Diskusné fórum

   
Jazyková (ale aj vôbec) kultúra? :-)
Pridané: 12. január 2010 o 11:14 AM
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  4
Registrovaný  2009-11-20

Lightstick? To je po česky? grin.Nabudúce môžeš napisať cely prispevok v angličtine, aj tak malé jazyky časom vymiznu, tak na čo sa o ne starať, treba
skôr priliať olej do ohňa grin.
(niekedy mám pocit, že Dangerous -pri všetkej úcte- buďto žije v zahraničí
telom i mysľou alebo je tak bezhranične anglofílny (fakt nič v zlom) alebo tak trošku lenivý, źe nenapíše “svetelné tyčinky”...veď sú to AŽ dve slová. 
Jasné, že tomu 90 percent ľudi rozumie, len občas čakám, aké slovo Dangerous prepasuje nabuduce a bude sa snažiť používať ho silou-mocou namiesto českeho ekvivalentu.
DM sú anglická kapela, sú súčasťou istej kultúry a mi-aj cez nich- tiež.
Len by niekedy nezaškodilo trošku konštruktívne kritického odstupu.
Angličtina je nesporne dobrý “vynález vekov”, čínštinu či japončinu (alebo iný jazyk “z ineho sudku”) by som sa veru asi nechcel učiť dlhé mesiace, aby som akurát vedel povedať, že chcem ísť na WC-navyše kedˇtu je univerzálny, svetový jazyk, ktorý šetrí čas i námahu. Alebo rozumieť textom, ktoré si spievam, rozširovať si obzory či dokonca vlastnú vreckovú dimenziu vďaka knihám, ľuďom či práve tej hudbe.. To hej. Ale nie dusiť vlastný/vlastné jazyky a vyjadrovať sa ako nejaky “tinedžerský” fanúšik Lady Haha, pre ktorého je všetko “kuul” atď.
Nič proti Dangerousovi, teraz som vyjadril svoj dojem, viac než názor, ale skôr než ma niekto náhodou za tieto riadky roznesie v zuboch mal by vedieť, źe sa problematike používania a styku jazykov aktívne venujem, hoc toto forum nie je stvorene na komentovanie jazykových prejavov (napokon ani ten môj nie je dokonaly).
Sám však viem, že chovanie podobné Dangerousovmu je neraz už príznakom alebo este len náznakom istých niekedy nie veľmi pekných vecí (napr. že dnešná mládež často nereflektuje dôrazne význam preberaných, naučených slôv- Cím sa vlastne brzdí učenie anglicťiny, paradoxne…alebo príklad Škandinávie, kde sa vďaka sa škrabú “ľavou rukou pri pravom uchu”, kedˇ, čím ďalej, tým menej použivajú vlastné miestne jazyky na vzájomnú komunikáciu, kým “frenglish” získava Dˇalšie pozície tam, kde by veľmi nemusel-ľudia tam potom strácajú schopnosti slovotvornosti i odvodzovania, nehľadia tak na spoločné črty, všetko “sa univerzalizuje” v obmedzenom a zdieľanom priestore atď.)

 
 
Pridané: 12. január 2010 o 11:26 AM   [ # 1 ]
Administrátor
Ikona užívateľa
HodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosť
Počet príspevkov:  1777
Registrovaný  2002-09-05

Gaudeix, nehnevaj sa, ale toto hranici asi s profesionalnou deformaciou. Chces prevychovat narod, chces im hovorit co mozu a co nesmu? Jeden cas mi to tiez vadilo a aj mnoho ineho, to ako sa ludia prejavovali. A aby som sa z toho nezblaznil, musel som pochopit, ze musim nechat ludi tak a neprevychovavat ich pod svoj obraz. Mimochodom, tvoj prejav je priserny, bez odstavcov, preklepy, miesto makcenov dlzne… ajajaj. Ked uz si chcel nieco na tuto temu, tak to malo byt spickovo podane, sformulovane a stylisticky vyladene ako vzor vyjadrenia myslienok.

Ak by Dangerous bral za pisanie honorar, urcite by som vyzadoval bezchybnu gramatiku a vyjadrovanie. Toto je fan web a niektori su radi, ze take nieco vobec funguje na urcitej urovni uz deviaty rok wink

Vyloz si nohy a menej sa staraj, co robia ini. Samonasieranie je najvacsi nepriatel a ludia sa ti za to akurat tak vysmeju a ostanes nepochopeny.

PS. aby si to niekto zle nevysvetlil, pravidla depechemode.sk ostavaju stale pravidlami tohoto webu wink

 
 
Pridané: 12. január 2010 o 09:16 PM   [ # 2 ]
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  4
Registrovaný  2009-11-20

Ja Dangerousa nezhadzujem, len nie som ochotný pristúpiť na jeho hru so slovíčkami. A za tie odstavce ma netreba spucovať, tak tragické to nebolo. Je úbohé keď “oponenta´” chytáš za chlp. Ja som predostrel isté argumenty, istý pohľad. Ale zas som pichol do osieho hniezda. Pôvodne som chcel reagovať priamo k článku a aj preto je to mimo kontextu.
Ja mám vlastnú skúsenošt a fenomén opičenia sa, resp. povrchnej amerikanizácie nie je ničím novým. T, že sa k tejto téme staviam z pozície “tuzemca” je zlé? Keby som vedel, že Dangerous býva povedzme v Anglicku tak pochopím,že “pašuje” slová aké pašuje.
Ja viem, že niekedy je to pre mňa ako boj proti veterným mlynom, ale mňa nepresvedčí nik o tom, že by moje presvedčenie, ktorým sa riadim bolo nesprávne. Slovenčina NIE JE môj rodný jazyk, ba dokonca ju ani nepouźívam v prevažnej miere ,som príslušníkom jedného etnika, ktoré dopláca aj na to, že napr. Slováci si nevážia to, čo majú, svoju kultúru. Že na jednej strane slepo a povrchne preberajú tzv. západné vplyvy (hoc to je veľmi vágny termín) a oslabujú väzby na svoje korene. Tých príčin je isto hneď niekoľko, nadśenie a uvoľnenie po roku 1989 medzi nimi nechýba.
Áno, priznávam, že som silen ovplyvnený osobnou skúsenosťou, nakoľko nemálo ľudí z môjho okolia sa do istej miery odrodilo. Najskvelejšim príkladom je asi môj bratranec, ktorý sa na svojom pracovisku takpovediac živí jazykom, ale dlhoročný pobyt v UK na ňom badať, takže sa nemôžem čudovať, že používa slová ako headline namiesto titulok, timing namiesto časovanie. A slovenské ekvivalenty dáva do uzadia.
Takže ja len prosím, aby sa tu neútočilo na ľudí, ktorí si trochu vážia štátny jazyk.
Aj ja som mal svoje anglofilné obdobie, a možno preto mi niekedy pripadajú isté veci viac “puberťácke”, hoc adolescenti sú len jednou zo skupín, ktoré sa pozorujú pri skúmaní penetrácie neologizmov a cudzích slôv. Používanie najmä anglicizmov je spojené s ilúziou väčšej prestíže. Zato napr. v Španielsku, kde som žil a robil socioligvistické výskumy sa za “kultizmy” považújú viac domáce ekvivalenty.

 
 
Pridané: 12. január 2010 o 10:42 PM   [ # 3 ]
Administrátor
Ikona užívateľa
HodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosť
Počet príspevkov:  1777
Registrovaný  2002-09-05

Ja ti nazor neberiem, iba som ti ponukol iny (moj) pohlad na to comu sa venujes a riesis - a aj vlastnu skusenost. Ale mas pravo sa vyjadrit wink

 
 
Pridané: 12. január 2010 o 11:49 PM   [ # 4 ]
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  4
Registrovaný  2009-11-20

Ďakujem ti za postrehy. Svojho času som dosť zahlcoval fóra reflexiou (ktorá prerástla niekam úplne inam) o tom, že depešákom môže byť aj človek, ktorý má isté konkrétne politické či náboženské cítenie, ktoré sa nemúsí vylučovať s filozofiou depešáctva, ba naopak (asi som to chcel preniešt do roviny:
KTO SÚ, BUDÚ A BOLI DEPEŠÁCI ?
Do akej miery prebrajú cez DM aj iné hodnoty, resp. kotŕe hodnoty im DM do istej miery supluje?
Do akej miery su aj vďaka DM sami sebou a do akej miery zas niekym iným?
Nakoľko môžu ľudia iných cieľov, z iných prostredí nájsť k sebe cestu cez hudbu…povedzme práve tejto skupiny?
Atď.

Ešte pod “nickom” 2strange2 (:-))som si občas “nahlas” kládol takéto otázky a chcel som ich zdielať aj s ostatnými ľudmi na tomto “sajte”.
Nebyť istej hádky, alebo skôr nedorozumenia s Ringom, ktorý akosi nechcel pochopiť, že som sa seba zastával, že som sa nehanbil za seba
a moje pohľady som sa tu však stal “nežiadúcou osobou” :-(

  Aleboo tom, že tiež  keď počúvam DM tak ešte to nemusí znamenať, že hneď preberám isté kultúrne prvky do všetkych sfér môjho života atď. atď. atď. Ja nie som proti angličtine, ale niekedy sa neviem zbaviť pocitu, že isté Dangerousové príspveky by mohli byť už rovno v angličtine grin
Som isto dosť naivný, keď si myslím, že tým že (nielen) tunajšia mládež bude trochu viac hľadieť na to, čo má cenného v sebe, čo je jej prirodzenejšie a že sa viac docení a začen viac dávať zo seba, než len slepo príjmať.
Je nespočet priziem, cez ktoré sa na to môže celé dívať, kde to sledovať. Nechcem tento priestor zneužívať, to nie. Preto tu nemá miesto polemika o nedostatočnosti vzdelávania cudzích jazykov, hodnotové či kultúrne “vojny” atď. A že čo to má spoločné s DM? Ja viem, že celý čas sa na tomto webe hovorí skoro len o tom, ako DM nemenia setlist, ale o tom, akú majú pozíciu DM v dnešnej dobe, čo predstavujú  (napr. múr proti “povrchným komerčákom” typu Lady GaGa a ich priaznivcom alebo dokonca celú mladosť, detstvo a snáď starobu). Uznávam, že ten “zrýchleny´svet” zotiera rozdiely medzi generáciami, keďźe niet času, niet priestoru, všetko treba stručne ,rýchlo, povrchne urobiť, prejsť.
Sme senzáciechtiví a večne lační a možno snívame o krajšom svete, možno v tých piesňach v rádiach cítime akési ťažko uchopiteľné mantry, ktoré nás prenášajú niekam inam. Tiež mám pocit, že veľa ľudí je akosi “mimo”, akoby všetci boli večnými snílkami, ktorí sú nespokojní so svojim údelom či dokonca i s miestom, kde sa narodili alebo jazykom, ktorý tak málo využijú v zahraniči, resp. je im na nič (čo nie je celkom pravda grin).
Asi sa nećhávam viesť povrchným dojmom, keď isté veci cítim z DM webu a aj u občas sledovaných “polo-tínedžerských” stránok.  Tú rýchlosť, ten nepokoj…a pritom slangy sú úplne normálne vec. Ale v istom bode sa zvyčajne opúštajú. Alebo ani nie. Ale zas to, Že nerozprávam hneď “jazykom smečky” (že ho neberiem celkom za svoj, že ho slepo neakceptujem) ešte vôbec neznamená, že by som nebol vlkom grin.
A že nie som rád, keď má moja smečka naponáhlo, keď sa nazdávam, že možno treba spomaliť a nenaháňať sa ako malé vlčence, tak sa ten môj názor či skôr dojem nebojím vypustiť zo seba. A v dobrom. Zvlášť, keď sú mi DM jedným z pilerov, ak nie i jednou z kotiev na rozbúrenom oceáne života.
Ale načo si robiť ilúzie- “kmeňové jazyky” vymiznú tak či onak, niet času, priestoru (ani na hlbšiu hudbu ani na hlbšie rozhovory a vôbec na nič) tak prečo neprihodiť ďalšie polienko v podobe slova “lightstick” ? grin Nie, nechem ani náhodou stresovať Dangerousa, ale asi si začnem zapisovať tzv. “dangerismy” :_) nech pri najbližších hodoch v nejakej z dediniek v okolí upozorním známych, na lajtstiky, ktoré tam (medzi iným) predávajú.
Napokon, v ich nárečí by to bol aj tak nejaký “licht shteck” či “lychštek”, takže to beriem ako návrat k reči predkov miestnych ľudí grin.

 
 
Pridané: 14. január 2010 o 08:42 PM   [ # 5 ]
Painkiller
Ikona užívateľa
HodnosťHodnosťHodnosťHodnosťHodnosť
Počet príspevkov:  217
Registrovaný  2003-02-18

Gaudeix ked mas taky probleb s dangerousom mam pre teba velku radu. Vykasli sa na tento web a chod niekde to Tatier. Ked tak citam ten tvoj srdcovy prejav, tak sa mi zdá, ze by si chcel aby dangeorus pisal nazvy album DM v slovencine, ci nazvy ich piesni. Na buduce budes okrem “svetelných tyčiniek” čo, prekladať mená členov kapely do slovenčiny, aby sme všetci vedeli, že čo vlastne oni sú, alebo ja vôbec nechápem.
Keby nebolo Dangerousa, tak by sme nemali take krásne pestré články, plné emócií. Vždy keď od neho niečo čítam, až mi srdce začne byť neuveriteľnou rýchlosťou, lebo mám pocit, že som aj ja súčasťou - jednoducho cítim sa akoby som bol naživo tam, napr. ne nejakom koncerte. A ty teba trápi svetelné tyčinky.
Nemám nato už slov a nechcem byť vulgárny ale ako povedal aj Gabo, je to tvoj názor, máš na neho právo ale ja ti môžem povedať, že s tebou nesúhlasím a pre Dangerousa odomňa jedna veľká VĎAKA!

 
 
Pridané: 14. január 2010 o 10:48 PM   [ # 6 ]
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  4
Registrovaný  2009-11-20

Ja nič nemám proti Dangerousovi, nik ni je dokonalý a pravdupovediac jeho “jazykové perly”  vskutku približujú k atmosfére DM…. grin

 
 
Pridané: 14. január 2010 o 11:53 PM   [ # 7 ]
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  4
Registrovaný  2009-11-20

Ale zas nech tu nikto odo mňa nečaká pripojenie sa ku “cool-culture” alebo že pristúpim na hru, ked sa napr.  pseudo-anglické slovo evente použiva namiesto slova udalosť. Ako občas mi pripadá až zarážajúce, keď sa zastávam jazyka (aj)  týchto webov (sk, cz) a ešte sa po mne div že nekydá.
A skôr som vyjardil svôj dojem, fenomén je širší a viesť tu obširné debaty by bolo asi proti pravidlám “sajtu”. Som pôvodom Ukrajinec a som osobne nešťastný z toho, ako Slováci mrhajú svojim potenciálom. Akoby nechceli byť sami sebou.Neraz detinsky a povrchne nahrádzajú vlastné slova cudzími v prípadoch keď to nie je nevyhnutné.Áno, sanžím sa vytvárať malé mosty medzi kultúrami, ale niekedy vidím, ako tunajší ľudia ani nevedia, na akých základoch stoja. Jasné, všade je to podobné- aj takí Španiely, hoc ich jazyk je najpouživanejší “prvý jazyk"európskeho pôvodu
sa ženú, celkom pochopiteľne “po vlne”, nedoceňujúc potenciál svojej kultúry. Cudie jazyky sa omnoho lepšie učia,ak jedinec výborne ovláda rodný jazyk. “Presakovanie” alebo “pašovanie” slôv môže byť paradoxne dôsledkom nedostatočného priestoru pre využivanie toho ktorého jazyka.
Pre mnohých mladých ľudí sa všetka angličtina konči neraz žiaˇ, pri tých “cool moderných výrazoch”. A hoc slangy zvyknu najmenej narúšať jazyk ako celok, dnes je situácia iná ako pred rokmi, keď sa napr. u nás “učila”  ruština, ktorá by sa správne dokonca nemala ani klasifikovať ako “cudzí jazyk”
ale ako “iný” slovanský variant/jazyk. TakŽe tu vzniklo veľké manko, ktoré bolo treba doháňať. Žiaľ dnes sa pod výukou cudzích jazykov v 80 percentách prípadoch myslí na AJ, už i nemčina, jazyk takmer kľúčového významu pre ČR i SR postupne nenápadne mizne z ponúk.
A hlavne je tu požiadavka “rýchlo a ľahko” akob yšlo o nejaké zaočkovanie sa. Nebudem sa dotýkať prehnaného ospevovania jazyka, ktorý vôbec nie je taký ľahký, ako sa zdá (napr. derivatívna slovotvornosť v rácmi slovných druhov je v ňom dosť slabá, žiaci na ZŠ v UK sa musia drviť mnoho slôv, ku ktorým sa napríklad mladý Slovák dostane prirodzenejšou cestou- to je dané najmä tým, že v našom (napokon i mojom grin) jazyku je ďaleko viac slôv “širšej základnej slovnej zásoby” (500-1000 a vyššie) pôvodných,  hoc (pochopiteľne) zdieľaných s ďalšim asi tuctom slovanských jazykov.
Inak už som sa neraz nerád stretol s prípadmi mladých mamičiek, ktoré majú zo zmiešaných manželstiev anglofónne deti, ktoré vraj slovenčinu ovládajú kvôoli potrebe dorozumievania sa so starými rodčmi, ale inak sa im clý ten SJ zdá div že nie ako prežitok.To je smutné, ale treba si zvykať.
Tzv. fenomén globalizácie v kultúrnom smere vyvoláva pocity peremanenténeho neuspokojenia sa menších národov, ktoré sa chcú identifikovať
so svojim západnými vzormi. Spätná väzba tu je však takmer nulová, silnejší diktuje podmienky slabšiemu. A ten chce aspoň trochu dorásť na úroveň svojho väčšieho “partnera”, resp. s nim splynúť. Uniformizácia kultúr by iste mnohé veci uľahčila, no zároveń by nás premenila tak trochu na opice :-( Celý ten english či skôr “frenglish” sa apriórne spája s jednou konkrétnou kultúrou a to dáva veci celkom iný náboj, deliaci ľudí na dve kategórie, dávajúc priestor rôznym “anglofóbiam”. (Necháp ma ako anglofóba, ja tento jazyk rád použivam, ale nie v podobe nejaké žabo-myšieho hybridu, priam až “pseudopidginu”  na slovenskom či inom základe. Snažim sa tu nastaviť také malé zrkadlo celej veci.Je pre mňa úplne prirodzené použivať mnohé anglicizmy, ale to všetko má svoje medze, pokiaľ tu chýba inštrumentalita takého chovania sa či postupu. A vtedy to môžmeˇpokojne nazvať opičenie sa. Argumenty typu, že jazyk by sa inak ochudobňoval sú mylné a povrchné. Dnes sa tootiž nové slová v slovenćine (narozdiel trebárs od chorvátštiny) prakticky vôbec netvoria ani zďaleka v takej miere, ako v minulosti.

Celá ta cool-culture (či skôr pseudokultúra) je skôr vhodná pre fóra o Lady Haha. A nie na “sajt” pre ľudí generácie, ktorá by si už tú cestu k sebe samým mohla nájsť...hoc po roku 89 práve ona si akoby zaumeninla dohnať všetko to stratené a zameškané akoby rýchlym skokom a zatvorením dverí za sebou….ale to už je iný príbeh, hoc Zuzka Smatanová mu dala tak trochu šťastný koniec v svojom mimikozme…ale to odbáčam.
DM komunita pred rokom 89 bola jedným z nositeľom hodnôt väčšieho otvorenia sa svetu, napokon depešaći žili v svojom svete akoby bez ohľadu
na okolie. Boli jednou z avantgárd či ľifet-stylových skupín, ktoré sa silne vymykali predstavy vtedajšíeho režimu.
Ale inak pred Dangerousom skladám klobúk.Duzhe dyakuyu! grin
Hoc isté jeho kroky veľmi nepomáhajú tomu, o čo sa aj ja tak trochu snažím. Vlnovým efektom prinajemšom utvrdzuje (vedmoe či podvedmoe) dost ľudí o tom, že je úplne ok zbavovať sa istých “prežitkov” vlastného jazyka. Napokon ˇVsa aj celý internet napomáha zjednodušovaniu vyjadrovania sa, ktoré sa neraz stáva dvojznačným, nedopovedaným, skratkovitým, povrchným…

 
 
Pridané: 03. február 2010 o 10:04 PM   [ # 8 ]
Little 15
Hodnosť
Počet príspevkov:  3
Registrovaný  2009-10-23

Teda Gaudeix,ja by som aj s Tebou do istej miery súhlasila,ale to,ako si sa tu realizoval,sa mi zdá prehnané,Ty si sa tuším riadne dlho s niekým neporozprával…neber to,prosím Ťa v zlom,ale naozaj-úcta k jazyku je jedna vec a prispôsobivosť je vec druhá. A ak by si chcel lightsticky vyčítať Dangerousovi,si trošku mimo,lebo to slovíčko len “prepašoval” z českého fóra od iných fanúšikov.Páčila by sa Ti viac česká verzia “světelné tyčky”,ktorá tiež kolovala vo fórach? No nič,viac pohody ,kámo. Šak my si tú slovenčinu zas úplne nezepsujeme s tú angličtinu,né?

 
 
Pridané: 29. október 2011 o 09:37 PM   [ # 9 ]
Spacewalker
Ikona užívateľa
HodnosťHodnosť
Počet príspevkov:  28
Registrovaný  2010-01-07

Nechce sa mi tu čítať tie romány, ale čo tak preložiť Signatúra ako Podpis? smile

 
 
Pridané: 30. máj 2014 o 12:43 PM   [ # 10 ]
Little 15
Ikona užívateľa
Hodnosť
Počet príspevkov:  8
Registrovaný  2014-05-28

Nezalezi kto akym jazykom hovori, ale aky je kto clovek…cely svoj zivot sa riadim song
People Are People…ludia su ludia a ludia su tvory inteligentne a ak maju rozum a nejake hodnoty vo svojom zivote tak staci stipka tolerancie…svet sa nedeli na ludi kto akym jazykom rozprava ale aky je kto clovek…..........to je asi jednoduchy uzaver…takze nezalezi na tom kto akym jazykom hovori, ale aky ma clovek charakter…je to vsetko o tolerancii a medziludskych vztahoch o komunikacii medzi ludmi….Ludia by si mali uvedomit, ze clovek by mal mat ludske citenie, a nie byt ako zviera….tak isto ako dokazem pomoct anglicanovi, poliakovi , cechovi, slovakovi ...pomozem aj cernochovi ...vsetci sme tui na jednej lodi a len od nas zavisi ake budeme mat medziludske vztahy….


Ľudia sú ľudia
tak prečo takmer vždy,
vychádzame spolu tak
otrasne

Sme rôznej farby,
rôznej viery,
rôzni ľudia
majú rôzne potreby
je značné, že ma nenávidíš
hoci som neurobil nič zlé
dokonca som ťa ani nestretol
no čo som mal robiť?

Neviem pochopiť
čo núti ľudí
k nenávisti druhým
pomôž mi to objasniť

Ľudia sú ľudia
tak prečo takmer vždy,
vychádzame spolu tak
otrasne

Pomôž mi to objasniť

Už ma mlátiš,
a kopeš,
a kričís na mňa
spolieham sa na štipku tvojej slušnosti
mohla by sa čím skôr prejaviť
verím, že ešte jestvuje
má dlhé vedenie
z tvojej hlavy do päste

Neviem pochopiť
čo núti ľudí
k nenávisti druhým

Pomôž mi to objasniť

[ Príspevok bol upravovaný: 30 máj 2014 02:15 PM vykonal BMW ]
 Signatúra 

People Are People

 
 
Pridané: 19. máj 2017 o 12:29 PM   [ # 11 ]
Slowblow
Ikona užívateľa
HodnosťHodnosťHodnosť
Počet príspevkov:  56
Registrovaný  2009-04-23

@gaudeix @Gabriel….asi len toľko k tomu ( aj keď s oneskorením ” len ” 7 rokov smile ) - mali by sme viac hľadať slová, ako to povedať slovensky/česky a nie si “zľahčovať ” angličtinou, aby sme nedopadli ako :
” Call-ni mi do officu ” smile

 Signatúra 

Život nie je spravodlivý, ale stále je dobrý.