Tallinn, 27/08/2001

Tallinn, 27/08/2001

Z tlačovej konferencie s Davidom Gahanom v hoteli Radisson SAS, ktorá sa uskutočnila deň pred štartom európskej časti Exciter Tour.

Dave: Zdravím, ako sa všetci máte? Poďme na to ...

Ako sa máte?
Ako sa mám? Dobrá otázka :) V pohode. Práve sme ukončili americké turne.

Ako ho hodnotíš?
Podľa mňa bolo veľmi dobré.

A tvoje pocity z neho?
Bolo veľmi úspešné. Odohrali sme myslím 40 koncertov po Spojených štátoch a Kanade. Dostali sa nám dobré recenzie a podobne. Je to výborná šou a šlape nám to spolu. Samozrejme jadro kapely tvorím ja, Martin a Fletch, ale hrajú s nami opäť Peter Gordeno (hrá väčšinu klávesových partov) a Christian Eigner, ktorý sa opäť postaral o bicie. Je s nami aj Andrew Phillpott, ktorý sa nám stará a sample a iné veci mimo pódia. A netreba zabúdať na vokalistky, Jordan Bailey a Georgia Lewis. Myslím, že som vymenoval všetkých. Martin hrá na gitare, takže sme značnú časť koncertu na pódiu vedľa seba. Zažili sme kopec zábavy a dúfam, že to tak bude aj naďalej. Pre mňa je pobyt na pódiu momentálne všetkým, zvyšok dňa vlastne len čakám na ďalší koncert, na moment, kedy vyjdem na pódium znova.

Koncert máte postavený na skladbách z nového albumu alebo ponúknete viac starších skladieb?
Viete, toto turné je o albume "Exciter". Depeche Mode sú kontinuálny príbeh, nie sú o minulosti. Na poslednom turné sme sa venovali albumu singlov. Koncertovali sme s albumom, kompiláciou našich hitov za určité obdobie. Bola to zábava, ale opakujem, že toto turné je o albume "Exciter". Takže, áno, z albumu odznie niekoľko skladieb, myslím, že 5, či 6. A potom sa vrátime až k obdobiu "Music For The Masses", z ktorého zahráme nejaké skladby, ako aj z "Black Celebration", ale ďalej do histórie zachádzať nechceme. Šou má dve hodiny, prípadne pár minút navyše.

Zmeníte zajtra playlist?
Či zmeníme setlist? Vám sa nepáči?

Skôr ma zaujíma, či bude odlišný od amerických koncertov.
Nie, je to rovnaký program. Niekedy obmeníme zopár skladieb, no obyčajne, keď sa do toho všetkého dostaneme a zdá sa nám, že to funguje... ale s každým koncertom sa tie skladby trochu menia a na tomto turné si práve toto veľmi užívam. Tie skladby sú zakaždým iné, v závislosti od toho, ako hrá Martin na gitare, či Christian na bicích: niekedy hrá tvrdo, inokedy zahrá veci v zmenenom rytme. Núti ma to robiť iné veci s mojim telom a hlasom. Peter Gordeno hrá v skladbách ako "Freelove", z albumu "Exciter", a pridáva do nich nové party a melódie. Viete, tie skladby sa vyvíjajú. Vnímam to, čím viac tie skladby hráme. Úprimne, niečo podobné vnímam, keď nahrávame v štúdiu. Som tomu otvorenejší a cítim sa vďaka tomu uvoľnenejší. Keď ste v štúdiu, máte kopec času, čas na experimentovanie a "fidlíkovanie". Ale niekedy mám pocit, že tá spontánnosť v štúdiu sa stráca a vráti sa na pódiu, kedy máte ale s každou skladbou v danom momente len jednu jedinú šancu. Takže, na pódiu je to niekedy jedinečnejšie, než všetka tá piplačka, ktorú musíte odviesť v štúdiu. Nechcem tým povedať, že by album nebol dobrý, práve naopak, ale prácu na pódiu si užívam viac, než tú v štúdiu. Príde mi to vzrušujúcejšie. Je to akoby o tom, že po práci na skladbe v štúdiu si pri nej na pódiu môžete oddýchnuť. Zoberte si takú "When The Body Speaks" z nového albumu. Jej nahrávanie sa v štúdiu obmedzilo na Martinovu hru na gitare, môj spev a produkciu Marka Bella. Energia v miestnosti bola skutočne skvelá, takže sme to nahrali veľmi rýchlo. Nakoniec z toho vznikla skladba v tej najjednoduchšej podobe a má veľmi blízko ku koncertnej verzii. Došlo len ku skutočne minimálnej zmene, Martin ku mne podíde s gitarou na pódiu, sme tam spolu, je to absolútne skvelé a takto sa mi to páči.

Máte predstavu koľko fanúšikov máte v Estónsku? Mnohí z ich boli aj na vašom predošlom koncerte v Tallinne. Ste s nimi v kontakte alebo spolupracujete s fanklubami v Pobaltských štátoch? V ktorej krajine máte, podľa Vás, najviac fanúšikov?
Na to sa odpovedá veľmi ťažko. Sme šťastní, že všade máme množstvo fanúšikov, ktorí zdá sa sú nadšení z toho, čo robíme. A je skvelé mať aj nových fanúšikov. Myslím, že práve na tomto turné sme mnohých získali, obzvlášť v Amerike, kde bola väčšina koncertov vypredaná. Ale, ak chcete vedieť, kde sú fanúšikovia "najagresívnejší", tak myslím, že v Nemecku, a takisto vo Francúzsku. V každej krajine je to iné, v závislosti na jej veľkosti. V Amerike máme veľmi dobrý predaj, album už má zlaté ocenenie, predalo sa pol milióna nosičov. A to sme práve vydali druhý singel. Ešte je priskoro na hodnotenie, ale albumu sa darí dobre všade.

Na európskom turné Vám predskakuje Fad Gadget, ktorému ste pred 20 timi rokmi otvárali koncerty. Aký je to pocit?
Podľa mňa skvelý. Aby som bol úprimný, dozvedel som sa to len nedávno. On začal opäť koncertovať, čo je skvelé. Vždy bol na pódiu skvelý. Viete, ako pubertiak som sa snažil vyhľadávať novú hudbu, chodil do klubov v Londýne, kde sa hrali aj iné veci, než to, čo som počúval, čiže Davida Bowieho, Roxy Music a nemecké kapely ako Kraftwerk. Bolo tam k dispozícii mnnožstvo vinylových singlov, ktoré ste si mohli hneď kúpiť, medzi nimi aj veci od Fada Gadgeta, či The Normal. Takže, on mal na tamojšiu hudobnú scénu dosť veľký vplyv. Keď sme začali so syntezátormi, tak nás začali tieto hračky čoraz viac priťahovať, pretože na bežné nástroje sme až tak dobre hrať nevedeli :) Nám zvuky z tých elektronických nástrojov prišli vždy zaujímavejšie a postupne sme sa v hre zdokonalovali. Ja dúfam, že som sa zlepšil v narábaní s mojim hlasom, Martin je dnes rozhodne lepší gitarista a aj v štúdiu sme sa v používaní techniky zlepšili.

Objavujú sa nepotvrdené indormácie, že chystáš sólový album. Povieš nám niečo o tom?
Áno, dúfam, že nahrávanie začne v januári. Mám už kopec skladieb v demo podobe. Skomponoval som ich v New Yorku, s priateľom Knoxom Chandlerom. Zložili sme ich počas minulého roka, a zopár ešte predtým. Počas čakania na Martinove skladby som začal sspracovávať vlastné nápady a niekto mi odporučil skúsiť pracovať s Knoxom. Tak sme to skúsili a veľmi rýchlo to medzi nami začalo fungovať. Chcel som po ňom, aby mi pomohol s demami niektorých skladieb. Po nejakom čase sme si uvedomili, že už skladáme piesne spoločne. Bola to zábava a skvele sme si to užili. Pracuje hlavne s čelom, ale používa aj gitaru. Väčšiu skladieb sme programovali v Pro Tools, ale rozhodne obsahujú menej zvukov, než skladby DM. Momentálne však nie som rozhodnutý, s kým budem v štúdiu pracovať, no je zopár hudobníkov, ktorých by som v štúdiu chcel mať. Dúfam, že sa mi to podarí vydať na konci budúceho roka.

Niektorí Vaši fanúšikovia tvrdia, že nový album, "Exciter", je trochu odlišný od tých predošlých.
To dúfam :)

Zároveň tvrdia, že takmer nedokázali rozpoznať, či sú to skutočne Depeche Mode. Čo nám k tomu povieš?
Neviem. Podľa mňa je to dobre. Úprimne, niekedy mám pocit, akoby sme sa už opakovali. A to tvrdenie fanúšikov beriem vlastne ako kompliment, že robíme veci naozaj inak. Skutočne by sme sa neradi stali paródiou samých seba. Generovať každým rokom ten istý typ hudby, to by ma skutočne nebavilo. Mňa skôr zaujíma práca s inými ľuďmi. A myslím, že takto ovplyvnil náš zvuk aj Mark Bell, ktorý produkoval náš aktuálny album. On vlastne vystaval inštrumentálny zvuk celého albumu. Odkedy Alan odišiel z kapely (on bol veľmi hudobne založený) ... Martin píše úžasné skladby a ja sa svojím hlasom snažím dať tým skladbám tú správnu atmosféru. Takže, potrebujeme niekoho, kto nás po hudobnej stránke usmerní a posunie tie skladby do iných polôh. Na albume "Exciter" sa tejto úlohy chopil Mark Bell. Ak by sme s ním v budúcnosti spolupracovali opäť, kto vie, aké by to bolo. No čo už s nami Alan nie je, zostala v kapele akási diera. Myslím, že keď bol s nami Alan, tak sme sa mohli vybrať rôznymi smermi. Ale takto sme sa dostali do bodu, kedy sme sa nevedeli nikam posunúť, vážne. Ak ste v kapele už pekne dlho, hrozí nebezpečenstvo, že si osvojíte svoju pozíciu. Doslova sa v nej zabetónujete a nechcete tie hranice prekročiť s nikým iným. Ak ste nejakým spôsobom kreatívny, tak sa proste vyjadrujete a ste počúvaný. Ale niekedy je takéto niečo v kapele veľmi zložité presadiť. Akoby sme boli kreatívny len sami pre seba. No myslím, že na tomto albume sme s Martinom spolupracovali o čosi viac. Rozhodne som so svojim hlasom pracoval tvrdšie. Dnes jednoducho musím posúvať samého seba v kreatívnej oblasti omnoho tvrdšie, než kedykoľvek predtým. Takže, pokiaľ sa do budúcna nepokúsime opäť o čosi nové a neskúsime pracovať s novými ľuďmi, tak nemá pre mňa význam veriť, že bude ďalší album Depeche Mode.

Ďakujeme.
Ja ďakujem takisto a verím, že si koncert užijete.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa