Reštart v Los Angeles (1991)

Reštart v Los Angeles (1991)

Telefonický rozhorov rádia KROQ s Davidom Gahanom v deň jeho 29.narodenín. Jahodové margaritas a nové úžasné zážitky v "meste anjelov".

Ešte predtým, ako si zaspomíname na obdobie albumu, ktorým Depeche Mode navždy zborili všetky dovtedajšie mýty o ich tvorbe, ako aj o nich samotných, pripomeňme si jeden nenápadný narodeninový rozhovor s Davidom Gahanom, vtedy čerstvým "los angelčanom", ktorý naznačil budúce zmeny.

Rádio KROQ, Los Angeles, 09/05/1991

Richard Blade: Všetko najlepšie, Dave Gahan!
Dave Gahan: Ďakujem, Richard.

RB: Takže, spýtam sa... Ako trávi spevák z Depeche Mode svoj narodeninový deň?
DG: No, akoby som mal opäť 21 (smiech)... minulú noc sme strávili v mexickej reštaurácii a vypili veľa jahodových margaritas.

RB: No pekne. Momentálne tráviš veľa času v Los Angeles.
DG: Presne.

RB: Tak ako sa ti mesto páči?
DG: Je to úžasné! Skutočne si to tu užívam. Momentálne žijem tu, no stále mám svoje bydlisko v Londýne, práve som ... poviem ti pravdu, nedávno som sa s manželkou rozviedol, tak sa snažím nanovo usporiadať svoj život.

RB: To by ale nijako nemalo ohroziť tvoj vzťah k Depeche Mode, nie? Myslím fakt, že žiješ v Los Angeles a ostatní v Londýne.
DG: Neustále si telefonujeme a úprimne, dokonca sme v kontakte teraz častejšie, než keď sme doslova bývali kúsok od seba. Ale, ako som povedal, budujem si svoj nový domov, hoci momentálne pendlujem medzi Londýnom a LA. Mám šťastie, že si to môžem dovoliť. Potrebujem vypadnúť, získať viac priestoru a premyslieť si, čo vlastne chcem robiť ďalej. Aj tak sme si všetci vzali voľno a trochu si užili. Posledných 11 rokov sme skutočne tvrdo pracovali. Samozrejme, tie posledné dva roky boli úplne fantastické. Tu v LA sme odohrali dva koncerty na Dodgers štadióne, čo by sme si mohli priať viac?... Okrem toho, Alan momentálne pracuje v štúdiu s Nitzer Ebb, kde produkuje ich nový album. Martin žije teraz v Londýne a proste si užíva voľno. Myslím, že má v pláne pracovať na svojom ďalšom sólovom albume. Fletch sa myslím teraz len tak poflakuje. Čo viem, tak premýšľa o tom, že by si otvoril bar alebo reštauráciu. Síce neviem, ako by sa to malo volať, ale rozhodne o tom uvažuje. Máme v pláne sa všetci zísť na konci roka. Všetci komponujeme, no momentálne nie sú žiadne konkrétne plány v súvislosti s návratom do štúdia. Provizórne sme však dohodnutí na konci roka.

RB: K nám sa ale dostala informácia, že ste sa podieľali na filmovom soundtracku, či na skladbe pre podobný projekt. Je tak?
DG: To je pravda. Je to hotové a naozaj skvelé. Síce neviem, či sa to nakoniec aj použije, ale pripravili sme skladbu pred film Wima Wendersa, ktorý by mal mať premiéru na konci roka. Viac o tom naozaj nevieme.

RB: To bude pre film "Until The End Of The World" s Willianom Hurtom?
DG: No zdá sa, že o tom vieš viac, než my, Richard.

RB: No, niečo sme počuli, ale počuli sme aj to, že si sa nedávno objavil na premiére nového filmu Madonny.
DG: Aj to je pravda.

RB: A ako bolo?
DG: Podľa mňa je ten film ("Madonna: Truth or Dare") naozaj dobrý, môžem povedať, že skutočne pravdivý. V tom filme som zhliadol veľa vecí, s ktorými sme sa na cestách stretli aj my. V určitom smere som pri sledovaní z toho nemal dobrý pocit. Ono, už je to nejaký čas, čo sme odohrali náš posledný koncert, myslím, že to bolo pred Vianocami v minulom roku, ale aj keď sme už neboli na cestách nejaký ten čas, tie pocity sa vracajú vždy. V tom filme je kopec momentov, pri ktorých Vás napadne, "Bože, takto to naozaj funguje, v tomto je to pravdivé,". Myslím, že Madonna je v tomto filme skutočne otvorená. Podľa mňa, ponúknuť takéto niečo, to je skutočne hrdinský čin.

RB: Ja som si tam všimol jeden moment, ktorý asi ťažko strávi niekto, kto nikdy na turné nebol. To bol ten moment, kedy si sadla a povzdychla "Bože, chcem vo svojom živote aspoň kúsok zábavy." Pritom, keď sa laik pozrie na Madonnu alebo Davida Gahana, pomyslí si, že sa musia baviť po celý čas. Sú obdobia, keď sa nezabávaš?
DG: No, ide o to, že ono je naozaj zábavné pracovať v štúdiu, tvoriť hudbu, potom ísť na turné a zabávať ľudí... ale sú tam aj momenty plné neuveriteľnej osamelosti. Samozrejme, nesťažujem sa. Všetko to milujem. Nedokázal by som robiť niečo iné. Je to tá najúžasnejšia vec, ktorú je možné robiť. Za nič na svete by som to nevymenil, ale sú tam momenty, kedy stratíte kontakt s priateľmi. Vtedy sa cítite osamelo a snažíte sa vyhľadávať zábavu za každú cenu. Na turné ste s ostatnými takmer po celý rok každý deň spolu. Ono je vtedy veľmi ťažké držať po celý čas pokope, chodiť spolu von a každý večer podávať 110% výkon.

RB: Dve otázky a vrátime ťa do víru narodeninových osláv. Prvá je zjavná, kedy môžeme očakávať nový album Depeche Mode?
DG: Úprimne, najskôr na konci budúceho roka. Máme v úmysle, ako som už povedal, nastúpiť do štúdia v januári 1992, takže je možné povedať, že možno na konci toho istého roka by na svete mohol byť nový materiál Depeche Mode.

RB: A druhá otázka... keďže v Los Angeles tráviš značné množstvo času, čo najhoršie si zatiaľ spozoroval? Musí byť zrejme divné, keď ťa každú chvíľu niekto zastaví a spustí, "Pane Bože, to si ty!"
DG: Ale, ono je to vcelku milé. Medzi nami, mňa to nikdy veľmi netrápili a väčšinou ľudia, ktorí ku mne pristúpia a len pozdravia, bývajú veľmi milí. Milé na tom je takisto, že tí ľudia to robia so všetkým rešpektom. Vedia, že som z Depeche Mode a proste chcú aspoň autogram, napriek tomu sa však správajú milo. Vytočia ma len takí, čo doslova vrieskajú, šalejú a podobne. Vtedy doslova utekám. Z pódia zvládnem 53.000-ový dav, no keď sa predo mňa postaví čo len jedna osoba, ktorá mi uprene hľadí do očí, vtedy som schopný sa zosypať.

RB: Tak fajn, my tu máme kopec listov a pohľadníc s gratuláciami práve pre teba. Posielame ich cez Warner priamo do tvojich rúk. No a teraz je tu čas pre poslucháčov a zahráme samozrejme niečo od Depeche Mode. Môžeme ťa požiadať o dve vaše skladby, ktoré by si si aj ty rád vypočul?
DG: Z posledného albumu by som rád počul "Clean"... a myslím, že aj "World In My Eyes".

RB: Máš ich mať, zahráme obe. A teda ešte raz, Všetko najlepšie, Dave!
DG: Ja by som ešte rád poďakoval všetkým poslucháčom rádia KROQ za všetky blahoželania a... veď viete, čoskoro sme späť, tak vydržte.

zdroj: KROQ, Bong 14, dmtvarchives.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa