DM: Kašleme na Brit Awards!

DM: Kašleme na Brit Awards!

Viac ako úprimný rozhovor poskytli Depeche Mode britskému denníku The Sun počas prác na videoklipe k singlu "Soothe My Soul". Na svoje si tu prídu aj fanúšikovia Alana Wildera smile

Jedna z vecí, ktoré na tohtoročných nevýrazných Brit Awards chýbali, bola skutočná rock´n´rollová kapela - ikonická kapela s turbolentnou históriou. Celé roky sa fanúšikovia a šéfovia hudobného priemyslu pýtajú, prečo neboli doposiaľ Depeche Mode nominovaní na cenu za hudobný prínos. A pritom je táto kapela celých 32 rokov na vrchole, od čias vydania prvého singla je zbožňovaná po celom svete a pýši sa predajom viac ako 100 miliónov nahrávok. To naozaj tento úspech kapely pochádzajúcej z Basildonu nastojí za povšimnutie?
"Sr*ť na celé Brit Awards," odpľuje si spevák Dave Gahan.

"Poviem vám historku. Možno niekomu spôsobím problémy, ale bolo nám povedané, že tento rok nám udelia nejakú novú cenu. Najvplyvnejšia kapela posledných dvoch dekád alebo čosi podobné... V podstate iná podoba tej zbastardčenej "Lifetime Achievement Award". Tak sme povedali, "No tak to je super!". Neskôr sme sa dopočuli, že cez ITV nebudú práve tú časť s nami vysielať v priamom prenose. To sme sa už nezdržali a povedali, "ak nás nechcú vysielať v priamom prenose, tak sa jednoducho ich najvplyvnejšou kapelou nestaneme." Koľko iných kapiel má tak veľa hitov a žala úspechy po celom svete tak dlho? "Sr*ť na nich aj na tie ich sr*čky."
Tento výbuch hnevu sa odohral v šatni zákulisia natáčania videoklipu k novému singlu "Soothe My Soul", ktorého réžiu má na starosti režisér Warren Fu.

SFTW sú v zasneženom New Yorku s kapelou, ktorá práve chystá vydanie svojho 13-teho štúdiového albumu - "Delta Machine".
Pokým sa každý z kapely pripravoval na svoj výstup, stretli sme sa s nimi individuálne - čiže s Davidom Gahanom (50), klávesákom a skladateľom Martinom Gorem (51) a dalším zakladajúcim členom a klávesákom Andym Fletcherom (51). Album "Delta Machine" je najsilnejším albumom kapely za posledné roky, plný bohatej elektroniky a silných vokálov. Hneď úvodná skladba, "Welcome To My World", je veľkolepá, s trasúcimi sa techno údermi a skľučujúcimi vokálmi Gahana a Goreho. Nakazlivý prvý singel "Heaven" je takisto jedinečný, rovnako ako "The Child Inside".

Samotná kapela radí album niekde medzi album "Violator" (1990) a "Songs Of Faith And Devotion" (1993), ktoré oba zožali úspech ako u poslucháčov, tak aj kritiky, a všetci traja sa zhodujú, že ide o výnimočnú nahrávku.
"To ale kapely takto komentujú nové albumy vždy," prehlási Gahan so svojim americko-essexovým prízvukom, keďže v súčasnosti žije v New Yorku a pár rokov predtým pobýval v Los Angeles.
"Lenže o tomto albume som to vedel už vtedy, keď som písal skladby a nahrával ich demá v mojom malom štúdiu."
Gahan, ktorý v minulom roku vydal s kapelou Soulsavers album "The Light The Dead See", predstavuje na novom albume Depeche Mode tentoraz omnoho presvedčivejšie vlastné skladby. Na samotný album sa dostali hneď tri jeho skladby a jedna z nich, "Broken", partí medzi tie s najväčším potenciálom.
Dodal: "Komponoval som s Kurtom Uenalom, to je chlapík, ktorý spracovával moje vokály na albume "Hourglass" (Gahanov sólový album z roku 2007). Vytiahol z nich to najlepšie. Samotný text "Broken" je postavený na príbehu môjho priateľa, ktorý istý čas zápasil so svojimi démonmi. Videl som v ňom samého seba... lenže vy sami nedokážete niekoho zmeniť."

Najväčším fanúšikom skladieb je Gore, do roku 2005 jediným skladateľ v kapele. S albumom "Playing The Angel" mu Gahan oznámil, že sa zúčastní nahrávania iba pod podmienkou, že na ňom bude autorsky spolupracovať.
Gore priznáva: "Spočiatku to bolo veľmi ťažké - keď fungujete ako jediný skladateľ tak dlho, je veľmi zložité k procesu pripustiť niekoho iného. Ale myslím, že sa tak cíti šťastnejší a viac sa do kapely integroval, nakoľko teraz prispieva nielen spevom." Následne si Gore usrkne zo svojho slizkého zeleného zdravotného nápoja a uškrnie sa.
Po výbuchu smiechu dodá: "Nechutí to práve najlepšie, ale udržuje ma to v zdraví. Keď už raz trpíte závislosťou, tak aj keď sa jednej zbavíte, musíte ju nahradiť inou."
Gore mal na mysli svoj alkoholizmus, ktorého sa definitívne zbavil počas turné k albumu "Playing The Angel" v roku 2006. Keď sa s týmto hanblivým hudobníkom SFTW stretol v roku 2009, počas kampane k albumu "Sounds Of The Universe", tak sa o svoje závislosti vyjadroval veľmi diskrétne.

Dnes je Gore vo väčšej pohode. Hovorí, "Bolo to vtedy zložité. Boli sme na cestách a vtedy je vždy ťažké vyhnúť sa alkoholu. Dospel som však do bodu, kedy som si uvedomil, že ak sa nezačnem o seba viac starať, dlho žiť nebudem. Pil som vtedy prakticky celý deň - v podstate som sa zobudil a alkohol už bol súčasť raňajok. Vďaka Bohu, že zopár bláznov v tej dobe ešte neprepadlo šialenstvu smartfónov. Ak by to frčalo už vtedy, keď som pil a strácal nad vecami kontrolu, bol by som okamžite každú chvílu na YouTube," zasmeje sa a pokračuje. "Aby som to okorenil, zo zábavy som sa v hotelových baroch vyzliekal do naha. Viete si predstaviť, že by som to robil dnes?"

Depeche Mode sú kapelou, ktorej história je plná excesov. V roku 1996 Gahan slávne "zomrel", keď sa predávkoval speedballom v Los Angeles. Rok predtým sa pokúsil o samovraždu prerezaním žíl v zápästí, čo neskôr označil ako volanie o pomoc. V roku 2009 pre zmenu skolaboval na pódiu a krátko na to mu odstránili nádor z močového mechúra. Dnes, hoc zdravo vyzerajúci, no oblečený v čiernom, dodáva: "Cítim sa skvele. Ale o mesiac ma čakajú ďalšie testy. Všetky tie procedúry sú veľmi nepríjemné, ale musím ich absolvovať. Mám z toho obavy, ale nie veľké. Dobrá vec na fakte, že som bývalý závislák, je, že moje odopieranie je neuveriteľne silné. Dokážem zbaviť ľudí, ako aj vecí, proste čohokoľvek, čo môže niečo spustiť."

Fletch sa počas rozhovoru s úžasom pozastavil nad dlhovekosťou kapely. "Je to úžasná kariéra. Samozrejme máme za sebou ako vrcholy, tak aj pády, ale stále sme pokračovali ďalej. Dnes sme v pozícii, že sme populárnejší, než kedykoľvek predtým a sme vďaka tomu veľmi šťastní. Ale pohľady späť sú vždy zábavné. No najtrápnejšie sú naše ranné videá - myslím tie pred tým, ako sme stretli Antona Corbijna. No napriek tomu si nikto nikdy nemyslel, že raz budeme tak veľkí a úspešní, ako sme dnes a ešte stále budeme pokračovať."

Gore sa nádavno dostal do sporu so Simonom Cowellom po tom, čo si zažartoval v jednom rozhovore na jeho adresu: "Myslím, že by mal niekto Simona Cowella zastreliť, práve pre jeho vplyv v hudobnom priemysle." Cowell spusil na Twitteri protiútok a nazval ho čudákom a hlupákom. Dnes Gore vraví: "Bol to z mojej neškodný, impertinentný a prostoreký komentár. Najzábavnejšie na tom ale bolo, že väčšia časť sveta so mnou súhlasila."

V rozhovore s SFTW viac úprimnejší Gahan prehlásil: "Ako si vôbec dovolil označiť nás za zvrhlíkov? Boli sme práve v New Orleans, kedy sa to celé prevalilo, filmovali sme. Bolo to hysterické. Namyslenosť pána Cowella je nauveriteľná."

Minulý rok sa Gore spojil s niekdajším zakladateľom Depeche Mode, Vincem Clarkem, a spolu pod pseudonymom VCMG vytvorili techno album "Ssss". Gore dodáva: "Bol to projekt plný radosti a myslím, že veľmi pomohol mojej práci na "Delta Machine". Počas nahrávania aktuálneho album kapely navštívil Clarke (z DM odišiel v roku 1981 a následne založil kapely Yazoo a Erasure) svojich niekdajších kolegov v štúdiu, v New Yorku. Gahan pridáva, "To spoločné nahrávanie prospelo hlavne Martinovi, pretože vďaka tomu sa navždy zbavili zlosti, ktorá medzi nimi vládla. Nemyslím si, že za posledných 20 rokov spolu komunikovali."

"Bolo fajn niekam s Vincem vyraziť. A to sa tam zrazu objavil aj Daniel Miller. Sedeli sme všetci v jednej miestnosti. Vince si prezeral všetky tie Martinove modulárne mašinky, ja som sedel v pozadí a všetko to sledoval. Prehlásil som, "vôbec nič sa nezmenilo". Rozprávali sme si tie isté vtipy a spolu potom zašli na večeru. S Vincem som sa prechádzal a rozprával. Prešli sme spolu 15 blokov. Nerozprával som sa s ním 25 rokov."

Clarke nebol jediným návštevníkom v štúdiu. Zastavil sa tam aj americký spevák Frank Ocean a Martin Gore s ním nahral spoločnú pieseň. Gore vysvetľuje: "Len nakukol a pozdravil nás. Bol totiž vo vedľajšom štúdiu s Aliciou Keys. Ale neviem, čo sa ďalej dialo s tou skladbou."

Skladba "Long Time Line" na deluxe edícii nového albumu reprezentuje pre Depeche Mode historický moment, kedy Gahan s Gorem napísal spoločnú skladbu. Gahan: "Bolo to úplne skvelé. Martin mal k dispozícii tento nadpozemský kúsok hudby a náš producent Ben Hillier sa do toho oprel." (smiech) "Práca na tomto albume bola naozaj veselá, čo je inak dosť čudné, keďže sme odjakživa bandou zmätkárov."

"Hral s nami aj Chris Berg, známejší vďaka The Knife a Fever Ray a myslím, že vďaka nemu je tento album iný. Bol ako Alan Wilder (niekdajší člen kapely do roku 1995), veľmi muzikálny. Alana postrádame dodnes. Trvalo celých 20 rokov, kým sme opäť našli tie správne zvuky. Podľa mňa sme vyprodukovali naozaj dobré skladby."

"Myslím, že "Playing The Angel" je vydarený album, lenže Alan pridal do Martinových skladieb vždy niečo extra. Sme spolu v e-mailovom kontakte a bolo úžasné, keď sa k nám na pódiu pridal počas vystúpenia pre TTC v londýnskej Royal Albert Hall (2010). Keď nás Alan opustil, chýbal nám a som si istý, že to na následnych albumoch bolo cítiť."

Prehral som tieto slová Goremu a ten ostro nesúhlasil. Zasmial sa: "To je mi novinka, ja som to tak necítil - ja som si nahrávanie tých albumov užíval. Najviac asi "Playing The Angel", no takisto "Ultra", ktoré vyšlo po Alanovom odchode."

Kapela onedlho odštartuje turné, s ktorým sa v máji zastavia v londýnskej O2 Aréne a všetci traja sa na to veľmi tešia. Fletch zažartuje: "Jediná starosť, ktorú mám s týmto vystúpením, je zháňanie vstupeniek pre celú rodinu a mojich kamošov. Po londýnskom koncerte sa to potom podobá svadobnej hostine."
Gahan dodáva: "Zvukovo sme na pódiu absolútne skvelí - a bude to skvelé, vrátiť sa opäť do UK."

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa