Vďačné spomienky na Depeche Mode

Vďačné spomienky na Depeche Mode

Dva rôzne pohľady na legendárnu kapelu. Jeden cez spomienky na vzťah s Martinom Gorem, ten druhý, tak trochu, cez kamarátstvo s Alanom Wilderom.

Speváčku Odile Aria si hudobný svet pamätá skôr vďaka jej účinkovaniu v 1980-tych rokoch známej francúzskej technopopovej formácii Vienna, ktorá patrila k predskokanom Depeche Mode na Music For The Masses Tour. A práve tam to zaiskrilo medzi ňou a Martinom Gorem, čo môžu fanúšikovia Depeche Mode dodnes vidieť vo filme "101".

Myslíš, že ti tvoj blízky vzťah s Depeche Mode pomohol alebo ti bol skôr na obtiaž?
Odiel Aria: Ani jedno, ani druhé, ani nič podobné myslím ... z profesionálneho hľadiska. Bola som pevne rozhodnutá nezneužívať môj vzťah s Martinom a neťažiť z toho výhody pre kapelu Vienna. Bolo to pre mňa veľmi dôležité. Nemienila som sa tým chváliť, ani nezneužívať ten krásny pocit na vlastné zviditeľnenie, alebo kapely, a stala by som sa tak slávnejšou.

Napríklad, nikdy som sa s Martinom neodfotila... čo dnes ľutujem samozrejme, takže ak má niekto nejakú fotku... potešilo by ma, keby som nejakú mohla vidieť alebo vlastniť! :) No aj dnešnom svete Facebooku to bude asi veľmi ťažké!

Na druhej strane, ten vzťah mi pomohol v mojom hudobnom a osobnostnom raste. Martin ma veľmi povzbudzoval v práci na mojej hudbe. S neuveriteľnou jednoduchosťou a pokorou ma uviedol do svojho pracovného sveta, predviedol rôzne postupy a prístupy. Mohla som kedykoľvek vstúpiť do štúdia, keď nahrával s Ricom Coningom jeho sólový debut "Counterfeit", pobudnúť tam, počúvať, učiť sa ...

Takisto som sa mnohému priučila na koncertoch Depeche Mode, v zákulisí na MFTM turné. Martin ma takisto uviedol do Elvisovho sveta, do sveta country music, ktorý bol pre mňa absolútne neznámym. Trochu sa za to hanbím, ale ja som vyrastala hlavne na hudbe od francúzskych skladateľov alebo na hudbe klasickej. Stále sa mám čo učiť. A potom, akú lepšiu hudobnú lekciu môže človek dostať, než byť svedkom zrodu skladieb "Personal Jesus" a "Enjoy The Silence"?

zdroj: electricity-club.co.uk

Britskú hudobnú legendu synthy, techno, electropopu a industrial rocku, Garyho Numana, nemusíme nijako zvlášť predstavovať. Pri nedávnom rozhovore z príležitosti jeho minuloročného albumu, "Splinter (Songs From A Broken Mind)", prišlo aj na jeho vzťah k Depeche Mode.

Videli ťa na prvom londýnskom koncerte kapely v rámci Delta Machine Tour. Aké to je, byť si vedomý, že ty, rovnako ako aj Depeche Mode, ste cez začiatky synthypopu v Británii nakoniec ovplyvnili celý hudobný svet?
Gary Numan: No... musím povedať, že ich kariéra nakoniec dopadla lepšie, než tá moja! Kdekoľvek na planéte hrajú na futbalových štadiónoch, ja nie! Nežiarlim! Nič z toho, čo sa im prihodilo, im nezávidím! (výbuch smiechu)

Robia úžasnú prácu a putujú od jedného fenoménu k ďalšiemu. Je až neuveriteľné, ako skvele to robia. Alan Wilder je môj veľmi dobrý kamarát a je mi ľúto, že viac v kapele nie je. Zbožňujem Depeche Mode, no moje najobľúbenejšie obdobie je "Songs Of Faith And Devotion", kedy boli temnejší, tvrdší a takmer desiví! Myslím, že Alan mal na tom najväčší podiel, pretože viem, že formoval zvuk na albumoch "Black Celebration", "Violator", "Songs Of Faith And Devotion" a ďalších. Pre mňa osobne to bolo viac a viac zaujímavejšie a hlavne skutočne inšpirujúce.

Album "Songs Of Faith And Devotion" bol takisto kľúčovým v mojom hudobnom živote v roku 1994 a ovplyvnil celú moju ďalšiu kariéru. Začiatkom 1990-tych rokov bola moja kariéra takmer ukončená a pochovaná. Lenže potom som ju s albumom "Sacrifice" vzkriesil a opäť rozbehol. Ten album bol albumom "Songs Of Faith And Devotion" veľmi ovplyvnený a v tomto smere veľmi vďačím Alanovi Wilderovi. On bol vlastne, viac ako ktokoľvek iný, nástrojom záchrany mojej kariéry. Napísal som skladby, no do momentu, než som počul album "Songs Of Faith And Devotion", som nevedel, čo s nimi. Ten album ma prinútil premýšľať inak a podporil moju chuť venovať sa inému druhu hudby. Ten album bol nesmierne dôležitý a to je celá pravda.

Debatili ste niekedy s Alanom Wilderom o možnej spolupráci?
Nikdy sme o tom nehovorili, ale mohlo by to byť skvelé! On je jednoducho absolútny génius! Zbožňujem všetky práce projektu Recoil a doslova pri ňom nariekam, že by mal pracovať a mať speváka! (smiech)

Práca, ktorú odviedol, je fantastická a možno to je niečo, čomu by som sa mal venovať, pretože ho zbožňujem, rozumieme si... no áno, máte celkom dobrý nápad!

zdroj: electricity-club.co.uk

Názory Devotees (26)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa