Online chat s Martinom - 22.04.2015

Online chat s Martinom - 22.04.2015

Martinove odpovede na zvedavé otázky fanúšikov počas internetovej, predpremiérovej prezentácie albumu "MG".

Privítajme Martina Gorea! Ahoj Martin, ako sa dnes máš?
Skvele, ďakujem. Chcel by som privítať celý svet pri tomto zážitku. Ďakujem všetkým, ktorí si dnes našli čas.

Úžasné. Poďme k otázkam. Ako si pracoval so zvukmi na tomto albume, bolo to odlišné v porovnaní s inými skúsenosťami?
Väčšina zvukov bola vytvorená s modulárnym systémom Eurorack, spolu s ďalšími modulárnymi syntezátormi. Samozrejme som použil aj iné nástroje, polyfonické syntezátory napr.

Akej najväčšej výzve si čelil pri práci na albume?
Myslím, že najväčšia výzva pri tvorbe inštrumentálneho albumu je poznanie, že hudba nebude obsahovať vokály, takže musíte pozornosť poslucháča udržať iným spôsobom. V bežných skladbách sú samozrejme vokály tou najdôležitejšou vecou, slová spolu s melódiou. Pri inštrumentálnej hudbe idú tieto kľúčové záležitosti bokom. Som rád, že si to dnes máte možnosť vypočuť. Už sa mi to javí, akoby som to dokončil pred celými vekmi. Nahrávanie bolo dokončené na konci novembra a v decembri prebehla mixáž. Dúfam, že sa Vám to páči.

Bolo nahrávanie v tvojom domácom štúdiu, v porovnaní so spoluprácami na iných albumoch, oslobodzujúce alebo, ide len o moje podozrenie, šlo nakoniec o tímovú prácu? Inak, znie to naozaj skvele. Čiste syntezátorové zvukové prostredie vyznieva v tomto prípade nadčasovo.
Kedykoľvek pracujem na nejakom projekte mimo Depeche Mode, tak vždy pracujem v mojom domácom štúdiu, v ktoromkoľvek čase. Rád pracujem doma. Nie som pod pracovným tlakom a môžem si odskočiť domov, kedy sa mi zachce.

Keďže si tento album komponoval s toľkými elektronickými zariadeniami, prístrojmi a syntezátormi, máš pocit, že je v takomto prípade zložitejšie vyjadriť zamýšľané emócie a pocity, v porovnaní s prípadom, kedy môžeš na to využiť vokály, texty a akustické nástroje?
Pre mňa sú elektronické nástroje rovnako expresívne, ako hociktoré iné. Musíte len vedieť, ako ich použiť.

Cítim vplyv mnohých sci-fi filmov. Máš nejaké obľúbené, prípadne také, ktoré ťa ovplyvnili?
Za posledný polrok sme s mojím 12-ročným synom zhliadli množstvo filmových sci-fi klasík. Nedá sa povedať, že nevyhnutne ovplyvnili zvuk albumu, ale mám ich naozaj rád. Blade Runner je naozaj mojim obľúbeným, a rovnako aj prvé tri filmy Terminátora.

Prečo nemá album "MG" aj vokálne pasáže?
Chcel som čisto elektronický album. A neústupčivý som bol aj v prípade nepoužitia gitary a živých bicích. A takisto som si povedal, že to nebude obsahovať texty a vokály. Jednoducho by tieto prvky albumu esteticky nesedeli.

Aké pocity súvisia s týmto albumom? Čo konkrétne si chcel tými skladbami vyjadriť?
Každá skladba štartuje vašu predstavivosť úplne iným spôsobom a myslím, že u každého to bude inak. Rád zachytávam emóciu silou hudby. V určitom zmysle ide vždy o nekonkrétne emócie.

Ktorí s filmových skladateľov ťa inšpirujú?
Skutočne obdivujem Ennia Morriconeho, Michaela Nymana, Johna Carpentera, Davida Lyncha a Vangelisa.

Tvoj názor na synth appky ako Garageband? Použil by si ich niekedy?
Syntezátory v Garageband sú mi nie sympatické. Skôr si rozumiem s virtuálnymi syntezátormi a appkami na iPade. Myslím, že je tam kopec skvele znejúcich syntezátorov. Určite by som niektoré použil. Určite by som ich však v prvom rade prehnal cez môj modulárny systém!

Čo si počúval v poslednej dobe?
Andyho Scotta, Black Asteroid, Ema a Warpaint.

Zdá sa, že v posledných rokoch kreatívne úplne besnieš. To si takto fungoval vždy, len si nevydával žiaden materiál alebo si chytil novú kreatívnu vlnu a zrazu si zo seba všetko vysypal?
Ja chodím strašne rád každý deň do štúdia a dnes častejšie, než kedykoľvek predtým. Bez toho priestoru by som sa dnes cítil stratený.

Akým spôsobom si vyberal názvy jednotlivých skladieb?
Tie názvy majú pre mňa zvláštny význam a rozhodne Vám o tom nikdy nič nepoviem. Hahaha! Ak by som Vám vysvetlil ich význam, stratilo by to všetko čaro, skladby by zovšedneli a zabili by Vašu predstavivosť.

Tvoj obľúbený syntezátor?
Z tých obľúbených rozhodne Elka Synthex. Ale mám rád aj Oberheim 2 Voice. A potom modulárne veci od Fenixu. A mohol by som pokračovať...

Keď komponuješ nové skladby, mám vopred všetko naplánované alebo je to v štýle, uvidíme, čo sa stane?
Nikdy nemám nič vopred naplánované. Mám rád, keď sa veci rodia prirodzene a takmer náhodne. Skladateľstvo bolo pre mňa vždy záhadou. Nápady prichádzajú z éteru.

Som dlhoročný fanúšik a mám naozaj serióznu otázku: tacos alebo burritos?
Jednoznačne fish taco man.

Koľko zabrala produkcia albumu "MG"?
Hlavná časť nahrávania prebehla od marca do konca novembra minulého roka., no mal som zopár skladieb ešte z nahrávania albumu "Delta Machine".

Plánuješ k albumu vydať singel alebo remixy?
Definitívne plánujem vydať remixy a k tomu bonusové skladby, ktoré vznikli po dokončení albumu. Nie je nutné, aby som vydával single.

Album je čiste elektronický, bez gitár. Ale čo viac preferuješ, syntezátory alebo gitaru?
Milujem silu syntezátorov, pretože ich zvuková paleta je prakticky nelimitovaná. Ale na pódiu preferujem gitaru, pretože mi dáva pocit slobody a takisto je to skvelý spôsob komunikácie s publikom.

Chcel by si niekedy pracovať na filme?
Ak by tá správna ponuka prišla v správnom čase, čiže po skončení turné, tak jednoznačne áno. Ale nikdy predtým sa mi to ešte nestalo. Planéty mi v tomto smere neboli nikdy naklonené.

Kde ťa zvyčajne zastihne inšpirácia? V práci, či niekde inde?
Do štúdia chodím prakticky denne a väčšinou bývam inšpirovaný práve tam. Ešte som sa nepristihol, že by som si zapisoval nápad na obrúsok v reštaurácii.

Album znie skvele! Ktoré zo skladieb boli skomponované počas nahrávania albumu "Delta Machine"?
"Elk", "Brink", "Featherlight" a "Hum".

Takže, posledná otázka: Myslíš, že by album mohol byť označený ako "moderný", či "nadčasový", vzhľadom na to, že bol vytvorený na starých modulárnych systémoch a iných starých zariadeniach?
Eurorack je vcelku novinka. Aj keď je to hlavne analógový systém. Ale v podstate si myslím, že elektronické nahrávky znejú futuristicky, teda mne osobne, čím sú vlastne nadčasové.

Takže, to bolo od Martina všetko. Martin, vďaka, že si odpovedal na otázky!
Ďakujem všetkým, čo tu boli, ako aj za vaše otázky! Ako som už povedal predtým, dúfam, že sa Vám páčilo to, čo ste počuli. Bola to úľava to nakoniec takto počuť. Žite v pokoji! ;)

zdroj: internet

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa