Stále som súčasťou Depeche Mode

Aj napriek vydanému singlu Loverman, Martin stále zostáva v ústraní (dúfajme, že naozaj píše nové skladby). Popátral som po internete a objavil som v skutku zaujímavé interview z obdobia vydania albumu Counterfeit². Odhliadnuc od faktu, že rozhovor nie je aktuálny, verím, že zaujme a dozviete sa opäť niečo nové.

Zakladateľ Depeche Mode, Martin Gore, konečne prišiel prednedávnom s pokračovaním ep-platne coververzii, "Counterfeit", v podobe ďalšieho balíku prerábok menej známych skladieb svetoznámych skladateľov. Gore sa tentoraz pohral s dielami Nicka Cavea, The Velvet Underground, Johna Lennona a ...Davida Essexa!!! Sám Martin rozpráva a jeho voľbe a rozhodnutí vydať sa práve týmto smerom.

Prečo si sa rozhodol radšej vydať album cover verzii ako vlastných skladieb?

Jednoducho sa mi tá myšlienka páčila. Myslím, že vždy bude zaujímavé prerobiť nejakú skladbu od iných kapiel , či autorov, a tak ukázať, ako inak sa dá nápad spracovať. Keď som bol malý, zbožnoval som cover verzie v podaní Bryana Ferryho a to my pomohlo pochopiť jeho inšpirácie. Zároveň mi to pomohlo objaviť kopec muziky, o ktorej som dovtedy netušil a mimo toho mám jednoducho albumy cover verzii veľmi rád. A vlastné nápady som nepoužil z jednoduchého dôvodu. Stále som súčasťou Depeche Mode, a nepokladal by som za správne použiť vlastné nápady pre vlastný album, keď som textárom kapely, a nijak obzvlášť sa netúžim zviditeľnovať. A zasa by to vyvolalo zbytočný konflikt záujmov - viete, premýšlať, ktorú skladbu použiť pre sólový album, a ktorý pre kapelu. Nepôsobilo by to dobrým dojmom.

Ok, to sa zdá byť férové. Tak ako si vyberal nahrávky pre tento album?

Myslel som si, že to bude hračka, pretože keď si už vyberiete skladbu, jediným problémom zostáva ju už len nahrať. Ale na druhej strane, nemám rád jednoduché a priame cover verzie. Zvyčajne ide o pokus dať skladbe čosi nové, posunúť ju do inej polohy.Očividne zostane tou istou skladbou, zostane jej rovnaká atmosféra ako pri originále, to čo máte radi na originále, nájdete aj v novej verzii... a to nie je ľahké zachovať.

Môžeš album označiť ako poctu svojim idolom?

Niektorí autori na albume by mohli byť mojími idolmi, ľudia, ktorí formovali moju tvorbu. Je tisíce piesní, ktoré sa mi páčia, ale sám som zostal prekvapený, ako málo skladieb sa dostalo na zoznam tých, ktoré som chcel prepracovať. Myslím, že mám bližšie k citovým skladbám. Niečim na mňa pôsobia, čo nedokážem popísať, a myslím, že to "niečo" tie skladby spája aj napriek tomu, že pochádzajú z odlišných hudobných štýlov. Myslím, že majú v sebe kúsok osamelosti, ktorou som večne priťahovaný.

"Stardust" je prvým singlom albumu. Čím na teba urobila dojem táto skladba?

Poprvé, je to skladba mojej mladosti. Nikdy som nebol náruživým fanúšikom Davida Essexa, ale zopár jeho skladieb sa mi skutočne páčilo a "Stardust" bola jednou z nich, možno moja najobľúbenejšia. A objavila sa vo filme "Stardust", ktorý je o skone rockovej hviezdy, o tom, ako podľahla drogám, čo u mňa vyvoláva určité paralely s Depeche Mode. Ale to nebol dôvod, prečo som si ju vybral. Jednoducho je to skvelá citová skladba a verne opisuje osamelosť rockových hviezd, ktorej z času na čas podľahnú. Viete, je to skvelé dielo, ale veľmi divné, tajuplné.

Aj doma sa správaš ako rocková hviezda?

Myslím, že žijem dva rôzne životy. V jednom chodím spať ako rocková hviezda a v tom druhom trávim čas hlavne s rodinou a nik v podstate netuší kto som. Trikrát do týždňa chodím hrať futbal, a prvých šesť mesiacov nik z tímu nevedel, kto vlastne som ... a bolo to v podstate úplne super.

Kde si album "Counterfeit2" nahrával?

V malom štúdiu v upravenom rodinnom dome. Žiadne veľké klasické štúdio, proste rodinný dom. Bolo to pre mňa veľmi dôležité, pretože myšlienka pracovať doma sa mi pozdáva, a na druhej strane, dávalo mi to pocit rodinnej pohody. Ak by som mal sedem alebo osem mesiacov minulého roka tráviť v nejakom blbom štúdiu, nemohol by som byť po celý ten čas s rodinou.

A čo sa stalo s Depeche Mode?

Proste sme sa rozišli a dohodli, že sa porozprávame na konci roka. Jeden projekt z nášho systému je už vonku (Dave Gahan tiež vydal svoj sólový album), a popracujeme na časovom pláne nástupu do štúdia a vydania ďalšieho albumu.

Je čosi spoločné medzi tvojim albumom a posledným albumom Depeche Mode?

Myslím, že nejaké spojítko s albumom "Exciter" tu je. Oba sú veľmi elektronické a silne ovplyvnené hudbou, ktorú počúvam posledné štyri roky, čiže štýlami undergroud, minimal ... takže určite majú čosi spoločné.

Plánuješ k albumu turné?

Zopár vystúpení určite bude, ale nič veľké. Nerád chodím na veľké turné a teraz by to ani nepôsobilo dobre. Celý album je tak trochu intímna záležitosť, takže by bol nerád, keby bol okolo toho veľký rozruch. Malo by to byť čosi osobné, intímne a v malom, viete, skutočne málo vystúpení.

Normálne vystupuješ s celou kapelou, nebude ti nepríjemné, keď celá pozornosť bude sústredená len na teba?

No, nechcel by som byť na pódiu sám, preto so mnou vystúpi zopár ľudí. Ale áno, budem ústredou postavou a dlho som vystúpenia zvažoval ...viete, jedna polovica osobnosti sa na to tešila, druhá nie, ale adrenalín rozhodol. Možno sa mi to skutočne zapáči.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa