LOVE is all you need - II. (2001)

LOVE is all you need - II. (2001)

Album "Exciter" si razil úspešne cestu k fanúšikom, kapela mala za sebou mega úspešné turné po Spojených štátoch a namierené mala do Európy. Promo aktivity však začali kapelu viac než unavovať.

Našli sa odvážni novinári, ktorí neskrývali, v súvislosti s albumom "Exciter", pocity nudy a našli odvahu rypnúť aj do nie príliš príjemných tém, napr. Alan a ako jeho odchod ovplyvnil zvuk posledných dvoch albumov.

Fletch: "Mám pocit, že Alan bol veľmi dôležitou súčasťou Depeche Mode a jeho vplyv a prínos citeľne postrádame."
Dave: "Tak to je od Teba veľmi milé a pokorné zároveň. Myslím, že Alan by tento Tvoj výrok dokázal skutočne oceniť :)"
Fletch: "Úprimne, myslím, že sme to vcelku dobre vyriešili spoluprácou s inými zaujímavými ľuďmi, ktorých sme zainteresovali do našej produkcie viac práve kvôli Alanovmu odchodu. Alan by inak mal tendenciu mať v štúdiu čo najviac vecí pod kontrolou. Takto sme sa museli spoliehať na iných ľudí, ale zdá sa, že zatiaľ máme šťastie."

Napriek všetkému bol Alan častou témou otázok novinárov a kapela sa ich až natoľko snažila odrážať, až vznikol nakoniec dojem, že Alan nikdy v kapele nepôsobil. To isté sa týkalo aj drogovej minulosti.
Martin: "Už ma doslova unavuje rozprávať o drogách. Zdá sa, že každý, s kým sme sa v posledných dňoch zhovárali, sa chcel rozprávať práve o nich. Každý akoby bol drogami posadnutý. Samozrejme, že drogy zohrali svoju úlohu, ale bolo to už pekne dávno, dnes už to pôsobí viac než nudne. Nechápem, prečo sa vždy chcete rozprávať práve o drogách. Poskytli sme zopár rozhovorov pre magazíny, oni ich vytlačili a zverejnili iba informácie o drogách."

V určitom období všetci svorne tvrdili, že si nič z toho drogového obdobia nepamätajú, čo sa dá aj pochopiť, nakoľko sa tie otázky neustále opakovali. Na druhej strane však tu a tam chalani pôsobili dosť neslušne. Čím však boli starší, tak tým viac spomínali a tak objavovali sami seba.

Fletch: "Bývali doby, kedy sme prišli do LA na celý týždeň a len, čo sme dorazili, okamžite začali pátrať, kde sa konajú aké párty, v akých kluboch. Lenže naša posledná návšteva bola iná. Ráno som sa zobudil a pomyslel si, "Bože, kiežby som si tie dva posledné drinky už nedal!" Čo už, bolesť hlavy si musím odtrpieť."

Martin: "Musím s Andym súhlasiť. V minulosti sme prehýrili každú jednu noc, ktorú sme v LA strávili. Včerajšia noc bola ale prvá v tomto týždni, kedy sme sa rozhodli opustiť hotel, aj to iba kvôli účasti na párty Grammy. Netvrdím, že nepijem viac, ako by som mal, no som si toho už vedomý. V minulosti mi to bolo jedno. Vtedy mi totiž išlo iba o to, aby to bolo najdivokejšie, ako to len bolo možné a z vysoka som pritom kašlal na to, čo bude na druhý deň."

Dave: "Sám seba som postavil do pozície, kedy úplne otvorene rozprávam o tom, čím som prešiel, stal som sa hrdinom príbehov iných a niektoré tie príbehy boli veľmi smutné. Boli z toho senzácie, no v skutočnosti to bolo všetko, len nie senzačné. Snažil som sa pochopiť, aký patetický život som viedol a ako som dovolil, aby sa tak stalo. Prinajmenšom to bol poctivý pohľad na to, čo sa deje. Faktom je, že som o tom hovoril až príliš, až som sa v tom strácal. Nakoniec to vyznelo, akoby som bol jediný feťak na svete, ktorý to nakoniec zvládol, ale skutočne som tak žil. Dnes sa cítím spokojne pri zistení, že som jedným z miliónov, ktorí zúfalo vo svojom živote hľadajú niekoho, aby sa s ním cítil dobre. Ten pocit bol pre mňa nový, myslím byť čistý a triezvy,a to je presne to, o čom som chcel hovoriť, pretože som chcel, aby sa tak cítil každý a to už je o niečom inom."

No a pokiaľ išlo o jeho tetovania: "Dnes ich už všetky ľutujem. Muselo byť za tým niečo skutočne divné, keď som bol schopný sa podvoliť toľkej bolesti. Myslel som si vtedy, že ma to urobí silnejším." Napriek tomu ich však vždy ukázal tam, kde len mohol.

Mimo iného Dave povedal: "Od samého začiatku fungovania našej kapely sa Martin a Fletch javili ako skutoční priatelia. Chodili spolu do školy a ja som bol pri nich akýsi outsider, v čom som pokračoval počas celej kariéry kapely. Sme úplne rozdielni, viem, že Fletch a Martin dokonca chodia spoločne hýriť, no nemyslím si, že sme tak niekedy činili ako kapela. Tu a tam sme spolu zašli do nejakého klubu, dali si spolu drink, ale to bolo tak všetko. Ale to je v poriadku, dnes mi to už nerobí problém. Myslím, že Martin ma rešpektuje rovnako, ako rešpektujem ja jeho, no on to nie je schopný priznať. Martin nepatrí k tým, kto ku Vám príde, potľapká Vás po pleci a povie: "To je fantastické". Aby som bol úprimný, vôbec neviem, ako by som sa v takom prípade vôbec zachoval."

Takisto sa kapela zaoberala svojim fanúšikmi, hlave tým, čo bude ďalej, keď postupne zostarnú, ako oni, tak aj fanúšikovia.
Martin: "Zakaždým, keď vydáme novú nahrávku, sa divím, že nech už prídeme kamkoľvek, tak nás prenasledujú náruživí fanúšikovia. Doslova akoby boli posadnutí, a to prosím berte ako kompliment. Ale kto vie, či tam budú aj keď bude mať, čo ja viem ... 60. Fakt by ma zaujímalo, či tam budú Oni od nás nie sú veľmi mladší. Možno nás budú prenasledovať starčekovia."

Dave: "Na to si asi budeme musieť zvyknúť. V hoteli nás napr. čakalo niekoľko párov fanúšikov a mali so sebou vlastné deti. Potom tam boli ďalší, ktorí nám povedali, že chceli prísť aj ich deti, ale tie sa museli už starať doma o vlastné deti a podobne. Neviem, aké to bude, ale tie decká boli komplet odeté v čiernej. To už trochu vzbudzuje obavy!"

Dave sa objavil v jednej rozhlasovej relácii, kde mu pustili úryvok skladby "Surrender". Na prekvapenie mal Dave s identifikáciou menšie problémy ...
To vážne nevieš identifikovať?
Dave: Nemám ani poňatia, čo to je.

Ale veď to spievaš ty.
Dave: No to áno, ale ...

Teraz by ste ho mali všetci vidieť, ten pohľad v jeho tvári "Nemám ani poňatia, čo to je" ...
Dave: No, ja ... Alebo že by to spieval Martin?

(Nakoniec sa do relácie dovolalo nejaké dievča a pieseň správne identifikovala)
Dave: "Surrender"! Tak predsa! Ja som to tušil ...

To by si ale predsa mal vedieť, veď si ju naspieval ty!
Dave: Už som to skoro mal. Z ktorého to je albumu? Alebo to bola nejaká b-strana?

Vyšlo to na singly "Only When I Lose Myself"
Dave: Takže takto ... b-strana

Takže to dievča nám vyriešilo záhadu.
Dave: Ja som to predsa vedel, len som Vás skúšal.

Európska časť Exciter tour odštartovala 28.sugusta 2001 v estónskom Taline, zahŕňala 43 vystúpení, vrátane finále v nemeckom Mannheim (5.11.2001). Celkovo navštívilo turné 1.5 milióna ľudí v 24 krajinách. Pre Európu sa plánovala aj druhá časť turné, ktorá sa mala uskutočniť v lete 2002, no nakoniec sa plány nezrealizovali.

V deň ukončenia turné sa na trhu objavil singel "Freelove", s b-stranou v podobe inštrumentálky "Zenstation". Oproti albumovej verzii bola singlová "Freelove" kompletne zremixovaná. Postaral sa o ňu Flood, ktorý už predtým vyhlásil, že s Depeche Mode už nikdy viac nechce spolupracovať, ale v prípade remixu to ani nie je nutné. Takisto bolo dostupných niekoľko ďalších rôznych remixov. Singel mal aj svoju DVD verziu, ktorá obsahovala live "bootleg" video verziu "Freelove" z Philadelphie, spolu so štyrmi krátkymi videami (zvuková skúška, fanúšikovia, "Black Celebration" a David), ako aj dve live audionahrávky skladieb "Breathe" a "The Dead Of Night". Video k single režíroval Anton Corbijn.

V roku 2002 došlo k významnej zmene, kedy sa Daniel Miller rozhodol predať spoločnosť Mute gigantu EMI. Daniel Miller zostal výkonným riaditeľom a Depeche Mode sa tak dostali do stajne veľkej nahrávacej spoločnosti, čomu sa odjakživa snažili vyhýbať. Napriek tomu sa im podarilo udržať si vlastnú nezávislosť.

V tom istom období založil Andy Fletcher vlastné vydavateľstvo s názvom Toast Hawaii. Väčšinou sa však venoval manažovaniu kapely Client.

11.februára 2002 vydali Depeche Mode posledný singel z albumu "Exciter", skladbu "Goodnight Lovers". Singel sa do rebríčku UK Singles Chart ani nekvalifikoval, nakoľko obsahoval príliš veľa skladieb. Pravidlo hovorí o maximálne troch skladbách, v prípade "Goodnight Lovers" to boli skladby štyri. B-stranu totiž tvorili "When The Body Speaks" v akustickej verzii, Electronicat remix skladby "The Dead Of Night" a Isan Falling Leaf Mix titulnej skladby. O video k singlu, ktoré vzniklo krátko po finálnom koncerte turné v Mannheim, sa postaral režisér John Hillcoat

27.mája 2002 sa na trhu objavil záznam z parížskeho koncertu - "One Night In Paris", o ktorý sa postaral Anton Corbijn, no a rok 2002 ukončili Depeche Mode vydaním 2DVD "The Videos 89-98+", ktoré, v porovnaní s prvým vydaním "The Videos 89-98" (25.11.2002) obsahovalo až 90 minút bonusového a raritného materiálu.

zdroj: depechemodebiographie.de

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa