60 sekúnd s Martinom (04/2003)

Martin Gore, génius stojaci za Depeche Mode. Spolu s Andym Fletcherom a Davidom Gahanom tvoria kapelu s hitmi ako "Just Can't Get Enough", "Blasphemous Rumours" a "Personal Jesus". Pred šiestimi rokmi skoro skončili, ale opäť sa chytili. V týchto dňoch vyšiel Goreho druhý sólový album, zbierka coververzií, Counterfeit².

METRO: Ako si sa dostal do Kalifornie?
Žijem v Santa Barbare. Manželka je Američanka, žila so mnou v Anglicku 11 rokov a nakoniec povedala, že už má toho akurát dosť.

Nezvykla si na Basildon?
Ups! Tam nežijem už 20 rokov. Chvíľu sme žili v Londýne a potom sme sa presťahovali do Hertfordshiru.

Chýba ti Anglicko?
Ak tak, chýbajú mi kamoši a blbiny, ako futbal. Ale odhliadnuc od toho, našiel som zmysel života a kopec pozitívnych vecí. Aj keď som sem nešiel kvôli kalifornskému zdravému štýlu, človek sa tu cíti zdravšie už len kvôli počasiu. Je skvelé zobúdzať sa každé ráno do slnečného dňa.

Nie je problémom pre Depeche Mode, že každý z Vás žije v inej časti sveta?
V tom nie je žiaden rozdiel, kde žijeme. Skutočne to nie je podstatné. Ak na niečom pracujeme, tak kopec času trávime jeden u druhého, ako tomu bolo pri posledných albumoch, a potom sa zasa rozídeme na svoje strany. A zrejme je prospešné, keď o sebe nejaký čas vôbec nevieme.

Naznačuje tvoj album, že tvoje skladateľské schopnosti sa strácajú?
Ako člen DM si nemyslím, že by bolo vhodné použiť vlastné skladby na sólový projekt. Nie som veľmi plodný skladateľ, takže si to odkladám pre kapelu. Nemyslím si, že by ostatní boli šťastní, keby naše projekty boli rozťahané viac, ako sú.

Ako si vyberal veci na album?
Sadol som si a urobil zoznam skladieb, ktorých cover by som rád urobil. Nie som si istý, či je na tých skladbách čosi špeciálne, že som ich chcel použiť. Proste musia brnknúť na správnu citovú strunu.

Andy si myslí, že môžeš zahrať ktorúkoľvek napísanú pieseň.
Hmm... povedal by, že je to skôr tak, že by som väčšinu z nich sprznil.

Čo ťa priviedlo k myšlienke vydať po 13-tich rokoch ďalší Counterfeit?
Premýšľal som o tom už dlho, ale mali sme s kapelou veľa záväzkov, a každá chvíľa s rodinou mi bola vzácna. Je hrozne ťažké skombinovať čas na rodinu a kapelu čo najlepšie, tak som to hodil za hlavu. Minulý rok som zistil, že Dave robí sólový album, tak som myslel, že by to bolo ideálne.

Počul si už Davidove veci?
Teraz som sa o tom rozprával s našim manažérom. Snažil som sa trikrát vyzdvihnúť si balík, čo mi David poslal, ale zrejme sa to už stratilo na pošte.

O akú súťaž ide?
O žiadnu, vážne. Skutočne neviem, čo od toho Dave očakáva. Nemám žiadne komerčné úmysly s Counterfeit². Nemyslím si, že sa toho predá nejako extra veľa, keďže nejde o komerčnú vec. Bol by som prekvapený, ak by to malo veľký úspech.

Nadobro skončili sukne a make-up?
Sukne si neobliekam od roku 1985. Vždy som prekvapený, ako to tu v Anglicku ľudí neustále fascinuje. Zbytok sveta to netrápi. Neviem, či si na to nepämatajú alebo na to kašlú. Prišiel som s tým v glam ére. To bolo vtedy, keď som bol plný pocitov - takže som očakával, že pri make-upe zostanem len na chvíľu.

Ako ťa poznačilo temné obdobie (DM)?
To bolo jedno z tých období, cez ktoré musíš prejsť a zrazu sa ocitneš na druhej strane. Dave je čistý už 6 rokov. Pomohlo to stmeliť nálady v kapele - nálada sa zlepšila a my sa sme mohli konečne cez to všetko dostať. Musím priznať, že som celkom neprestal piť - stále rád zájdem na príležitostné pivko.

Čo si myslíš o návrate nostalgie 80-tych rokov?
Tak to chodí. Myslím, že sa čakalo len na správny čas. Približne každých 20 rokov sa koná obroda hudby, takže nastal čas pre elektro. Je to zábavné, ale stojíme od toho bokom. Chceme sa vyhnúť označeniu kapely 80-tych rokov, my sme sa nerozpadli a nedali opäť dokopy. Robili sme hudbu spolu 20 rokov a nepotrebujeme sa obzerať späť.

Obaja ste sa Davidom mali na stránkach prvoaprílové žartíky. Je to doteraz nepovšimnutá príjemná stránka DM?
Popravde - to nebol náš nápad. Bavili sme sa o tom a myslím, že to bolo celkom zábavné. Nie sme celkom mrzutí a zatrpknutí - to je tá príjemná stránka kapely. Máme čosi prichystané na koniec roka, keď David a ja projekty uzavrieme.

Máte absolútne oddaných fanúšikov. Keby ste vydali úplne "naprd" album, predával by sa?
Naši fanúšikovia sú neuveriteľne verní. Pravdepodobne omnoho viac, ako u ktorejkoľvej inej kapely. Ale myslím, že aj viac súdni. Keby sme vydali naprd album, veľmi skoro by nám to dali pocítiť a ďalší by si už nekúpili. Jedna z vecí, ktorá nám zaručuje dlhú životnosť je fakt, že stále vydávame dobré albumy.

Nie je náhodou Stephen Hawking vaším fanúšikom?
Jeho syn určite. Stephen pred rokmi navštívil naše londýnske vystúpenie, a povedal, že bol nadšený.

Prišiel sa pozrieť na make-up?
Nie.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa