Bluesový stroj (2013 - 2014) - I.

Bluesový stroj (2013 - 2014) - I.

Albumové obdobie "Delta Machine" odštartovala kapela vydaním 50-teho singla "Heaven", ktorý sa vo väčšine sveta objavil v digitálnej podobe 31.januára 2013, vo fyzickej o deň neskôr. V rodnej Británii sa vydania dočkal až 17.marca 2013.

O video k singlu sa postaralrežisér Timothy Saccenti a vzniko v The Marigny Opera House, pôvodne v katolíckom chráme, v New Orleans, v decembri 2012. V rebríčkoch si singel udržiaval skôr priemerné umiestnenia, no na prvé priečky sa mu podarilo dostať v Spojených štátoch (v rebríčku Hot Dance Club Songs) a Maďarsku, v Nemecku sa vyšplhal na druhé miesto. Zo strany kapelu šlo o odvážny ťah, nakoľko "Heaven" je pomalá a náladová skladba, ktorú sotva možno považovať za hitový singel.

Fletch: "Singel sa v podstate nechytil hlavne kvôli zvuku. No, sme už "starci". Mysleli sme si, že rádiá dokážu vysielať aj pomalšie skladby. Ukázalo sa však, že tomu tak nie je."

Martin: "Zábavné na tom je, že "Heaven", čiže pilotný singel, nie je práve reprezentatívny, pokiaľ ide o celkový zvuk albumu. Asi som mal pri väčšine skladieb začať, čo ja viem, bassovou linkou, k nej pridať nejaké bicie slučky, zopár modulárnych efektov a následne začať so spevom. Tak to aj naozaj robím. A keď pri tvorbe akože spievam, tak len predstieram slová. Popritom sa začnú rodiť skutočné texty. Robí to tak kopec ľudí, viete, spievajú v akomsi cudzom jazyku a podobne. Ale pri tvorbe v podstate vždy začínam so spevom."

Dave: "Úprimne, všetci sme boli nadšení zo skladby "Angel", ktorá je viac agresívna a typickejšia, vzhľadom na to, čo by ste očakávali pri pilotnom singly. Ale "Heaven" je jedna z najlepších skladieb, aké kedy Martin napísal v posledných rokoch a to z mnohých dôvodov. Je to jedna z tých piesní, ktoré ma povzbudzujú v ďalšej hudobnej práci. Aby som to skrátil, akamžite, ako som ju počul, som ju chcel spievať. S Martinom máme obaja pocit, že v mnohých ohľadoch práve táto skladba reprezentuje celý album a práve preto sme ju chceli ako pilotný singel. Nebolo to o nejakom pocite, že by z toho mohol byť veľký hit, či podobne, ale to nás vôbec neposúva v tvorbe. Jasné, že všetci máme radi hity, je skvelé mať hit, ale po tých 13 albumoch nás hity rozhodne neposúvajú vpred. Tú úlohu plnia konkrétne skladby a "Heaven" je jednou z nich. V momente, ako mi Martin prehral jej demo, strhla ma. Je to gospel, je to blues, je to presne moja šálka kávy. Takéto skladby ma oslovujú."

22.marca 2013 sa na trhu konečne objavil album "Delta Machine". V Spojených štátoch bol vydaný pod hlavičkami vydavateľstiev Columbia Records a Mute Records, o distribúciudo zvyšku sveta sa postaralo vydavateľstvo Sony Music. V Británii album debutoval na 2.mieste v rebríčku predajnosti, v americkom Billboard 200 na 6.mieste, v Nemecku, podľa predpokladu, na najvyššej pozícii.

Slovo "Delta" v názve albumu odkazovalo na bluesové prvky, "Machine" zasa na tie elektronické.

Dave: "Mali sme niekoľko permutácii pre názov albumu, napr. "niečo" Machine alebo Detla "niečo", až raz Martin zahlásil: "Delta Machine"? Ale osobne by som sa vyhol hodnoteniu, že je to bluesová nahrávka, tak ako to už niekoľkokrát spomenul Fletch. Mnohým bluesovým hudobníkom to môže pripadať ako urážka. Dobre, súhlasím, že je tam cítiť výrazný vplyv tohto štýlu. Ale Depeche Mode, to sme v zásady my, ktorí stále niečo hľadáme a cestou životom neustále stonáme :)"

Ako je už u kapely zvykom, k jednotlivým skladbám sa veľmi nevyjadrujú.
Dave: ""Broken" je trochu svižnejšia, ale po textovej stránke je to temná skladba. Pojednáva o jednom priateľovi, ktorý sa istý čas ocitol v pazúroch svojich vlastných démonov. Akoby som v ňom videl seba, no nikoho nedokážete prinútiť ku zmene. Všetko, čo môžem povedať je, že "Delta Machine" je pravdivý album. Toto sme my, toto dokážeme s Martinom spoločne vyčarovať. Ak by to bolo celé na mne, a netvrdím, že by som to potiahol správnym smerom, možno by sme to celé urobili trochu uvoľnenejšie. Martin hrá skvele na gitaru, ale rád pracuje s elektronikou a v tomto smere ho musím podporovať."

Martin (o "My Little Universe"): "Vtipné na tom je, že práve táto skladba, zo všetkých, ktoré som pre album skomponoval, prešla najrazantnejšou zmenou. Viete, po celý čas sme mali dojem, že sa práve táto skladba na album nedostane, pretože k nemu akosi nepasovala. Bola až príliš komplikovaná v detailoch. Obsahovala zmeny akordov, hoci to ani nebolo potrebné. Takže sme ju doslova ohlodali na kosť a myslím, že vo výsledku sa pod ňu najviac podpísal náš programátor, Christoffer Berg. On bol vlastne ten, kto tú skladbu obnažil a začal ju budovať úplne odznova."

Dave (o "Should Be Higher"): "Tá skladba odkazuje na môj častý počiatočný záujem o niečo, čo v konečnom dôsledku nemusí byť reálne :) A často ma to môže dostať do ťažkostí. Napriek tomu ma stále priťahuje druhá stránka vecí, o ktorých si myslím, že ovplyvňujú moju optimistickú stránku. Niekedy si však uvedomím, že to, čo sa javí pre mňa ako vzrušujúce, môže byť pre vás nebezpečné. Dosiahnutie pravdy je však vždy trochu dlhší proces. V konečnom dôsledku je to tak však prínosnejšie. Pretože potom nasleduje ten verš: "You Should Be Higher. I´ll take you higher." A to presne odkazuje na niečo, čo často v živote vnímam, jeho samotnú podstatu a to je samo o sebe nádherná vec. Ale aby ste sa stali toho súčasťou, tak na tom musíte trochu popracovať. A potom príde to, čo vyjadruje verš: "Love Is All I Want"."

Skutočným prekvapením na albume bola skladba "Slow".
Fletch: "Verte, či nie, túto skladbu napísal Martin pre album "Songs Of Faith And Devotion", a z nejakého bizarného dôvodu nebola nikdy nahratá. Martin sa po rokoch prehrabával vo svojom archíve, vytiahol práve túto skladbu a povedal, "Táto je celkom vydarená". Takže pôvodné demo prepracoval, nahral nanovo a zrazu je z toho skvelá skladba."

Dave: "Hneď ako som si ju vypočul, tak som Martinovi povedal, "To je pekne stará skladba." On na to, "Áno, len ju potrebujem prespievať." A on ju vlastne prepracoval. Čo si spomínam, tak keď nám pred albumom SOFAD Martin prehrával demá, tak som tam len sedel a počúval. Alan sa k niektorým ani nedostal ... jednoducho sa do úzkeho výberu vtedy vôbec nedostala, takže sa zdá, že si ju Martin odložil a teraz perfektne pasuje k tomu, čo produkujeme dnes."

Práve skladba "Slow" sa stala zdrojom vášnivých diskusii medzi fanúšikmi. Jedni boli presvedčení, že by naozaj dokonale pasovala na album "Songs Of Faith And Devotion", iní uvádzali, že musel byť skutočne dobrý dôvod k faktu, že sa na album nebola vybratá. Možno sa Alanovi zdala až príliš jednoduchá a priamočiara. A keď sa pozriete na jej samotný text, ktorý pojednáva o pomalom, intenzívnom sexe, možno si uvedomíte, prečo sa naozaj skladba na albume neobjavila. Verše ako "I don't need a race in my bed when speed's in my heart and speed's in my head instead", či "Slow, slow, slow as you can go that's how I like it" asi sotva dokážu konkurovať rozpolteným veršom "oh girl, lead me into your darkness when this world is trying its hardest to leave me unimpressed" ("One Caress") alebo hĺbavým slovám "Is simplicity best or simply the easiest? The narrowest path is always the holiest" z "Judas".
Nech už to bolo akokoľvek, skladba s takýmto obsahom našla svoje miesto práve na albume "Delta Machine".

V období promo kampane k albumu "Delta Machine" sa Martin, pri otázke ohľadne súčasného hudobného biznisu, vyjadril v štýle, že "by niekto mal zastreliť Simona Cowella" (pozn. Cowell je známy ako porotca súťaží Pop Idol, The X Factor, Britain's Got Talent a American Idol). To samozrejme nezostalo bez povšimnutia a Cowell nakoniec uviedol na svojom twitteri: "V tomto roku bolo zastrelených množstvo ľudí a ľudia, ako napr. čudák Gore, to ešte aj podporujú."

"To bolo skvelé," zasmial sa Martin, nakoľko nečakal, že jeho nemiestna poznámka by mohla mať takú odozvu. "Myslím, že väčšina sveta so mnou súhlasila," uškrnul sa. A to bola možno jediná vtipná vec, ktorá v rozhovoroch z toho obdobia zaznela. Hoci členovia kapely nestratili zmysel pre humor, vo väčšine rozhovorov prezentovali tú serióznejšiu a vyspelejšiu stránku osobností. Na druhej strane, takmer všetci novinári vyťahovali staré historky, takže opäť sa pripomínali hlavne Davidove, vtedy 17 rokov staré, problémy s drogami, ako aj predávkovanie spojené s klinickou smrťou. Nezabudlo sa ani na zdravotné problémy a odstránený nezhubný nádor počas Tour Of The Universe 2009. Ono, keď sa niekoho pýtate na vážne problémy z jeho minulosti, asi ťažko očakávať niečo iné, než seriózny prístup. Keby novinárí tieto témy vynechali, určite by zažili s Davidom pri rozhovoroch viac zábavy ...

na pokračovanie ...

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa