The Things Must Change

Cestoval som dnes autom so svojim priateľmi. Keďže v nových autách ste oslobodený od prílišného hluku motora, je samozrejmé, že máte k dispozícií minimálne autorádio. No, a keďže som mal tú smolu, že som bol len spolujazdec, a hudobný vkus mojich priateľov je diametrálne odlišný od môjho, musel som cestu domov pretrpieť. Šofér bol trošku hyperaktívny typ, takže každú minútu sme počúvali inú rozhlasovú stanicu.

Dá sa povedať, že po 20 min. som už mal zmapovaný komplet slovenský rozhlasový éter aj s jeho hudobnou orientáciou. Moje uši dostávali riadne zabrať, ale v duchu som sa utešoval pokojným večerom, kedy si konečne doprajem hudbu, ktorá sa mi žiada.

Kdesi v Žiari n/ Hronom som sa, ani neviem prečo, začal zasa zamýšľať nad ďalším osudom DM. Všetok ten komerčný odpad v podobe na nervy lezúceho R'n'B, soulu, techna a podobných nezmyselných štýlov pochádza z dielne mamutích firiem ako EMI, Columbian records, SONY ... a pod nich majú teraz spadnúť aj Depeche Mode?

Verejne je známe, že producenti mamutích nahrávacích spoločností určujú hudobné trendy, zmanipulujú davy, čo si majú kúpiť a čo nie... a to má teraz postihnúť aj DM? Snažil som si predstaviť, ako pred Martina predložia zmluvu, kde bude stanovené, že za určitú sumu nahrá do určitého obdobia niekoľko nahrávok. Už vidím, ako to dopadne. Hoci EMI mala donedávna v Mute records len určitý podiel, zaručovalo to nielen DM slobodu. O všetkom rozhodovali sami. Odkúpením Mute však vzniká nová situácia, kedy kapela bude zrejme uzatvárať s EMI novú zmluvu, ak sa rozhodnú zostať. Nie som zrejme jediný, kto očakáva, čo sa stane. Termín , ako sa zdá nie je ďaleko, a určitá solidarita s Danielom Millerom nebude v tomto hrať zrejme žiadnu úlohu. Je viac než pravdepodobné, že Martin v prvej polovici roka podhodí na trh svoje nové sólové dielo, a súdiac podľa šumov v tábore kapely a udalostí posledných dní, s nahrávaním nového albumu na budúci rok to vyzerá viac než nádejne. EMI sa bude všemožne snažiť odkúpiť práva na nový album, čím by na druhej strane pritlačili Martina a celú kapelu k múru. Prvý, kto by zatrúbil na ústup, by bol určite Martin.

Ak môžem byť na chvíľu vizionár, zrejme DM nahrajú nasledujúci album plne vo vlastnej réžii, bez sponzora, a až potom ponúknu hotový materiál nejakému labelu. Kto nakoniec bude ten šťastlivec, ťažko posúdiť. Možno to bude mladučká odnož Mute records, Nova Mute, ktorá, súdiac podľa vydávaného materiálu, pokračuje v šľapajach svojho pôvodcu, prípadne sa toho ujme Client F a Hawai Toast sa stane domovským prístavom flotily DM. Už dnes je ale jasné, že nad doterajším materiálom stratili DM väčšinovú kontrolu, a je možné, že sa vďaka politike EMI dočkáme nejednej kompilácií starších, nikdy nevydaných, prípadne re-masterovaných nahrávok. Je však celkom možné, že DM sa "vykašlú" na všetku tú mašinériu po peniazoch bažiacich spoločností, a nový album sa rozhodnú predávať čisto cez Internet, tak, ako o tom v súčasnosti uvažujú ďalší dinosauri nezávislej scény, The Cure.

O samostatnom projekte Davida nemá význam polemizovať, nakoľko si myslím, že skôr ako nový album DM svetlo sveta neuzrie. A ak sa mu to predsa len podarí, určite sa na pultoch predajní objaví pod hlavičkou nejakého nezávislého newyorkského hudobného labelu, ktorých je tam ako húb po daždi. A možno nakoniec kúpa Mute records nijako neovplyvní fungovanie a finančnú politiku tejto spoločnosti, a všetko bude fungovať ako doteraz, len pod drobnohľadom policajta v podobe EMI.

V každom prípade je skvelé, že Depeche Mode neustále javia známky života, a spolu s ostatnými žijúcimi legendami stále nachádzajú sily v boji proti všetkému tomu komerčnému hnusu, ktoré sa do vašich uší neustále natíska zo všetkých rádií, a z ktorého riadne bolia uši. A keď náhodu ten nápor preruší DM a pod. skvelé kapely, skôr to vyznie smiešne ako seriózne. Možno aj preto rádio nepočúvam.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa