Best Of ... (2006)

Best Of ... (2006)

S Andym Fletcherom o nie veľmi zaujímavom výbere toho najlepšieho z produkcie Depeche Mode.

Pán Fletcher, Váš názor na samotný myšlienku "Best Of"?
Pre nás to znamená odpoveď na nasledovnú otázku: Ak ste mladý a od kapely poznáte len jednu skladbu, prečo si výberovku nekúpiť? Tie najlepšie nahrávky. A je jedno, či ide o Elvisa alebo o Depeche Mode. Samozrejme je nám jasné, že v tomto prípade nejde o žiadne umelecké dielo.

Ale teda dúfate, že touto cestou oslovíte mladých poslucháčov. Klasickí fanúšikovia Depeche Mode počúvajú vašu produkciu všade, nielen v rodinnom sedane...
A títo klasickí fanúšikovia majú týmto garantované, že na "Best Of" kompilácii budú mať všetky svoje obľúbené skladby. My sa rozhodne nesnažíme za každú cenu osloviť mladé publikum. Ale ak sa deckám tie skladby budú páčiť, tak nás to poteší.

Pri takýchto kompiláciach sa neobchádzajú skutočnosti, ktoré za skladbami stáli. Pri ktorých udalostiach z histórie kapely si poviete, že je dobré, že už sú za vami?
Napr. pokiaľ išlo o obliekanie v ranných časoch, to bolo doslova až trápne. To som skutočne rád, že už to máme dávno za sebou. To sa zmenilo až začiatkom spolupráce s Antonom Corbijnom. Po hudobnej stránke však toho veľa nie je. Teda okrem zložitých období, ktorými sme prešli. Drogy v tom zohrali značnú časť, obzlášť, keď sa tento problém týkal Davida. Aj v tomto prípade som rád, že je to za nami.

Stratili ste niekedy nádej?
No, mali sme jedno zložité obdobie, kedy sme nahrávali album "Ultra". V New Yorku sme mali na šesť týždňov zarezervované štúdio na nahrávanie Davidových vokálov. Na ich konci sme nemali v rukách nič. Vtedy sme mali pocit, že to jednoducho už ďalej nejde. Bol to akýsi bod zlomu. Vlastne sme v tom čase mali všetci svoje problémy. To obdobie sa dá označiť za kolaps Depeche Mode.

Čo to spôsobilo?
Jednoducho bol úspech až príliš veľký. Som rád, že sme to všetko prežili a dnes sme súdržnejší, než kedykoľvek predtým. Dospeli sme aj ľudsky. Veľkú rolu v tomto zohral aj neskorší Davidov sólový album. Získal tým opäť sebadôveru. Podľa môjho názoru bol ten album takisto kľúčom k neskoršej dobrej nálade v kapele.

Nedostatok sebadôvery? U Davida Gahana?
Keď vidíte na pódiu niekoho, ako je Dave Gahan, tak máte pocit, že si až super dôveruje. Lenže pódium nemá so skutočným životom vôbec nič spoločné. Myslím si, že David s tým mal problém odjakživa. On spieval, ale nebol autorom tých skladieb. Nahrávanie jeho vlastných piesní, to pre neho veľmi veľa znamená.

A aký význam má pre vás fakt, že jedna z jeho vlastných skladieb sa nachádza aj na aktuálnej výberovke toho najlepšieho?
No, v podstate to tak chcel David a my sme si povedali, a prečo nie?

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (59)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa