VCMG: Nový začiatok

VCMG: Nový začiatok

Vince Clarke s Martinom Gorem poskytli separátne rozhovory portálu Resident Advisor, ktorý tvorí súčasť promo kampane k albumu "SSSS" projektu VCMG. My vám ponúkame preklad rozhovoru s Martinom.

Ako veľmi ťa prekvapil po tak dlhom čase mail od Vinceho?
Martin:
No, v rozmedzí 1 až 10, tak jednoznačne by som tomu dal tak 9 bodov. Za tie roky sme samozrejme zopár krát na seba narazili. V 1980-tych rokoch sme obaja žili v Londýne, takže sme sa sem tam stretli na nejakej párty, nakoľko máme samozrejme spoločných priateľov. Zopár krát som zašiel aj na koncert Erasure a takisto som navštívil aj koncert zreformovaných Yazoo. Ale mimo toho sme v kontakte prakticky neboli.

Aký bol tvoj prvý pocit z prvých nástrelov, ktoré ti poslal?
Martin:
Prišlo mi to veľmi dobré, veľmi tanečné. Malo to v sebe skutočný náboj a samozrejme som v tom cítil veľmi dobrý potenciál.

Čo ťa napadlo ako prvé, myslím pokiaľ išlo o veci, ktorými by si mohol do projektu prispieť?
Martin:
Nemyslím si, že som sa na to pozeral práve týmto spôsobom. Pristupoval som k tomu ako ku spolupráci, čiže s väčšinou skladieb som sa pokúšal niečo urobiť. Neviem, či v tom z mojej strany bolo niečo tak odlišné v porovnaní s tým, čo robil Vince.

Chcel by som sa spýtať na remixy, ktoré ste vybrali. Viem, že v minulosti ste v kapele spolu s labelom hodnotili jeden ponúknutý remix po druhom. Bolo to aj v tomto prípade?
Martin:
Ale áno. Remixy sme počúvali spoločne, spolu s nami ešte tak 10-12 ľudí, a následne vybrali balík remixov pre prvý singel.

Kto vám vlastne posunul zoznam remixov, ktoré nakoniec skončili na singly?
Martin:
Najskôr nám z Mute poslali zoznam ľudí, ktorí sa im pozdávali. Následne som k zoznamu pripísal moje tipy. A myslím, že práve práce "mojich ľudí" sa do prvej série remixov pre singel vôbec nedostali.

A tých ľudí, ktorých remixy sa nakoniec vybrali, si aj bližšie poznal, resp. ich práce?
Martin:
Ani veľmi nie. Musel som si niečo od Edit/Select a DVS1 vyhľadať a naozaj som ich tvorbu poctivo prešiel. To čo som však počul, sa mi naozaj páčilo.

Povedz mi niečo aj o samotnom albume. Na prvom singly sa objavila poznámka "albumová verzia", takže predpokladám, že pôjde o tanečne orientovaný album.
Martin:
Áno, celý album sa dá takto označiť. Myslím, že najpomalšia skladba má tempo 125 bpm a ten najrýchlejší 128 bpm. Všetko sú to však tanečné skladby. Mne samému to príde čudné. Áno, pripravili sme tanečný abum (smiech).

A vyskúšal si niektorý z nich aj na tanečnom parkete?
Martin:
Áno, pred Vianocami som vystúpil ako dj na charitatívnej akcii v Santa Barbare a zahral aj niekoľko skladieb z albumu. Zdalo sa, že sa chytili veľmi dobre.

Čítal som, že ste po prvýkrát stretli v máji minulého roka, krátko po tom, čo ste začali pracovať na albume.
Martin:
No, myslím, že vtedy sme ho mali už prakticky hotový (smiech). Jediná vec, ktorá v tom čase nebola dokončená, bola finálna mixáž. Album samotný však bol skompletizovaný. Po prvýkrát sme o tom skutočne diskutovali až v rámci telekonferencie, ktorá sa odohrala v období kompletizácie albumu a to sa už diskutovalo o veciach ako názov celého projektu, albumu, grafických návrhoch a podobne. Samotná hudba sa kompletizovala prostredníctvom e-mailov a zdieľania súborov.

To ste obaja v mailoch takí výreční? Myslím, to ako prebiehalo v štýle "máš tam súbor, už si to počul?" (smiech)
Martin:
Nie, nie, šlo o veľmi stručné správy s odkazmi na súbory. (Smiech) Myslím, že sme obaja veľmi rezervovaní.

Musel to byť pre teba dosť zvláštny spôsob práce.
Martin:
Áno, nikdy predtým som takýmto spôsobom nepracoval a myslím, že ak by som sa niekedy v budúcnosti rozhodol pustil do projektu s niekým, s kým by som si až tak nesadol, tak toto je dokonalý spôsob spolupráce! (smiech). Ale nie, ak ide o niekoho, koho až tak veľmi nepoznáte, tak je to priam dokonalé, pretože sa tak vyhnete tým nepríjemným pocitom, ktoré sprevádzajú spoločné sedenia v miestnosti, kde okolo vás lietajú myšlienky a nápady. Skutočne, tá spomenutá telekonferencia, to bolo po prvýkrát, čo sme počuli hlas toho druhého.

Myslím, že pokiaľ ide o teba, tak toto nie je veľmi tradičný album, takže na turné zrejme nevyrazíte.
Martin:
Vďaka Bohu! Vďaka Bohu, že na turné vyraziť nemusíme!

Čisto zo záujmu, ako by asi vyzeralo turné s takýmto projektom?
Martin:
Myslím, že by to bola tá najnudnejšia akcia, na akú by sa vám podarilo dostať (smiech). No ale skúste si predstaviť nás dvoch na pódiu, ako sa sotva pohneme. A to by sme ešte museli najať niekoho, kto by sa postaral o nejaké tie abstraktné vizualizácie v pozadí.

Objavilo sa ešte niečo, čo ťa v súvislosti s týmto projektom prekvapilo?
Martin:
Myslím, že bolo milé venovať sa niečomu úplne odlišnému od toho, čomu sa venujem za normálnych okolností. Celý proces som si vyslovene užíval, no takisto ma to nasmerovalo k tomu, čomu sa venujem normálne, čiže ma to vrátilo ku komponovaniu a písaniu skladieb. Vrátil som sa k tomu s novým elánom.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa