Možno je to album Davida Gahana ... (2021)

Možno je to album Davida Gahana ... (2021)

Po 15 mesiacoch putovania po svete s Depeche Mode, v rámci Global Spirit turné, sa Dave Gahan vrátil domov, do New Yorku, vyčerpaný nielen fyzicky, ale aj kreatívne.

Dave: "Moja rodina reagovala v štýle, 'Ani nevieme, kto vlastne si, potrebuješ sa dať nejako dokopy'."

Nakoniec sa Dave prispôsobil bežnému životu doma a začal si postupne vymieňať správy s Richom Machinom, inak polovicou gospel-bluesového produkčného tímu Soulsavers. "V tom čase sa mi nechcelo vôbec nič robiť," spomína Dave. "Stačilo mi pozrieť sa na gitaru a už sa mi urobilo nevoľno." No z postupnej konverzácie sa zrodila hudba, na pozadí ktorej stáli speváci, ktorí ich inšpirovali.

Krátko na to sa Dave, Rich Machin a zvyšok koncertnej zostavy Soulsavers ocitli spoločne v Malibu, v štúdiu Shangri-La Ricka Rubina, aby v priebehu niekoľkých týždňov nahrali album "Imposter" - zbierku cover verzií skladieb "spevákov, o ktorých som presvedčený, že sa o mňa starali, inšpirovali ma a brali ma na miesta mimo mňa, do sveta, ktorého som chcel byť súčasťou."
Pôvodne sa chceli držať nastavného tempa a album vydať ešte na jar 2020. Samozrejme, že k tomu nakoniec nedošlo.

Album "Imposter" sa tak na rok a pol ocitol v šuplíku a najhoršie mesiace pandémie strávil David v spoločnosti manželky a ich už dospelých detí. "Poviem ti kámo, bolo to divné. Skúsiť také niečo, pri čom máš pocit, že ste chytili džina do fľaše a nemôžete jeho schopnosti využiť."

Pri výbere skladieb sa Dave sústredil na spevákov, ktorí v ňom za celé tie roky zanechali najhlbší dojem. "Len som sa prehrabával v mojom hudobnom archíve a snažil získať nejaké nápady," pridal sa do debaty Rich Machin. "Dave však na všetko reagoval skutočne citlivo."

Dave sa však snažil vystavať pre album akýsi ucelený príbeh. Na dosiahnutie tohto ciela vylúčil osvedčených autorov ako Leonard Cohen, The Stooges, či Johnny Cash a tak sa na albume ocitli aj také prekvapivé mená ako PJ Harvey ("The Desperate Kingdom of Love"), Cat Power ("Metal Heart"), či Gene Clark z Byrds ("Where My Love Lies Asleep"). "Skutočnou výzvou bolo vziať niekoľko skladieb a osvojiť si ich ako vlastné, aby tak boli postavené na mojom hlase s pozadím Soulsavers."

David bol fanúšikom Soulsavers ešte predtým, než došlo k ich spolupráci. Postupne sa začal viac profilovať ako skladbateľ, hlavne na dvojici svojich sólových albumov, ale aj na posledných albumoch Depeche Mode, kde bol dovtedy tradičným hlavným autorom Martin Gore. K Soulsavers sa David nakoniec dostal cez Marka Lanegana, ktorý mu ich produkciu predstavil, keďže v tom čase práve on pôsobil ako ich spevák. Vďaka tomu sa v roku 2009 dostali na turné s Depeche Mode a táto spolupráca vyvrcholila v roku 2012 albumom "The Light the Dead See" a o tri roky neskôr albumom "Angels & Ghosts".
Dave: "Rich je brilantný v pomáhaní ľuďom a ich spájaní. Táto partia hudobníkov spolu funguje už veľmi dlho. Vládne medzi nimi ohromná chémia a ja som do toho úspešne zapadol."
Pripomenul však, že povaha "Imposter"-u túto dynamiku zmenila. "Bol to po prvýkrát, čo som mal pri nich pocit akéhosi vodcu."

Machin sa tomuto tvrdeniu nebráni. "V porovnaní so všetkým, čo sme doteraz nahrali je toto viac vokálne zameraná záležitosť." Skladby rozprávajú príbeh a jeho sledovanie vyžaduje, aby poslucháči venovali pozornosť Davidovým slovám. A hoci "Imposter" vyznieva ako produkcia Soulsavers, tak v tomto smere má bližšie k Davidovým sólovým albumom, než k tým, ktoré nahral s Machinom. "A možno je to album Dave Gahana," zamyslí sa spevák. "Čo sme sa blížili ku koncu nahrávania, tak to tam určite niekto poznamenal."

A hoci je to Davidov prvý album cover verzií, pokiaľ ide o osvojenie si textov iných, je to už starý profík. Veď ako spevák Depeche Mode, kde svoju prácu získal vďaka tomu, že ho Vince Clarke počul spievať Bowieho "Heroes", po väčšinu času interpretoval piesne Martina Gorea.

Napriek tomu trvalo Davidovi viac ako dekádu, kým sa naučil pristupovať k umieniu niekoho iného ako k vlastnému. Ako prelomovú, v tomto smere, považuje skladbu "Condemnation" z albumu "Songs Of Faith And Devotion" (1993). "Okamžite som tú pieseň poznal. Nebolo nevyhnutné to, ako Martin skomponoval melódiu, frázovanie alebo časovanie."
Dave tvrdí, že dodnes mu pri spomienke na nahrávanie tejto skladby, v garáži prenajatej vily v Madride, nabehne husia koža. "Po tom, čo som ju dospieval a prestala sa točiť páska, nastalo ticho. Mám stále na ušiach sluchátka a počujem Floodov hlas. 'Myslím, že sa môžeme vrhnúť na ďalšiu skladbu. S touto sme hotoví'."

Skladba "Condemnation" už z koncertných setlistov Depeche Mode vypadla, no Dave ju so Soulsavers oživil na niekoľkých vystúpeniach k albumu "Angels & Ghosts". Dokonca zvažoval, že by ju opätovne nahrali pre album "Imposter". "Tá skladba má v sebe všetko. Má v sebe oduševnenosť, vykúpenie, túžbu niekam patriť. A toto cítim aj vo všetkých týchto skladbách."

Názory Devotees (18)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa