2003: Čo rok dal, čo rok vzal

Rok 2003 možno bez akýchkoľvek prehnaných fráz označiť ako "rok udalostí". Či už na politickej alebo kultúrnej scéne. Zo všetkých strán bolo denne chŕlené množstvo informácii a človek, aby mal aký-taký prehľad, mal čo robiť, aby vyselektoval z nich to podstatné, čo mu pomôže zorientovať sa v tomto uponáhľanom svete.

Nebolo tomu inak ani na hudobnej scéne, a tobôž nie v tom našom "čiernom svete". Preč sú časy, kedy sme sa o čomkoľvek novom dozvedali niekedy aj s niekoľkomesačným oneskorením. Dnes sa už mnohé správy dostávajú ku nám priamo "on-line". Pri prvom pomyslení na tento článok, som musel teda v pamäti zaloviť riadne, aby som si uvedomil, koľko som toho za celý rok zažil, a samozrejme nielen ja. Veď si len spomeňte, ako Depeche Mode ukončili rok 2002. S hrdosťou, radosťou a so všetkou poctou si prebrali cenu magazínu "Q" a cez internet poslali fanúšikom povzbudivé pozdravy. A tí, teda vlastne my, sme si prišli na svoje. Hoci sme Depeche Mode v tomto roku nemali šancu vidieť pokope, predsalen nám chalani dokázali, že sú pri sile. Veď si len spomeňte na začiatok roka, kedy sa ako prvý ozval Andy, ktorý založil svoj vlastný label a začal zverejňovať nahrávky svojich zvereňkýň z kapely Client. Jar zasa celá patrila Martinovi, ktorý vydal svoj druhý sólový album a fanúšikov obdaril krátkym miniturné. Šťastlivci si skutočne prišli na svoje. No, ale na tohtoročné leto si určite spomenie väčšina z vás. Leto totiž patrilo "namyslenému" Davidovi, ktorý síce v rozhovoroch predbiehal svoje myšlienky, ale na pódiu mu to šlo priam skvele. To však v tom čase depešáci priamo zo srdca Európy netušili, čo ich čaká na jeseň. Najprv sa potešili správou, ktorá ohlasovala druhý singel z Martinovho albumu s pridaným videozáznamom z vystúpenia v Miláne, pár dní na to Andy všetkých upokojil vyhlásením, že v budúcom roku sa chystá nahrávanie ďalšieho albumu Depeche Mode, no krátko na to všetkých dorazili prvé správy o chystanom koncerte Davida Gahana v Bratislave. Večný sen sa aspoň čiastočne splnil a pred polnocou, v sobotu 8. novembra, neostávalo Davidovi nič iné, len na radosť publika v Inchebe skonštatovať, že zažil nalepší koncert z celého svojho turné. Čo viac mohlo povzbudiť naše nádeje, že raz sa možno dočkáme aj vystúpenia DM v našich končinách. Snáď len večný optimista Andy, ktorý stále verí v budúcnosť kapely, a jeho uši už mali možnosť z tej budúcosti aj čosi začuť.
Bohužiaľ, ako to už v živote chodí, nádeje nielen rastú, ale sa aj strácajú. Ak sme si po všetkých tých Davidových výrokoch na adresu ostatných členov kapely s uspokojením vydýchli, že snáď sa to s pochopením premlčí, opak sa stal pravdou a ku koncu roka nás pesimizmom oblial samotný mozog kapely, Martin, ktorý vidí budúcnosť Depeche Mode veľmi nejasne, a pokiaľ sa nenájde spoločná vôľa, nič nebude mať význam.

Ale na takéto veci je najlepší "nový začiatok" v podobe začínajúceho sa ďalšieho roka, ktorý so sebou prinesie nové nádeje a snáď aj lepšie vyhliadky. Preto si všetci zaželajme, aby sme to, čo na nás chystajú politici, zasa raz šťastne prežili a aby nás všetko nové, čo pre nás prichystajú chalani z Depeche Mode, či už ako celok alebo jednotlici, poriadne prevalcovalo a aspoň na chvíľu nás urobili šťastnými.

Ďakujeme Vám za všetku Vašu podporu a návštevnosť v roku 2003 a zároveň všetkým želáme všetko dobré v novom roku 2004.

kolektív autorov depechemode.sk

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa