vysvetľovaním, a ukáže mi všetky miesta, kde sú mikrofóny rozmiestnené. Jeden z nich je dokonca umiestnený priamo na známej guli nad pódiom. "Dnes večer použijeme štyri, ale sme schopní využiť až osem nahrávacích bodov."

Ide o najmodernejšie smerové mikrofóny, dva z nich sú smerované do publika napravo od pódia, zatiaľ čo ostané dva sú smerované viac ku stredu. "Tým máme zaručené dostatočné vyváženie. Niekedy však smerovanie upravujeme ešte aj počas vystúpenia predkapely. Neveril by si, ale aj zopár centimetrov posunu dokáže urobiť veľký rozdiel. Pozorní ľudia z publika si niekedy nastavovanie mikrofónov aj všimnú."

Pri predstave strachu z výšky, alebo pádu, som rád, že nie som jedným z tých, ktorí sa musia štverať hore na konštrukciu.

Počas cesty do zákulisia sa ku nám pridal ďalší člen "Live Here Now" tímu, Chris Goddard. Nielenže ma zobral do zákulisia, ale previedol ma aj priestormi pod pódiom. Je to dosť bizarný pocit vidieť všetko, čo sa po pódiom nachádza. Niekto si tam dokonca natiahol závesnú posteľ a v kľude zdriemol. Dosť by ma zaujímalo, či by také čosi dokázal aj počas koncertu. Predpokladám, že nie.

Necker s Chrisom vošli do ich mobilného nahrávacieho štúdia. Myslel som, že bude väčšie... niečo na spôsob kamióna alebo podobne. "Nie, nič také na tomto turné nemáme. Ale na turné Erasure sme také veľké štúdio mali." Všetko čo vidím sú tri prenosné bedne s dvoma monitormi navrchu. "Tento je hlavný," ukazuje Chris, "a tamten je záložný. 56 stôp zaznamenávame z kontrolnej miestnosti zvukárov a ďalších osem nahrávame z našich vlastných mikrofónov, takže vlastne každý večer nahrávame 60 až 64 zvukových stôp. Hlavný harddisk má kapacitu 120 GB, no záložný až 500 GB." "O trochu väčší ako ten v mojm laptope," pomyslel som si a z nejakého dôvodu to aj povedal nahlas.

Čo z toho sa vlastne mixuje priamo na turné? "Takmer nič," vysvetľuje Necker. "Po nahratí sa harddisky posielajú do Londýna, kde sa nahrávky mixujú v štúdiu. Kapacity na mixáž tu ani nemáme k dispozícií." Celé vybavenie, ktoré má tím k dispozícií je veľmi odlišné od toho, ktoré obsluhovali na koncerte Erasure, kde si fanúšikovia mohli cd kúpiť ešte počas odchodu z koncertu. "S Erasure to bolo možné hlavne preto, že to bolo veľmi krátke turné. Pre takýto druh turné je však podobná vec prakticky nemožná. Z Erasure si ľudia odnášali vlastne "broadcast mix", nahratý z mixpultu. Šlo to tak rýchlo, že počas lisovania prvého disku sa nahrával druhý. Rýchlejšie sa k žiadnemu disku fanúšikovia asi ešte nikdy nedostali... trvalo to 3 minúty."

"Osobne si myslím," pokračuje Necker, "že s týmto vybavením sa dá dosiahnúť omnoho lepší výsledok. S týmto zariadením nahrávate s istotou, že všetko je nastavené absolútne perfektne. Samozrejme, že termíny dodávky materiálu sú stále veľmi krátke, ale s týmto vybavením to nie je žiaden problém. A čím turné rýchlejšie napreduje, tým sa samozrejme čas skracuje, ale náš tím naberá väčšiu zručnosť a veci idú omnoho rýchlejšie."

Moja otázka teda smerovala na aktuálny čas, za ktorý dokážu všetko pripraviť. "Asi tri hodiny nám trvá kým všetko na nahrávanie nachystáme a 30 minút nám trvá, kým po dokončení nahrávania zasa všetko upraceme. Ale tak je to aj s pódiom. Trvá 12 hodín, kým sa kompletne postaví a zasa 2 hodiny, kým sa rozloží."

Celý tím "Live Here Now" je na cestách od konca apríla, čiže od momentu, ako Depeche Mode odštartovali tretiu časť turné v Kalifornií. "Predtým sme ešte pracovali na niekoľkých festivaloch. Nemôžete predsa len tak odpáliť veci a dúfať, že všetko bude fungovať," zasmeje sa Necker. Na otázku, či mu niektorý koncert utkvel zvlášť v pamäti, mi Necker odpovedal, že väčšinu koncertu ani nevidí. "Z každého koncertu vidím tak dve, tri piesne. V podstate som zažil všetky skladby, ale nie v rámci jedného koncertu. Ale zvlášť si pamätám koncerty v Mexico City. Všetko tam išlo takpovediac ruka v ruke. Každú noc sa prišlo na koncert pozrieť okolo 55 000 ľudí. A takisto sa teším na koncert v Tel Avive... zdá sa, že to bude naozaj výnimočná udalosť."

Security dozerá na posledné úpravy a s otvorením dverí štadióna nastal čas na môj odchod. Poďakoval som Neckerovi a Chrisovi za prehliadku a cestou, ktorou som prišiel, aj odchádzam... Okolo stráže, ktorá si nie istá, či by som mal práve v tejto chvíli prejsť bránou... Nevadí...

Názory Devotees (21)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa