TOTU - 102 koncertov v 40tich krajinách (2011)

TOTU - 102 koncertov v 40tich krajinách (2011)

Niekoľko koncertov z turné "Tour Of The Universe" museli Depeche Mode zrušiť, nakoľko Dave Gahanovi diagnostikovali nádor na močovom mechúre. Neskôr si Gahan zasa poranil nohu ...

Fletcher: S odstupom času to bolo vlastne veľmi nešťastné, veľmi zložité a frustrujúce turné. Dohromady sme museli zrušiť 16 koncertov, niektoré z nich sme presunuli na neskorší termín. Hlavne pre Davida to bolo tentoraz až extrémne. Predošlé turné bolo zasa peklom pre Martina, ktorý sa následne úplne vzdal alkoholu. No napriek všetkému, keďže je na tejto kapele niečo veľmi zvláštne, skončilo "Tour Of The Universe" aj tak úspechom.

Môj otec zomrel deň pred úvodným koncertom turné. Aj napriek tomu som koncert odohral, pretože som vedel, že moja manželka a brat sa o všetko postarajú. Otec by určite chcel, aby som na turné zostal. Druhý koncert sa mal konať v Aténach, no ešte pred jeho začiatkom Dave skolaboval a 15 min. pred oficiálnym začiatkom sme museli koncert zrušiť. Viete, poslať 38 000 čakajúcich fanúšikov domov, to bol zrejme ten najhorší moment našej kariéry. V nasledujúce ráno sa Dave cítil ešte horšie a následne na to prišla správa od lekákov, že mu na močovom mechúre objavili nádor.

Čo to znamenalo pre samotné turné?
Fletcher: Že sme to museli stopnúť na celé tri týždne. Povedané ironicky, zrazu som mal čas ospravedlniť sa mame a súrodencom, že som nemohol byť s nimi v tých smutných chvíľach.

Dave Gahan sa nechal počuť, že stále viac sú pre neho veľké turné zložitejšie. Dokonca aj jeho telo si žiada postupujúcim vekom spomaliť. Budete teda v budúcnosti plánovať ďalšie svetové turné?
Fletcher: Dave takto zvykne vravieť na konci každého turné. Tentoraz to bolo zložitejšie, pretože aj nálada v kapele bola trochu smutnejšia. Ale Dave na pódiu dáva zo seba úplne všetko a poháňa kapelu. Ja osobne verím, že máme pred sebou ešte niekoľko albumov a turné, no rozhodne nemáme veci plánované ako napr. U2. V našom prípade sa všetko vyvíja prirodzene. Predpokladám, že Martin sa už na jar pustí do komponovania.

Depeche Mode sa môžu pochváliť aj niekoľkými live albumami. Prečo vlastne?
Fletcher: Vždy sme verili, že záznamy koncertov sú niečo, čo pridáva rockovým kapelám na hodnote. Aj my sme, v určitom zmysle, rocková kapela, no a teraz tu máme túto koncertnú nahrávku. Nakoniec, koncertný album môže byť rovnako vzrušujúci, ako ten štúdiový.

V jednom momente koncertu sa Dave až priliš zapálil pre vec, čo u Martina vyvolalo srdečný smiech. Prečo ste takété "chyby" zo záznamu nevystrihli?
Fletcher: Pretože je to nádherný, humorný a nepredstieraný moment. To sa jednoducho na pódiu stáva. Dokonca aj tie najväčšie kapely robia niekedy chyby. Odkedy máme na turné bubeníka Christiana Eignera, dostal náš pódiový zvuk nový rozmer. Ak by sme hrali piesne tým istým spôsobom, bolo by to deprimujúce. Predtým sme zvykli z času na čas zmeniť aranžmány, aby veci zneli sviežo.

Tvoj názor na formát Blu-ray, ako nástupcu DVD?
Fletcher: Aby som bol úprimný, ja o blu-ray prakticky nič neviem. Dostal som tri kópie záznamu na blu-ray a ja som ich rovno posunul môjmu synovi. Zdá sa, že naši fanúšikvia po takýchto veciach bažia, no ja aj tak stále nechápem, čo robí blu-ray formát takým úžasným.

Zdá sa, že na ohlásený februárový remixový album prispejú svojími remixami aj bývali členovia kapely, Alan Wilder a Vince Clarke.
Fletcher: Vince s Martinom boli vždy nejakým spôsobom v kontakte, takže požiadať ho o remix bolo niečo úplne normálne. Dokonca aktuálne spolu pracujú na albume, na ktorom bude dominovať minimal techno. Už som mal možnosť niečo z toho počuť, znie to skutočne fantasticky. Myslím, že je skvelé, že všetci, čo kedy hrali s Depeche Mode, v tomto momente opäť spolupracujú.

Váš prvý nemecký koncert sa uskutočnil takmer pred 30timi rokmi, 25.septembra 1981. Pamätáš si na to?
Fletcher: Bolo to v Hamburgu, v Market Hall. Na severe Nemecka sme boli omnoho populárnejší, než na juhu, takže kým v Hamburgu sme hrali vo veľkej hale, v Mníchove sme vystupovali v malom klube. Pamätnejšie však boli koncerty vo Východnom Nemecku. V roku 1988 sme vystupovali vo východnom Berlíne a bola to tak trochu fraška, pretože oni vybrali ľudí, ktorí sa mohli koncertu zúčastniť. A z toho ešte každý piaty vyzeral buď ako policajt v utajení, či ako agent Stasi.

Martin a Dave už majú na svojom konte sólové albumy. Kedy príde rad na teba?
Fletcher: Pred rokmi som v Berlíne nahral taký "humorný" album, no nikdy nebol vydaný. Nie som schopný vložiť do skladieb tie správne pocity. V tomto sú moji kolegovia ďaleko lepší. No napriek tomu som veľmi spokojný s tým, čomu sa venujem.

zdroj: Oxmoxhh (Germany), dmtvarchives.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa